Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 18 2024

ΔΕΗ: Τι σημαίνει το φλερτ των Νορβηγών

Στο επενδυτικό στόχαστρο του Norges Bank Investment Management η ΔΕΗ. Ή, για να ακριβολογούμε, στο monitoring του επενδυτικού βραχίονα του κρατικού ταμείου της Νορβηγίας, το PPC Group -όπως αναφέρεται ο Ομιλος ΔEΗ στο report των αναλυτών του νορβηγικού fund.

Επενδεδυμένο ήδη σε 36 εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η ένταξη σε watch list της Επιχείρησης δεν είναι απλά άλλη μία επιλογή στις τόσες που διαθέτει στην ελληνική αγορά και μία από τις εκατοντάδες που έχει στις αγορές 70 χωρών. Πρόκειται για game changer εκτιμούν αναλυτές δύο ελληνικών χρηματιστηριακών οι οποίοι παρακολουθούν τη ΔEΗ και αυτό επειδή η αλλαγή στάσης των Νορβηγών οφείλεται στη μεταβολή του ενεργειακού μείγματος της εισηγμένης.

Στην τελευταία εισήγηση του NBIM που επενδύει διεθνώς σε εταιρείες που έχουν υιοθετήσει πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον, γίνεται ρητή αναφορά στην... πρασινοποίηση της ΔEΗ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο για τη συγκεκριμένη όσο για τον ευρύτερα εννοούμενο ενεργειακό κλάδο.

Ακριβώς αυτό, ο μεθοδικός μετασχηματισμός του ομίλου, ήταν ο λόγος που οι Νορβηγοί συμπεριέλαβαν σε portfolio με 8 ομίλους, μεγέθους ενός Southern Co, της ΤΧΝΜ Energy ή των JSW, Eneva, TransAlta Corp., BHP Group, Capital Market.

Δεν είναι λίγο δα το γεγονός της συμπερίληψης και μόνο σε επενδυτικό κατάλογο με διεθνή ονόματα από ΗΠΑ, Πολωνία, Βραζιλία, Αυστραλία και Καναδά. Ανεβάζει τάση επενδυτικά η επιλογή του ΝΒΙΜ, που είτε αποκτήσει τελικά ποσοστό 1%-2% του μ.κ. είτε όχι, αποτελεί ξεκάθαρα ψήφο εμπιστοσύνης στο μέχρι τώρα έργο της διοίκησης, κυρίως όμως στα μελλοντικά σχέδιά της.

Πολύ πιθανό (πάντα σύμφωνα με τους συγκεκριμένους δύο αναλυτές) το fund να αποκτήσει μετοχική θέση στη ΔEΗ, δίπλα σε μετόχους-ονόματα CVC Capital, Wellington, Helikon, Fidelity, Black Rock, OakHill, EBRD κ.ά., το σημαντικότερο όμως είναι πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προπομπός και άλλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων που επενδύουν σε eco friendly επιχειρήσεις. Από τη στιγμή που ο άνθρακας αποτελεί κριτήριο επιλογής (ή όχι) για το fund της Norges Bank, σχεδόν βέβαιο είναι ότι θα αποτελέσει «διαβατήριο» για την είσοδο και άλλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Βέβαια το αποτέλεσμα (στη ΔEΗ) δεν ήρθε από τη μία μέρα στην άλλη, η άλλοτε από τις πιο ρυπογόνες εταιρείες στην Ευρώπη έχει φθάσει να αξιολογείται 90% στο ESG Transparency Score (του ATHEX ESG του ΧΑ), με προοπτική ακόμη μεγαλύτερης μείωσης των εκπομπών CO2 (έως το 2026).

Πολλαπλό όμως το (δυνητικό) όφελος, καθώς η ενέργεια του ΝΒΙΜ, εάν και εφόσον αποκτήσει μετοχική θέση στη ΔEΗ, θα μπορούσε να αφορά στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο, δηλαδή σε εισηγμένες με «πράσινο» αποτύπωμα (Metlen, Motor Oil, HelleniQ Energy, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).

To αποτέλεσμα των επενδυτικών ενεργειών της διοίκησης της ΔEΗ, όχι μόνο στη κερδοφορία αλλά και στους δείκτες απανθρακοποίησης της επιχείρησης, όπως η εξαγορά του ρουμανικού portfolio αιολικών από την Evryo Group που ανήκει σε funds της Macquarie, καταγράφεται και στην προχθεσινή έκθεση της S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v