Με αφορμή το ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτση για την κυβερνητική γραμμή άμυνας απέναντι στο νέο κύμα ανατιμήσεων, οι σκόρπιες σκέψεις μας για σήμερα.
Πενιχρά τα -μέχρι τώρα- αποτελέσματα της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο μέτωπο και δεν αποτελεί άλλοθι το κύμα του λεγόμενου "πληθωρισμού απληστίας" που σαρώνει την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίες οι παρεμβάσεις- για το συγκεκριμένο θέμα- τόσο του πρωθυπουργού όσο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.
Προς μέσα Αυγούστου- της Παναγίας την προσεχή Τρίτη- και στην κυριολεξία "φωτιά" στα καύσιμα- με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο για-τουλάχιστον- μέχρι και την επιστροφή του 15Αύγουστου (20-21/8). Στα ύψη και τα ακτοπλοϊκά, οι μετακινήσεις προς νησιωτικούς προορισμούς με τιμές... ταξιδιού στην Ευρώπη. Και σε αυτά τα μέτωπα, οι οδηγοί, οι ταξιδιώτες, όλοι μας έχουμε ιδία αντίληψη της αποτελεσματικότητας των πιέσεων της κυβέρνησης προς τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες.
Για να μην μακρηγορώ, αγαθές οι προθέσεις και του νέου υπ. Οικονομικών ως προς την επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών, τις χρεώσεις, τα κόστη χορηγήσεων κ.λπ. λίγο ως πολύ γνωρίζουμε πως -προσώρας- κυρίως σε επίπεδο προθέσεων περιορίζονται.
Εύλογο το ερώτημα -κατ' εμέ- από την διαπίστωση του προβλήματος, τις πομφόλυγες-κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα- μέχρι το "ταμείο", την "τσέπη" μας τι γίνεται και οι παρεμβάσεις, προφανείς προσπάθειες των κυβερνητικών έχουν αυτό το γλίσχρο αποτέλεσμα.
Ενδιαφέρουσα- πάντα κατ' εμέ- η αιφνιδιαστική κίνηση της Ρώμης για φόρο στα "υπερκέρδη" των τραπεζών, προκειμένου να χρηματοδοτήσει φοροελαφρύνσεις αλλά και σχέδιο υποστήριξης δανειοληπτών πρώτης κατοικίας. Αυτά η «ακροδεξιά» Μελόνι, και την έχω μία απορία εάν μία τέτοια απόφαση θα την υποστήριζαν αριστερά κόμματα.
Οχι τέτοιος κίνδυνος στην Ελλάδα δεν υφίσταται, ο νοών νοείτω και τα συμπεράσματα (όποια και αν...) δικά σας.