Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Αποφασισμένη να...σπάσει τη ραχοκοκαλιά του πληθωρισμού, εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ και την νέα αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μ.β.

Σε ιστορικά υψηλά τα επιτόκια/κόστη χρήματος παράλληλα με την υλοποίηση του προγράμματος σύσφιξης, θα μπορούσε να παραπέμψουν -υπό διαφορετικές συνθήκες χρέους- στην κρίση του 2007-2008.

Και αν η νέα αύξηση (κατά 25 μ.β στις 400-425 μ.β) είχε προεξοφληθεί, το θέμα/ερώτημα είναι τι μέλλει ακολουθήσει, με την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ να έχει προγραμματισθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.

Υψηλό 5 μηνών για τις τιμές του σιταριού -εχθές Τρίτη-, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Λίας Δεληγιάννη.
Απόρροια των ρωσικών επιθέσεων κατά ουκρανικών λιμανιών αλλά και drones κατά πλοίων μεταφοράς πρώτων υλών.

Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις, η κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας ήταν αναμενόμενη, μετά την αποχώρηση από την υπό τον ΟΗΕ συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω του Ευξείνου Πόντου.

Προχθές Δευτέρα μετά από επίθεση ρωσικού drone καταστράφηκε ένα σιλό αποθήκευσης σιτηρών στο λιμάνι Ρένι της Ουκρανίας.

Ηταν 29 Ιουλίου, πέρυσι τέτοια εποχή, με τη μετοχή στα 13,5 ευρώ, όταν με αφορμή δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας αφηνόταν ανοιχτό το ενδεχόμενο της εισαγωγής σε ξένο μεγαλύτερο χρηματιστήριο, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα πρώτου 6μήνου.

Μάλιστα είχε υπενθυμίσει την πρόβλεψη που είχε κάνει το 2021, πως τα κέρδη του 2022 θα είναι 2πλάσια σε σχέση με το 2020, δλδ 260 εκατ.

Μία μέρα αργότερα, η ανάρτησή μας -στον ΕΚΗ- με το εύγλωττο «Καιρός ήταν...» αφορούσε το ενδεχόμενο εισαγωγής σε ξένο χρηματιστήριο.

Ανακούφιση, οι εταιρείες τροφίμων ρίχνουν τις τιμές μετά από τρία (3) χρόνια.

Οι ενδείξεις ότι παραγωγοί τροφίμων-μεσάζοντες και σούπερ μάρκετ αρχίζουν να μετακυλίουν τη μείωση του κόστους τους στον τελικό καταναλωτή αμβλύνουν τις ανησυχίες για τον λεγόμενο «πληθωρισμό απληστίας».

Από το Ηνωμένο Βασίλειο η είδηση, με ορατό το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα γιατί στην Ελλάδα το φαινόμενο του greedflation ζει και μακροημερεύει από τους κλάδους τροφίμων, την ακτοπλοΐα, το τραπεζικό σύστημα -ενδεικτικά αναφέρονται.

Σε rebranding (sic) της ΕΧΑΕ προχωρά η διοίκησή της, έχοντας αναθέσει τον σχετικό επανασχεδιασμό σε εταιρεία του εξωτερικού.

Προφανώς και ένας επανασχεδιασμός -από νέα εταιρικά λογότυπα μέχρι παρουσιάσεις σε ξένα funds- είναι αναγκαίος, ωστόσο προαπαιτούμενο είναι η σταδιακή εμβάθυνση της αγοράς, αυτής καθεαυτής.

Προσώρας, αντί για νέες εισαγωγές -εάν εξαιρεθεί η είσοδος της MED στην ΕΝ.Α, δεν βλέπουμε-, άντε να σώσει την κατάσταση η Optima Bank και οι μια-δυο ΑΕΕΑΠ. Το αναφέρω γιατί ακόμη μία εισηγμένη είναι -ήδη- προς την έξοδο.

v