Εντοκο ένδειξη για τον ΟΔΔΗΧ, σημειώναμε την προηγούμενη Τετάρτη, ημέρα έκδοσης του τίτλου χρέους 3μηνης διάρκειας, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων κινήσεων του Οργανισμού.
Ενδειξη κατ' αρχάς για τον ίδιο τον Οργανισμό, στην περίπτωση που θα δοκίμαζε να βγει στις αγορές με ομόλογο -και μάλιστα 10ετούς διάρκειας, όπως πέρυσι-, ενδεχόμενο που από εχθές πιθανολογεί η JPMC.
Σε μία τέτοια περίπτωση, η συνεδρίαση της ΕΚΤ -25 Ιανουαρίου- είναι σημείο αναφοράς, πρακτικά η διοίκηση του φορέα θα επιχειρήσει να προχωρήσει στην έκδοση πριν ή μετά (πιθανότερο το δεύτερο). Ζήτηση για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία υπάρχει και μάλιστα ισχυρή, θυμίζοντας την περσινή προσφορά των 21 δισ.(!) στην πρώτη «έξοδο», από την οποία αντλήθηκαν 3,5 δισ. ευρώ.
Ομως, οι χειρισμοί του Οργανισμού διευκολύνουν εισηγμένες -τράπεζες και επιχειρήσεις- να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή συγκυρία προκειμένου να «σηκώσουν» σημαντικά κεφάλαια με αρκετά ανταγωνιστικούς όρους, αρκετά πριν αρχίσει η ΕΚΤ τις μειώσεις επιτοκίων (*).
Βγαίνει στις αγορές η Πειραιώς με 10ετές -και πρόωρη επαναγορά ομολόγου λήξης τον Ιούνιο του 2029-, προφανώς ο Χρήστος Μεγάλου «καθαρίζει» περισσότερο τον ισολογισμό ενόψει των παρουσιάσεων (σε Νέα Υόρκη κ.ά.) με ορίζοντα το placement από το ΤΧΣ.
Εως 200 εκατ. το ομολογιακό από την Autohellas, που τελικά βγαίνει με 5ετές (αντί για 7ετές που εκτιμούσε η αγορά), προσβλέποντας σε ένα επιτόκιο του 4%. Ακολουθεί επίσης με εταιρικό η Intralot (για 130 εκατ.), με την Ambrosia Capital να ξεκινά την κάλυψη της μετοχής, με τιμή-στόχο το 1,55 ευρώ.
Αυτά στις πρώτες πέντε συνεδριάσεις του 2024, με τη βεβαιότητα επαγγελματιών της αγοράς πως θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες κινήσεις από τις διοικήσεις των εισηγμένων.
(*) με γνώμονα το βασικό σενάριο πως η ΕΚΤ προχωρά στην πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο (συνεδριάζει στις 6/6 -συμπίπτει με τις ημέρες διεξαγωγής των ευρωεκλογών 6-9/6) κατά 25 μ.β., με σκοπό να φτάσει το βασικό στο 2,75%, τέλος του έτους.