Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Σε εποχές αβεβαιότητας (και) στην οικονομία όπως αυτές που δοκιμάζονται αντοχές (και) στην κοινωνία, η Αθήνα θα βρεθεί τον Οκτώβριο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος (και) για έναν επιπλέον λόγο.

Το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα, 25-26 Οκτωβρίου, κανονική συνάντηση νομισματικής πολιτικής. Με αποφάσεις.

Δεδομένου ότι οι συναντήσεις που γίνονται εκτός Φρανκφούρτης είναι δύο ειδών: νομισματικής (όπως αυτή που θα διεξαχθεί στη χώρα μας) και αυτές που αφορούν σε (κοινώς λεγόμενο) brain storming.

Εκτός επενδυτικού/επιχειρηματικού ενδιαφέροντος η στήλη σήμερα, πλην όμως για τον διεθνή παράγοντα τα κατωτέρω ενίοτε βαρύνουν περισσότερο από τα αμιγώς οικονομικά.

Αφορμή από τον συμπαθή μας ΧΑΜαιλέοντα και την αναφορά του για τη σιγή του ΓΕΕΘΑ.

Θα περιοριστώ στα της Λιβύης. Θυμίζω, τραγωδία, με θύματα 3 ένστολους και 2 διερμηνείς, με το Επιτελείο να αγνοεί για 9-10 ώρες την «τύχη» της ελληνικής αποστολής και να ενημερώνεται από «διπλωματικές πηγές».

Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο ή μάλλον υπάρχει. Οταν το ΚΥΣΕΑ του 1996 ενημερωνόταν από την πρεσβεία μας στην Αγκυρα (και τα ΜΜΕ της γείτονος) την κατάληψη της δυτικής Ιμιας από Τούρκους κομάντος. Τότε, ώσπου να επιβεβαιωθεί η πληροφορία, μάθαμε πώς χάνεται ένας πόλεμος, χωρίς καν να γίνει.

Η υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή (*) δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την επενδυτική κοινότητα και δη το πιο ριψοκίνδυνο κομμάτι της, αυτό που ανιχνεύει τις δυνητικές ευκαιρίες, τα πιθανά turn around stories, τα ενδεχόμενα στοιχήματα της «επόμενης ημέρας».

Μία από αυτές τις περιπτώσεις και η Intralot, με τους lovers vs haters της αλλά με σαφή προσανατολισμό της διοίκησης να την επαναφέρει στην επενδυσιμότητα.

Συγκεκριμένες-στοχευμένες οι ενέργειες, με τη Μαρία Μόσχου να τις αναλύει (31/8), στοχεύοντας σε αύξηση εσόδων, αναδιάρθρωση χρέους, με το βλέμμα (κυρίως) σε ΗΠΑ αλλά και Βραζιλία.

Από σήμερα μπορούν οι ιδιώτες επενδυτές που επιθυμούν να εγγραφούν για την προγραμματισμένη για την  Τετάρτη έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ εντόκου 6μηνης διάρκειας. Η διάθεση και σε φυσικά πρόσωπα για αγορά τίτλων -έως 15.000 ευρώ- θα ισχύσει μέχρι και την Πέμπτη.

Εκτιμάται πως θα γίνει με επιτόκιο μεγαλύτερο του 3,2%, όταν το μέσο επιτόκιο μίας κατάθεσης είναι 0,35% (σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος) και στις προθεσμιακές για αυτά τα ποσά ο τόκος δύσκολα φτάνει το 1%.

Στο 3,1% η απόδοση της προηγούμενης (πρώτης) έκδοσης που αφορούσε σε ετήσιο έντοκο δεν φάνηκε να συγκίνησε ιδιαίτερα τους καταθέτες, περί τα 60 εκατ. κάλυψαν οι ιδιώτες -στην πλειονότητά τους ενεργοί καταθέτες- από τα συνολικά 625 εκατ. που έφθασε.

Με 4 σερί εβδομάδες απωλειών (και 8 στις τελευταίες 9), η μεγαλύτερη διόρθωση του 2023, με τον τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο. Και λόγω Eurobank-Optima Bank, αλλά και αυξημένης βαρύτητας στάθμισης στη διαμόρφωση των δεικτών (όπως και του MSCI Standard Greece).

Κλάδος με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα -και το περισσότερο «γρήγορο χρήμα»- ο τραπεζικός, με απώλειες 3,76% στην εβδομάδα αλλά υπεραντίδραση με 3,30% την Παρασκευή. Για τους «τεχνικάριους» ενθαρρυντική η ενεργοποίηση αντανακλαστικών των αγοραστών από τα χαμηλά των 900 μονάδων. Στις 978 μονάδες η κοντινή αντίσταση, σύμφωνα με το μοιρογνωμόνιο του Ηλία Ζαχαράκη, στις 999 το stop για short θέσεις. Ενδεχόμενη απώλεια των 919 θα επιβάρυνε τη short τάση.

v