Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Πλησιάζοντας σε υψηλά 10ετίας, εύλογο είναι το ερώτημα εάν οι επενδυτές θα κάνουν μία στάση ή θα επιδιώξουν να συνεχίσουν άμεσα για υψηλότερα των 1.365 μονάδων.

Από τις 20 Μαρτίου 2014, η «κορυφή» των 1.363,3 μονάδων -όπως θύμιζε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος-, με 4,64% ενισχύεται ο Γενικός Δείκτης τον Ιανουάριο, με 7,64% ο Δείκτης Τραπεζών. Από τα blue chips, η ΔΕΗ με 11,83% και ο Mytilineos με 6,81% είναι σε ξεκάθαρα long τάση, μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η δυναμική
βραχυπρόθεσμα (σήμερα-Παρασκευή).

Θεαματική και συνολική η αντίδραση όλων των mezzanines στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

«Καρέ» των GalaxyCosmos (0,581), PhoenixVega (0,059), Sunrise (0,2595), Cairo (0,216) με συναλλαγές 10 εκατ. τμχ., ισχυρή ένδειξη πως αποτελούν αντικείμενο δραστηριότητας «ισχυρών χεριών» και όσων γνωρίζουν πώς ακριβώς λειτουργούν αυτά τα ειδικά ομόλογα των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Κλειδί» η ανακτησιμότητα (από τη διαχείριση NPLs), οι διανομές αλλά και επιμέρους λεπτομέρειες που οι θαμώνες της «υπόγας» είχαν τη δυνατότητα πρώτοι και καλύτεροι να διαβλέψουν.

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο S&P 500, με τους τεχνολογικούς κολοσσούς να ακολουθούν τους τραπεζικούς στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τέταρτου 3μήνου 2023. Από 0,22% υψηλότερα τα futures του S&P 500 νωρίτερα, με την επιθετική υπέρβαση των 4.800 να ισχυροποιεί την θέση των long, οι οποίοι έχουν αρχίσει να... αχνοβλέπουν το 5χίλαρο. Στις 4.885 μονάδες η επόμενη αντίσταση, στις 4.800 η νέα υψηλότερη στήριξη, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Σε long φορά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με 3ετή ανοδικό κύκλο -ενεργό προς υψηλότερα επίπεδα, μεσομακροπρόθεσμα. Μοχλός αυτής της επαναφοράς ο τραπεζικός κλάδος, στις 1.133,24 μονάδες ο ΔΤΡ, με κοντινή αντίσταση στις 1.165 μονάδες. Στις 1.155-1.153 υποψία σχηματισμού «διπλής κορυφής» (12-15/1), μένει να φανεί εάν είναι «ψευδής». Ενδεχόμενη υπέρβασή της στις συνεδριάσεις που ακολουθούν ενισχύει το ενδεχόμενο προσέγγισης της επόμενης αντίστασης, στις 1.212 μονάδες.

Σε Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη η προσοχή των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Την προσεχή Πέμπτη η συνεδρίαση των μελών της ΕΚΤ, την ίδια μέρα το Road Show της JP Morgan -θα έχει προηγηθεί το Investor Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο (23/1), θα έπονται η συνεδρίαση της Fed (1/2), η επενδυτική ημερίδα της Πειραιώς στο Παρίσι (2/2), λογικά θα έχουν ανοίξει οι οικονομικές προσφορές για τον ΒΟΑΚ και θα ετοιμάζεται η Intralot για την έκδοση του εταιρικού ομολόγου.

Ενδιάμεσα δεν αποκλείεται να έχει ακολουθήσει κάποια συστημική τη Eurobank -με την έκδοση Tier II-, πιθανότατα να έχει επιχειρήσει μία «καθαρή έξοδο» ο ΟΔΔΗΧ και ενδεχομένως να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις όπως η χθεσινή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τάση τείνουν να γίνουν στην κοινότητα οι κόντρες με βάση την αποτίμηση των εισηγμένων. Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσω το αυτονόητο, πως, «το μέγεθος μετράει», το έθετε πολύ σωστά ο ΧΑΜαιλέων, όταν εχθές αναφερόταν στον λόγο που Goldman Sachs και UBS επιδιώκουν για να δοθεί on block το 27% της Πειραιώς που έχει το ΤΧΣ.

Σημείωνε ο συμπαθής μου ΧΑΜ: Γιατί; θα ρωτήσετε. Διότι με βάση τις σημερινές αποτιμήσεις, το 27% της Πειραιώς αξίζει περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Ξεπερνά δηλαδή το επίπεδο-κλειδί του 1 δισ. ευρώ, ποσό ικανό να βάλει τη συναλλαγή στο «ραντάρ» των μεγάλων ξένων οίκων. Οι οποίοι αναζητούν deals με όγκο και δεν αρέσκονται σε μικρές (για τα δικά τους μέτρα) τοποθετήσεις. Έτσι θεωρούν ότι το ενδιαφέρον θα είναι μεγαλύτερο και το placement περισσότερο επιτυχημένο.

v