Τάση τείνουν να γίνουν στην κοινότητα οι κόντρες με βάση την αποτίμηση των εισηγμένων. Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσω το αυτονόητο, πως, «το μέγεθος μετράει», το έθετε πολύ σωστά ο ΧΑΜαιλέων, όταν εχθές αναφερόταν στον λόγο που Goldman Sachs και UBS επιδιώκουν για να δοθεί on block το 27% της Πειραιώς που έχει το ΤΧΣ.
Σημείωνε ο συμπαθής μου ΧΑΜ: Γιατί; θα ρωτήσετε. Διότι με βάση τις σημερινές αποτιμήσεις, το 27% της Πειραιώς αξίζει περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Ξεπερνά δηλαδή το επίπεδο-κλειδί του 1 δισ. ευρώ, ποσό ικανό να βάλει τη συναλλαγή στο «ραντάρ» των μεγάλων ξένων οίκων. Οι οποίοι αναζητούν deals με όγκο και δεν αρέσκονται σε μικρές (για τα δικά τους μέτρα) τοποθετήσεις. Έτσι θεωρούν ότι το ενδιαφέρον θα είναι μεγαλύτερο και το placement περισσότερο επιτυχημένο.
Πάμε στις κόντρες τώρα, κυρίως δύο είναι για την κοινότητα τα στοιχήματα, Eurobank vs Εθνικής, με τη δεύτερη να προσπερνά για μία συνεδρίαση την πρώτη, αλλά η Eurobank στα 6,366 δισ. να ξαναπαίρνει τη δεύτερη θέση, καθώς η ΕΤΕ αποτιμάται στα 6,265 δισ.
Το άλλο αφορά στη Mytilineos, που με άνοδο 75,02% σε διάστημα 52 εβδομάδων ανέβηκε μεθοδικά στη σχετική κατάταξη, φτάνοντας εχθές τα 5,386 δισ. και στην πέμπτη θέση, «ρίχνοντας» τον ΟΤΕ στην έκτη με 5,375 δισ.
Την προσεχή εβδομάδα το flash note της εισηγμένης για τα μεγέθη του 2023, μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αναλυτών (ξένων και ελληνικών χρηματιστηριακών) για EBITDA 2023 μεγαλύτερα του ενός δισ. ευρώ. Με γνώμονα τα μεγέθη τρίτου 3μήνου -που υπερέβησαν κατά πολύ τις προβλέψεις-, η στοχοθεσία οίκων όπως Citi, Morgan Stanley, Edison κ.α., αλλά και Euroxx, Optima, Eurobank Equities κ.ά., φτάνει πάνω από τα 45 ευρώ.
Οσον αφορά στην παράμετρο της αποτίμησης, προσοχή χρειάζεται η Aegean καθώς είναι μόλις 13,4 εκατ. πάνω από το κρίσιμο όριο-πήχη του ενός δισ. ευρώ.