Στο 0,772 ευρώ με απώλειες 5,85% η μετοχή της Πειραιώς, με τις πωλήσεις να γίνονται πιεστικότερες από τη στιγμή που στα χρηματιστηριακά γραφεία έγινε γνωστή η θέση του ΤΧΣ για το ζήτημα της αμκ της τράπεζας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου, η Πειραιώς θα εκδώσει ενημερωτικό δελτίο μέσα στον Φεβρουάριο και θα βγει στην αγορά μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Σχεδόν αντανακλαστική η αντίδραση αρκετών, στη χθεσινή συνεδρίαση, με τη μετοχή να διορθώνει έως το 0,7532 ευρώ.
Αποτίμηση στα 641,6 εκατ. ως στόχο την άντληση/ενίσχυση με 1 δισ. αναφέρθηκε ο Martin Czurda.
Οι σύμβουλοι, ανάδοχοι του εγχειρήματος (Goldman Sachs, UBS) τοποθετούσαν τη σχετική διαδικασία για τον Απρίλιο (εκτιμώντας πως θα βοηθά και το κλίμα στις αγορές).
Οι 2 επενδυτικοί οίκοι γνωρίζουν και την τράπεζα και τις διαθέσεις των αγορών. Αμφότεροι ήταν Joint Global Coordinators στην έκδοση του ομολόγου Tier II (πέρυσι στα μέσα Φεβρουαρίου) και Joint Bookrunners από κοινού με τις Nomura, Barclays, BNP Paribas και Credit Suisse.
Προ lockdown αυτά, αλλά έχει τη σημασία του, πως μέσω της διαδικασίας, η Πειραιώς άντλησε 500 εκατ. (οι προσφορές έφτασαν τα 4 δισ.), με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5,5% (ξεκινώντας από το 6%).
Προφανώς όταν η Global Sachs αφήνει -εδώ και καιρό- να εννοηθεί πως έχει «κλεισμένα» 800 εκατ.-1,2 δισ. ευρώ και ο επικεφαλής του Ταμείου θέτει τον στόχο στο 1 δισ., κάτι περισσότερο γνωρίζουν.
Αλλωστε σε μία περίοδο, που διεθνώς «βρέχει χρήμα...» και οι αποδόσεις σε σταθερές τοποθετήσεις
είναι ελάχιστες έως και αρνητικές, τα κεφάλαια που ζητούν οι σύμβουλοι (και η Πειραιώς) είναι «επιτεύξιμα».
Ωστόσο, θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές πως η διαδικασία που ακολουθείται στην τράπεζα ουδεμία σχέση έχει με τις άλλες 3 συστημικές.
Γι' αυτό και γνώστες της κατάστασης θεώρησαν υπερβολική, αφενός, την πίεση στη μετοχή της Πειραιώς, αφετέρου (κυρίως), τη συσχέτιση ευρύτερα με τον κλάδο.