Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Με αφορμή μία αποστροφή του Θανάση Σταυρόπουλου -από το χθεσινό σχόλιο αγοράς- η σημερινή ανάρτησή μας.

«... αρκετοί από τους Ξένους Διαχειριστές που παρακολουθούν Ελλάδα, δηλώνουν εξαιρετικά προβληματισμένοι για την εικόνα που παρουσιάζει ο Κρατικός Μηχανισμός, σε ό,τι πρόβλημα παρουσιάζεται, αλλά και από το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής έχει καταστραφεί...».

Απόλυτα ακριβής η αναφορά του Θανάση, εξηγεί -εν μέρει- την επιφυλακτική στάση αρκετών ξένων διαχειριστών, γιατί, όπως εξηγούν, καλή και ζητούμενη η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας -είτε από την DBRS, τη Moody's, είτε από τη Standard & Poor's, Fitch-, πλην όμως η συμπτωσιολογία των αρρυθμιών (επιεικής χαρακτηρισμός τους) επιτείνει τον προβληματισμό.

Σεπ 2 2023

Εβδομάδα «κρησάρα» για οικονομία και αγορές μετοχών, κρατικών ομολόγων, η τρέχουσα, με την αξιολόγηση από την DBRS την Παρασκευή να αποτελεί το πρώτο από σειρά ορόσημων στην πορεία προς την αναβάθμιση.

Κοινή εκτίμηση πως από την ετυμηγορία του καναδικού οίκου διακυβεύονται αρκετά αλλά όχι όλα. Ο λόγος; Η DBRS είναι μεν ο ένας από τους BIG4 (λαμβάνεται υπόψη από την κεντρική τράπεζα), αλλά με τη μικρότερη βαρύτητα επηρεασμού. Η DBRS έχει κάνει το... μισό βήμα, όταν προ μηνός εξηγούσε γιατί δεν έχει εντάξει
την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Καλό μας μήνα, κατ' αρχάς. Με υγεία, πρωτίστως. «Καυτός» προοιωνίζεται ο Σεπτέμβριος, με εκκίνηση από τις 1.312,49 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Από τις 3.182,11 για τον FTSE 25, από τις 1.063,13 για τον ΔΤΡ και από τις 2.165,69 για τον FTSE MidCap.
Με συναλλαγές -σχεδόν- μισού δισ. στη χθεσινή συνεδρίαση να «παίζονται» στο rebalancing, με επίκεντρο
τις Πειραιώς, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και τις άλλες 8 του «καλαθιού» MSCI Standard Greece.

Σε συγκυρία ανακοίνωσης μεγεθών 6μήνου το ΧΑ, ο Γιώργος Α. Σαββάκης «ακτινογραφεί» (και) τεχνικά τους δύο μεγάλους της διύλισης-πετρελαίου αλλά και ΑΠΕ, Motor Oil vs Helleniq Energy, με γνώμονα και τα αποτελέσματά τους.

Η διαφοροποίηση της στήλης σχετικά με τις σκέψεις/σχεδιασμό ορισμένων να προωθηθεί η έκδοση «λαϊκών» ομολόγων, γνωστή και ξεκάθαρη, διατυπώθηκε πριν από μία εβδομάδα.

Καταλήγοντας σε δύο σημεία: Οι γνωρίζοντες τα του χρέους υποστηρίζουν ότι το «λαϊκό ομόλογο» δεν είναι κάτι που πρέπει να μπει στο τραπέζι. Και πως είναι δύσκολη η περίοδος για «πυροτεχνήματα».

Κρίνοντας από το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, πως μπήκε στο «συρτάρι» το σχέδιο, υποθέτω ότι υπερίσχυσαν οι γνωρίζοντες, το δε αποτέλεσμα της απόφασής τους θα αποτυπωθεί πολλαπλά στη συνέχεια. Κυρίως όσον αφορά στην «τιμολόγηση» του κρατικού χρέους, παραπέμποντας και στην contrarian κίνηση του 10ετούς ελληνικού έναντι της πλειονότητας των ευρωπαϊκών (με τη Λία Δεληγιάννη να αναφέρεται στην περαιτέρω επιβάρυνση του γερμανικού).

Μέχρι την Παρασκευή είναι το περιθώριο που έχει δώσει το ΤΑΙΠΕΔ στους ενδιαφερόμενους για το 67% του λιμένος Βόλου, για διευκρινίσεις επί των δεσμευτικών προσφορών, προκειμένου να ακολουθήσει το 10ήμερο των ενστάσεων. Διαδικασία που εάν οι ενδιαφερόμενοι συμφωνήσουν, μπορεί να μην ακολουθηθεί.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι φάκελοι μπορεί να ανοίξουν -ακόμη και την επόμενη εβδομάδα- για να ακολουθήσει η βελτιωτική προσφορά, ωστόσο το όνομα δεν θα έχει γίνει γνωστό πριν τη ΔΕΘ (9 Σεπτεμβρίου).

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον, καθώς δεν συμμετέχει ο όμιλος Grimaldi (για Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο που συμμετείχε πλειοδότησε/επικράτησε), αφήνοντας χώρο για άλλους (1-2 σχήματα θεωρούνται επικρατέστερα). Και προχωρά σε συγκυρία που η Ινδία επιβεβαιώνει -σε πρωθυπουργικό επίπεδο- το ενδιαφέρον της για πρόσβαση σε πύλη εισόδου προς την Ευρώπη και αποθηκευτικά κέντρα-διαμετακόμισης, αναφέρεται στον ΟΛΠ (που καθώς ελέγχεται από την CosCo είναι εκτός... παιδιάς), «φωτογραφίζοντας» (έμμεσα προσώρας) τον ΟΛΘ -που για τον βασικό μέτοχο South Europe Gateway Thessaloniki έχουν γραφτεί ουκ ολίγα σενάρια περί μετοχικών αλλαγών κ.λπ., χωρίς ωστόσο να έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα.

v