Η αύξηση του πληθωρισμού και στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη προβληματίζει καθώς δείχνει ότι, η συνεχιζόμενη μείωση στον ρυθμό θετικής μεταβολής των τιμών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Συνεπώς, ούτε και το χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.
Κοινός τόπος πως το year-end rally στη Wall Street στηρίχθηκε, κυρίως, στην προεξόφληση της επίσπευσης μείωσης των επιτοκίων από τη Fed. Εκτίμηση που είχε διατυπωθεί και από έγκριτα μεγάλα «σπίτια», μάλιστα γινόταν λόγος για τον Απρίλιο. Πιθανότατα θα φανεί στη συνεδρίαση της 31/1-1/2.
Επί της ουσίας, μια άνοδο στους πρώτους μήνες του 2024 την περιμένουν οι ειδικοί (μεταξύ αυτών και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος). Είναι τεχνικοί και συγκεκριμένοι οι λόγοι. Τον Ιανουάριο του 2023, η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας είχε ήδη ξεκινήσει. Άρα, η αποκλιμάκωση στα συγκεκριμένα προϊόντα -τα οποία έχουν μεγάλη βαρύτητα στον πληθωρισμό- δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο σε αυτή τη φάση, ειδικά αν ληφθεί υπόψη και το ρευστό τοπίο που δημιουργούν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα (με πιο πρόσφατο τους χθεσινούς βομβαρδισμούς από ΗΠΑ - Ηνωμένο Βασίλειο σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη). Επίσης, υπάρχει και το θέμα της απόσυρσης των μέτρων στήριξης. Είναι μια πανευρωπαϊκή πολιτική η οποία θα «κοστίσει» σε επίπεδο πληθωρισμού.
Σε ό,τι μας αφορά, προσώρας αισθανόμαστε άνετα λόγω των χαμηλών τιμών στα πράσινα τιμολόγια του ρεύματος (σ.σ. ουσιαστικά δεν θα υπάρξει επιβάρυνση από την απόσυρση των κρατικών επιδοτήσεων), όμως αν δει κανείς το ζήτημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα καταλάβει ότι από την απόσυρση των μέτρων στήριξης θα υπάρξει κόστος σε επίπεδο πληθωρισμού.
Και ύστερα είναι και το θέμα των τροφίμων. Οι τιμές είναι φέτος πολύ υψηλότερες από τις περυσινές και -ειδικά εδώ στην Ελλάδα- δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν θα αποδώσουν (αν αποδώσουν) από τη μια στιγμή στην άλλη.