Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 5 2024

Motor Oil: Τι φέρνει η αλλαγή θέσεων των funds

Ενδιαφέρουσες οι επενδυτικές εξελίξεις στη Motor Oil, με αφορμή την αναδιάρθρωση δεικτών MSCI.

Η προσυμφωνημένη εντολή για 250 χιλ. μετοχές στα 21,70 ευρώ -που πραγματοποιήθηκε στις 11:15'.27" της χθεσινής συνεδρίασης συζητήθηκε στα χρηματιστηριακά γραφεία. Ο λόγος προφανής, καθώς τα 11,29 εκατ. ευρώ προστιθέμενα στις συναλλαγές που γίνονται από το rebalancing και μετά διαμορφώνουν ένα σύνολο 232,2 εκατ.

Πρόκειται για ρεκόρ αξίας συναλλαγών, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 11.451.434 τμχ., ήτοι, σχεδόν, το 10% του μ.κ.

Στα 187,6 εκατ. η αξία συναλλαγών την Παρασκευή, στα 16,56 εκατ. τη Δευτέρα (ως «ουρά» εντολών), φτάνοντας στη χθεσινή συνεδρίαση.

Τι έπαιξε αυτές τις ημέρες με τη μετοχή; Εμφανές shortάρισμα από συγκεκριμένα funds, προεξοφλώντας διόρθωση λόγω εξόδου από τον MSCI Greece Standard αλλά και ισχυρές άμυνες από long term χαρτοφυλάκια -σχεδόν αποκλειστικά ξένα- που επενδύουν σε μετοχές του MSCI Greece Small Cap.

Ποιο ήταν το «όπλο» της διοίκησης σε αυτή την προσπάθεια απορρόφησης της διπλής πίεσης (πωλήσεις στην υποκείμενη από funds που επενδύουν σε μετοχές του MSCI Greece Standard και short θέσεων από λ.χ. το Millenium Int Management) κυρίως η διαχρονική πολιτική διανομής υψηλών μερισμάτων.

Το σημειώναμε και σε παλαιότερη ανάρτησή μας (13 Αυγούστου) ότι με μερισματική απόδοση 7,6% (χρήση 2023) και μέση 6,7% από το 2001 που είναι εισηγμένος ο όμιλος στο ΧΑ, εύλογα θα υπήρχαν διαχειριστές μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων που θα ενεργούσαν αγοραστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v