Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Κάθετα αρνητική σε σκέψεις για αύξηση των επιτοκίων μέχρι και το 2023 ήταν η Christine Lagarde,
στην προχθεσινή ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δίνει λόγο μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι η μόνιμη/σταθερή απάντηση της Γαλλίδας, οσάκις της ασκούνται πιέσεις για αλλαγή μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, που ακολουθεί η Φρανκφούρτη.

Μάλιστα η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας ήταν αρκούντως ξεκάθαρη, πως το πραγματικό κόστος χρήματος θα μειωθεί περαιτέρω τη 2ετία 2022-2023. Πρακτικά, ακόμη και αν ανεβαίνει ο πληθωρισμός (κόστους), τα επιτόκια θα παραμένουν χαμηλά, προφανώς ευνοώντας (κυρίως) τις αγορές ομολόγων των χωρών του Νότου, της χώρας μας συμπεριλαμβανόμενης. Ευνοϊκός συνδυασμός για την Αθήνα, καθώς και φθηνό χρήμα θα συνεχίσει να αντλεί από τις αγορές (κρατικά, εταιρικά ομόλογα) και το χρέος θα μειώνεται (λόγω πληθωρισμού).

Ηταν στραβό το κλήμα, προέκυψαν και οι εξελίξεις με την αμκ της ΔΕΗ, για να επιβαρυνθεί το κλίμα
στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με συνέπεια, σε μία «ρηχή» αγορά, που υποαπέδιδε σε σχέση με τις διεθνείς, να ενεργοποιηθεί ακόμη ένας ανασταλτικός μηχανισμός.

Κοινή εκτίμηση πως οι εξελίξεις με τη ΔΕΗ ήταν ένα ισχυρό φρένο σε ένα ούτως ή άλλως... βραδύ χρηματιστήριο, στο οποίο εδώ και εβδομάδες/μήνες αδυνατούσε να βγει ουσιαστική αντίδραση. Παράλληλα αδυνατούσε να προσελκύσει επιπλέον επενδυτικά κεφάλαια, σε μία συγκυρία που με τις εκδόσεις χρέους, εταιρικών ομολόγων, στα αμοιβαία κεφάλαια γίνεται πάρτι, επιβεβαιώνοντας πως χρήμα και ενδιαφέρον υπάρχει. Απλά το ΧΑΑ δεν μπορεί.

Νίκη SPD στις εκλογές, αρχίζει η διελκυστίνδα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ανοιχτό και το ενδεχόμενο τρικομματικής, όπως ανέλυε ο Guy Chazan στους FT/Euro2day.gr.

Ενδεχόμενο που εάν επιβεβαιωθεί, θα συμβαίνει για πρώτη φορά στη Γερμανία, μετά τον Β' ΠΠ.

Mε διάφορα ενδεχόμενα ανοιχτά, για τον ευρωΝότο -συμπεριλαμβανόμενης της χώρας μας-, απευκταίο είναι αυτό που θα όριζε νέο υπ.Οικονομικών από τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Με σκληρή ατζέντα για τα δημοσιονομικά και με θέσεις αντίθετες των Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, με ό,τι αυτό θα μπορεί να σημαίνει (και) για εμάς από το 2023 και μετά.

Σεπ 24 2021

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -ύψους 750 εκατ.- προχωρά η ΔΕH, με στόχο την επιτάχυνση/μεγέθυνση του επενδυτικού της προγράμματος -8,4 δισ.- μέχρι το 2026.

ΕΕΣΥΠ και ΤΑΙΠΕΔ (βασικοί μέτοχοι με ποσοστό συνολικά στο 51% του μετοχικού κεφαλαίου) σχεδιάζουν τη μείωση της συμμετοχής τους στο 34%, προδιαγράφοντας -έτσι- ακόμη και το ενδεχόμενο ενιαίου στρατηγικού επενδυτή.

Έκτακτη γενική συνέλευση για την ΑΜΚ έχει συγκληθεί για 19 Οκτωβρίου και εάν όλα εξελιχθούν βάσει του σχεδιασμού, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Οκτωβρίου.

Σταϊκούρας καλεί τραπεζίτες στη Βουλή για το θέμα της ρευστότητας. Εκτενές και με σαφές περιεχόμενο το θέμα της Ελενας Λάσκαρη, μετά την επιστολή-παρέμβαση του υπ.Οικονομικών για ειδική συνεδρίαση για τα δάνεια.

Κλιμακώνονται, είναι αλήθεια, οι πιέσεις του υπ. Οικονομικών προς τους τραπεζίτες, πλην όμως η κυβέρνηση μετρά -ήδη- θητεία 26 μηνών και εάν δεν με απατά η μνήμη μου, είναι η πολλοστή φορά που επανέρχεται στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Προφανώς, για να παρεμβαίνει, κάτι δεν γίνεται -μέχρι τώρα- όπως θα έπρεπε, προκειμένου να ενισχυθούν επιχειρηματικότητα, πραγματική οικονομία. Το πιθανότερο, να παρεμβαίνει -και τώρα- καθώς αρχίζει η εισροή κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

v