Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ανακοινώνει οικονομικά μεγέθη 6μήνου ο όμιλος, με την αγορά να προεξοφλεί όχι τόσο την επανάληψη των ιστορικών επιδόσεων του 2022 όσο την περαιτέρω βελτίωση ποιοτικών δεικτών-χαρακτηριστικών όπως αυτά καταγράφηκαν στα μεγέθη πρώτου 3μήνου.

Προφανώς για τη διοίκηση (*) προτεραιότητα δίνεται στην επαναληψιμότητα, την εδραίωση της στροφής προς την «πράσινη ενέργεια» -τις ΑΠΕ-, τη διαφοροποίησή του από τον στενά εννοούμενο κλάδο πετρελαίων-διύλισης.

Θα σταθώ σε στοιχεία (3μήνου): στην κατά 25% αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα 397 εκατ. (EBITDA), κατά 20% στην καθαρή κερδοφορία στα 237 εκατ., επενδύσεις 75 εκατ. συν μείωση καθαρού χρέους στο 1,549 δισ., με τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα 234 εκατ. και επενδεδυμένο κεφάλαιο στα 3,916 δισ.

Στις 16 Αυγούστου η τελευταία ανάρτησή μας σχετικά με τις αποτιμήσεις. Τότε δινόταν «μάχη» μεταξύ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ για τη δεύτερη θέση -που κρατά ο ΟΤΕ με αποτίμηση 6,010 δισ., ενώ ο ΟΠAΠ έχει υποχωρήσει
στην πέμπτη με 5,606 δισ.

Μεσολαβούν Εθνική με 5,812 και Eurobank με 5,749 δισ. (θυμίζοντας ότι η δεύτερη «περιέχει» και μία Grivalia). Στην έκτη θέση η Mytilineos στα 5,272 δισ. από 5,044 δισ. στη μέτρηση της 16/8, με διακριτή δυναμική και εμφανές πλεονέκτημα σε διάστημα (τελευταίου) 3μήνου.

Συγκεκριμένα, στο 26,82% η μεταβολή για τη Mytilineos στο 3μηνο, έναντι διόρθωσης 5,85% της μετοχής του ΟΠAΠ, 0,65% της Eurobank, 3,79% της Εθνικής και 0,57% του ΟΤΕ.

Ακόμα και άνθρωποι που έχουν δει πολλούς αγώνες στίβου στη ζωή τους σηκώνουν τα χέρια ψηλά με το «φαινόμενο» Μίλτος Τεντόγλου.

Ο σπουδαίος άλτης του Γιώργου Πομάσκι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο ξανά στο τελευταίο άλμα και τρέλανε τον speaker του καναλιού της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου.

Αναλυτικά όσα λέει: «Ο Ολυμπιονίκης, ο παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου, ο ασημένιος στο Γιουτζίν χρειάζεται ένα μεγάλο άλμα για να πάρει το χρυσό. Είναι μεγάλο. Με κάποιον τρόπο, ο άνθρωπος που πάντα κρατά το καλύτερό του για το φινάλε, το έκανε ξανά. Ο Τεντόγλου ολοκλήρωσε τη συλλογή του με τους παγκόσμιους τίτλους».

Πολλαπλό το κόστος από τις καταστροφικές πυρκαγιές, πέραν όλων των άλλων δραματικών επιπτώσεων (σε ανθρώπινες ζωές, φυσικό και ζωϊκό πλούτο, μελλοντικές συνέπειες κ.λπ.), είναι προφανές πως υφίσταται και οικονομικό.

Οι πυρκαγιές απειλούν τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου για τον προϋπολογισμό. Αγνωστο αλλά πιθανώς μεγάλο (και) το οικονομικό κόστος, σύμφωνα με το σχετικό θέμα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση «ακονίζουν τα μαχαίρια» για αυτό το τόσο μείζον θέμα, σημείωνε η Μαρίνα Μάνη.

Ωστόσο, μιλώντας όλο αυτό το διάστημα με ανθρώπους της αγοράς, διαπιστώνω ότι αναδεικνύεται και ένα άλλο ζήτημα, που σχετίζεται με το λεγόμενο «κυβερνητικό αφήγημα», αυτό που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση (κυρίως) προς τους ξένους αποδέκτες. Και στο συγκεκριμένο είναι διακριτό ένα, κατ' αρχήν... γκριζάρισμα της εικόνας περί ισχυρής περιφερειακής δύναμης, αποτελεσματικού επιτελικού κράτους.

Με σκοπό την άντληση 625 εκατ. μέσω εντόκων γραμματίων (26 εβδομάδων) βγαίνει σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. Στην αγορά κρατικού χρέους, το ελληνικό 10ετές τιμολογείται στο 3,928%, το αντίστοιχο ιταλικό στο 4,324%, το ισπανικό στο 3,695%, το πορτογαλικό στο 3,363% και στο 3,193% το γαλλικό.

Σε αυτή τη συγκυρία ήλθε στο προσκήνιο το θέμα των λαϊκών ομολόγων (με πλούσιο ρεπορτάζ και δήγματα -ως συνήθως- από τον ΧΑΜαιλέοντα), με τον ΕΚΗ να μεταφέρει μία άλλη άποψη.

Το σκεπτικό της «ιδέας» είναι το εξής: αφού οι τράπεζες δεν προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις στους καταθέτες, να παρέμβει και πάλι το κράτος και να εκδώσει «λαϊκά ομόλογα», για να δώσει στον λαό χαρτιά εγγυημένα τα οποία θα προσφέρουν επιτόκιο άνω του 3,5% (όταν με τους προθεσμιακούς λογαριασμούς δύσκολα μπορεί να βρει κανείς πάνω από 1,5%). Ούτως ή άλλως, το κράτος δανείζεται από κάπου με αντίστοιχο κόστος, οπότε… ούτε γάτα ούτε ζημιά.

v