Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 13 2008

Golden Boy ή σάκος του μποξ ο T. Αθανασόπουλος;

GOLDEN BOY ή σάκος του μποξ ο CEO της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος; ΄Η μήπως ακόμη και εν δυνάμει εξιλαστήριο θύμα για την κυβέρνηση, εάν χρειαστεί;

Ρόλους ραμμένους στο…πολιτικό κουστούμι φαίνεται, πως έχουν πολιτικοί κύκλοι οι οποίοι σε αυτή την φάση επιλέγουν να ποντάρουν στο χαρτί της ανοιχτής αντιπαράθεσης της «καλής-φιλολαϊκής κυβέρνησης» με τους «κακούς καπιταλιστές τραπεζίτες» και τον «εκτός τόπου και χρόνου διοικητή της Επιχείρησης».

Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή μήπως πίσω από την σκιαμαχία των τελευταίων εβδομάδων παίζονται παιχνίδια με επιχειρηματικές προεκτάσεις και ψηφοθηρικές επιδιώξεις;

Γιατί όσον αφορά στην ΔΕΗ πέρα από το τιμολογιακό θέμα, που βεβαίως και ορθά απασχολεί τους καταναλωτές, πουλάει στα δελτία των οκτώ και δίνει πηχυαία πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες υπάρχει και η φλέγουσα εκκρεμότητα του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας. Μία εκκρεμότητα, που αφορά κυρίως-αν όχι αποκλειστικά- τον ιδιωτικό τομέα και τα παιχνίδια ισορροπιών που επιδιώκει να τηρήσει το αρμόδιο υπουργείο, η κυβέρνηση.

Εύκολος στόχος ο CEO της ΔΕΗ, σύμφωνοι. Με την αμετροεπή συμπεριφορά του, τις άστοχες ενέργειες του, τις αντιλαϊκές εισηγήσεις του, την αναποτελεσματική πολιτική του δείχνει να γίνεται ένας βολικός σάκος του μποξ. Κάποιους εξυπηρετεί όμως στην κυβέρνηση αυτό το… ανελέητο σφυροκόπημα ενός ανάλγητου διοικητή, ο οποίος είναι εκ προοιμίου αντιπαθής στον ταλαίπωρο καταναλωτή.

Και εν πάσει περιπτώσει είναι τόσο δύσκολο στον αρμόδιο υπουργό, την κυβέρνηση να…στείλουν στο σπίτι του τον χρυσοπληρωμένο μάνατζερ, αφού και τους συσχετισμούς του 11μελούς Δ.Σ της Επιχείρησης ελέγχουν και τα εκτελεστικά μέλη, ή μήπως όχι; Αλίμονο εάν θέλουν να διώξουν τον κ. Αθανασόπουλο και δεν μπορούν.

Αλίμονο όμως και αν χρησιμοποιούν τον CEO σε αυτή την συγκυρία για να περάσουν ένα «καλό-φιλολαϊκό προσωπείο» προς την τηλεοπτική δημοκρατία.

ΣΗΜ. Από τον ιδιωτικό τομέα προέρχεται ο κ. Αθανασόπουλος και μάλιστα με αδιαμφισβήτητες περγαμηνές. Εκ του αποτελέσματος όμως φαίνεται πως όχι μόνο δεν μπορεί να ταιριάξει στον λαβύρινθο των ΔΕΚΟ -πόσω μάλλον μίας ΔΕΗ- πολιτικές φιλοδοξίες δεν έχει εκδηλώσει, απ΄ όσο γνωρίζουμε.

Εάν όμως για παράδειγμα στην Toyota παρουσίαζε ζημιές από κέρδη (ακόμη και εάν είχε τα χίλια δίκια με το μέρος του) θα είχε λάβει ήδη την άγουσα προς την έξοδο της ιδιωτικής επιχείρησης; Σχεδόν βέβαιο, θα λέγαμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v