Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 6 2024

Τράπεζες: Μετά από 16 χρόνια...

Mε το "πράσινο φως" του SSM στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών να προχωρήσουν στη διανομή κερδών (2023) στους μετόχους και την πρώτη τοποθέτηση των διευθύνοντων συμβούλων κλείνει ένας 16ετής κύκλος, με γνωστά όλα όσα διαδραματίστηκαν.

Πάνω από 800 εκατ. η συνολική διανομή (μέσω μερισμάτων, επαναγοράς μετοχών), με τη Eurobank να προχωρά σε διανομή μετρητών 342 εκατ., την Εθνική να έχει τη δυνατότητα επιστροφής περί τα 300 εκατ., την Alpha Bank 122 εκατ. και την Πειραιώς 79 εκατ. ευρώ.

Προφανώς και είναι ένα πρώτο βήμα -καθώς κοινή είναι η εκτίμηση μεγαλύτερης διανομής κερδών 2024-, το ουσιαστικό όμως είναι πως κλείνει μία επώδυνη περίοδος -με το Δημόσιο/φορολογούμενους να έχουν συνεισφέρει τους οβολούς τους στη σταθεροποίηση του συστήματος.

Για την επενδυτική κοινότητα είναι μία "νέα ημέρα", καθώς πλέον έχει λαμβάνειν από φέτος. Για τις διοικήσεις, υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών είναι επίσης μία καλή χρονιά -με αυξημένες αποδοχές/επιπλέον αμοιβές κ.λπ.

Ομως, θα πρέπει να είναι το σημείο καμπής και για την οικονομία/κοινωνία. Δεν νοείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός -μετά τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος- να προχωρά σε παραινέσεις προς τις διοικήσεις των τραπεζών να συμβάλουν ουσιαστικά στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας (και όχι μόνον της μεγάλης και απολύτου φερέγγυας), χωρίς να υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση από την πλευρά του banking.

Δεν νοείται -γιατί περί αυτού πρόκειται- για ακόμη ένα μήνα αρνητική πιστωτική επέκταση. Ο κλάδος γυρίζει σελίδα μετά από 16ετή... Οδύσσεια. Καλό είναι να αρχίσουν να βλέπουν την... Ιθάκη τους και άλλοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v