Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 17 2024

Ταμείο Ανάκαμψης: Χάσμα μεταξύ απορρόφησης-εκταμίευσης

Με πανηγυρικό τόνο το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε εχθές την εκταμίευση ακόμη μίας δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης. Θετική εξέλιξη θα πει κάποιος καθώς σε περίοδο λιγότερου και ακριβού χρήματος, με ορατό τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού από τις αρχές του 2025 (*), η Αθήνα διασφαλίζει πολύτιμους πόρους ενός δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία υλοποίησης του προϋπολογισμού (9μηνο 2024), από τα συνολικά 3,6 δισ. που θα έπρεπε να έχουν απορροφηθεί από το ΤΑΑ και να έχουν «πέσει» στην αγορά, μόλις 1,14 δισ. είχαν φτάσει στο ταμείο. Μένει ένα υπόλοιπο 2,474 δισ., διόλου αμελητέο θα έλεγε κάποιος, συνεπώς εύλογο το ερώτημα πώς θα εκταμιευθεί στον περιορισμένο χρόνο του τέταρτου 3μήνου.

Οταν στο 9μηνο ο λογαριασμός φτάνει το 1,14 δισ., στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για τα επιπλέον 2,474 δισ.

(*) σήμερα συνεδριάζουν τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ, με την κοινότητα να έχει προεξοφλήσει/αφομοιώσει την τρίτη μείωση επιτοκίων, κατά 25 μ.β. Η προσοχή είναι στραμμένη στις δηλώσεις Λαγκάρντ, δηλαδή το πώς θα προχωρήσει στη συνέχεια. Δεδομένου ότι από αρχές 2025 σταματά η επανέκδοση ομολόγων από το ΡΕΡΡ και στις Βρυξέλλες επιφυλάσσονται για τον κίνδυνο ακόμη πιο ακριβού κόστους ενέργειας (συνακόλουθα αναζωπύρωσης του πληθωρισμού), τα όσα αποκαλυπτικά σημειώνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου έχουν τη σημασία τους.

Και μεγάλη μάλιστα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v