Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Για τους BRICS, τον Μόντι και τι μπορεί να περιμένει η Αθήνα, η χθεσινή ανάρτησή μας.

Ενα βήμα παραπέρα προς την Παρασκευή η σημερινή, με σημείο αναφοράς το ετήσιο συμπόσιο των τραπεζιτών στο Ουαϊόμιγκ.

Στην πρώτη συνάντηση -που ξεκινά σήμερα- μόνο και μόνο το πλήθος των ηγετών από χώρες του Τρίτου Κόσμου ενισχύει όσους αναλυτές τη χαρακτηρίζουν ιστορική, ασχέτως του αποτελέσματος που θα προκύψει.

Ακολουθεί η συνάντηση στο Τζάκσον Χολ, όπου οι επικεφαλής των FED και ECB θα πρέπει να πείσουν τις πανίσχυρες αγορές πως η πολιτική τους είναι η μόνη εφαρμόσιμη, παρά τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που επιφέρει, η δε Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να πείσει πολλαπλά την Ευρώπη, που υφίσταται πολλαπλάσια απ' ό,τι οι ΗΠΑ.

Από τις σημαντικότερες συνόδους των BRICS αυτή που ξεκινά αύριο στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, καθώς κύριο θέμα είναι η προοπτική δημιουργίας ενός σημείου αναφοράς που προοπτικά θα μπορούσε να υποκαταστήσει μέρος των συναλλαγών με δολάριο.

Σημείο αναφοράς κυρίως νομισματικό αλλά όχι μόνο καθώς τα γεωπολιτικά είναι ενεργά και ρευστά.
Ενα από τα ενδιαφέροντα για τους αναλυτές εάν και πώς θα μπορούσε να αμβλυνθεί η (ιστορική) αντιπαλότητα του Πεκίνου με το Δελχί, ουσιαστικά των δύο δυνάμεων που διαγκωνίζονται για το ποια θα είναι πρώτη (πληθυσμιακά) και δεύτερη (οικονομικά).

Στο "κόκκινο" κινείται εως τώρα η αγορά τον Αύγουστο με το ΧΑ να κινείται για το 4Χ4 εβδομάδων με αρνητικό πρόσημο.

Ο FTSE 25 διορθώνει 2,68% και ο ΔΤΡ κατά 4,95% σε διάστημα μηνός, απώλειες που "μεταφέρονται" και στην αγορά των ΟΣΕΚΑ.

Σε αυτόν τον καθόλου φιλικό Αύγουστο, αναφέρεται ο Κώστας Σιαμπράκος σημειώνοντας πως, "... ο κλάδος... ευθυμήσε μόλις μόνον για μία ημέρα, που το ενεργητικό ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 14 δισ. ευρώ μετά από 15 χρόνια και κατόπιν να υποχωρήσει αφομοιώνοντας την αρνητική ψυχολογία των αγορών.

Συνεχής η χρηματιστηριακή "ταλαιπωρία" για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς μετά και την τελευταία διόρθωση της Δευτέρας με 2,45% υποχώρησε -εκ νέου- στα 13,52 ευρώ. Συνακόλουθα η αποτίμηση του Οργανισμού -σταθερά μειούμενη- συνολικά στο μείον 7,33% για το 2023. Πλέον στα 5,762 δισ. απειλείται από τον ΟΠΑΠ στα 5,728 δισ., καθώς ο τελευταίος ενισχύθηκε 0,78% προχθές και συνολικά 17,01% από την αρχή του έτους.

Προοιωνίζεται σκληρή "μάχη" για την δεύτερη θέση.

Ανάλογη και για την τέταρτη, όπου η Εθνική μετά το συν 1,51% στα 6,178 ευρώ -την Δευτέρα- αποτιμάται στα 5,561 δισ. "ρίχνοντας" στην πέμπτη θέση την Eurobank που διορθώνοντας 2,12% στα 1,52 ευρώ υποχωρεί.

Τελικά η υπέρμετρη αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί από την πλειονότητα της αγοράς, λόγω των επικείμενων αναβαθμίσεων της Ελληνικής οικονομίας αλλά και της ένταξης της Πειραιώς στον δείκτη MCSI δεν ήταν αρκετές να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 1.350 μονάδων και τον FTSE 25 άνω των 3.280 μονάδων.

Αντιθέτως τις τελευταίες μέρες ήταν φανερή η αδυναμία για υψηλότερα επίπεδα, παρά τα καλά ανακοινωθέντα αποτελέσματα και την διάχυτη υποκινούμενη ευφορία. Αυτό εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου -από τα εμπειρότερα στελέχη της αγοράς, για αυτό και η "βάση" για την ανάρτηση μας.

v