Η προσοχή στη ΔΕΘ, στο επίκεντρο η πρωθυπουργική ομιλία, με τον Φίλιππο Πανταζή να αναλύει τους στόχους και τα στοιχήματα Μητσοτάκη.
Δεδομένο πως οι εξαγγελίες και φειδωλές θα είναι και στοχευμένες, με τη σχετική προεργασία να ολοκληρώνεται εχθές. Κυρίως δύο τα ζητήματα που έμεναν ανοιχτά: στο πρώτο αναφέρθηκε ο υπ. Οικονομικών, ο οποίος υποστήριξε ότι έως σήμερα θα έχουν οριστικοποιηθεί τα περιθώρια που θα αφήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα για να αυξήσει τις καθαρές δαπάνες του 2025.
Η πρόταση της Κομισιόν στο αρχικό στάδιο ισοδυναμούσε με περιθώριο αύξησης των καθαρών δαπανών κατά περίπου 3 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι να προστεθούν έως και 500 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν οι πολυάριθμες στοχευμένες δράσεις που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
To δεύτερο είχε να κάνει με τη χρηματοδότηση της επιδότησης των στεγαστικών δανείων. Και από αυτό το μέτωπο τα νέα ήταν ενθαρρυντικά. Πλην όμως θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να επιτραπεί η διάθεση επιδοτούμενων δανείων συνολικού ύψους έως και 2 δισ. ευρώ σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων ακριβώς για να συγκρατηθεί η μηνιαία δόση σε λογικά επίπεδα.
Επειδή απαιτείται χρόνος για να γίνει η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το πιθανότερο είναι ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει προς το τέλος του χρόνου.
Με αυτά λίγο ως πολύ «κλειδωμένα», στην κοινότητα θεωρούν πως -κατά πάσα βεβαιότητα- το περιεχόμενο (και κόστος) των όσων θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα είναι σε συνεκτίμηση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's, την προσεχή Παρασκευή.
Σε περιόδους γενικευμένης ρευστότητας/αστάθειας διεθνώς, ενδεχόμενη αναβάθμιση των προοπτικών σε «θετικές» (από «ουδέτερες») θα είναι κέρδος για την οικονομία, θα αποτυπωθεί κατ' αρχήν στα κόστη χρήματος. Συνδυαστικά με την προεξοφλημένη μείωση των ευρω-επιτοκίων κατά 25 μ.β. μία ημέρα νωρίτερα (την Πέμπτη).
Και βλέπουμε...