Ηταν στραβό το κλήμα, προέκυψαν και οι εξελίξεις με την αμκ της ΔΕΗ, για να επιβαρυνθεί το κλίμα
στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με συνέπεια, σε μία «ρηχή» αγορά, που υποαπέδιδε σε σχέση με τις διεθνείς, να ενεργοποιηθεί ακόμη ένας ανασταλτικός μηχανισμός.
Κοινή εκτίμηση πως οι εξελίξεις με τη ΔΕΗ ήταν ένα ισχυρό φρένο σε ένα ούτως ή άλλως... βραδύ χρηματιστήριο, στο οποίο εδώ και εβδομάδες/μήνες αδυνατούσε να βγει ουσιαστική αντίδραση. Παράλληλα αδυνατούσε να προσελκύσει επιπλέον επενδυτικά κεφάλαια, σε μία συγκυρία που με τις εκδόσεις χρέους, εταιρικών ομολόγων, στα αμοιβαία κεφάλαια γίνεται πάρτι, επιβεβαιώνοντας πως χρήμα και ενδιαφέρον υπάρχει. Απλά το ΧΑΑ δεν μπορεί.
Ο Στέφανος Κοτζαμάνης ήταν κατατοπιστικός, νωρίς το πρωί, όσον αφορά στην αρνητική επίδραση της διαδικασίας που ακολουθήθηκε με τη ΔΕΗ. Τρίτης κατά σειρά, για φέτος, μετά την αναγκαστική για την Πειραιώς και την αναπτυξιακή για την Alpha Bank.
Εύλογα συνεπώς τα ερωτήματα, δεν γνώριζαν οι καθ' ύλην αρμόδιοι:
- πώς ο χειρισμός, ο χρονισμός, η όλη διαδικασία με τη ΔΕΗ θα επενεργούσε, όπως βλέπουμε -ήδη- κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα στην αγορά;
- δεν είχαν προβλέψει/συνεκτιμήσει τι θα ακολουθούσε μετά την (αιφνίδια) ανακοίνωση της αμκ;
Δεν μπορεί, ή γνώριζαν -οπότε υποθέτω ότι δεν τους ενδιαφέρει άμεσα και επενδυτικά η αγορά- ή δεν γνώριζαν, οπότε...(*)
Ο Ηλίας Ζαχαράκης μάς δίνει μία άλλη διάσταση, θυμίζοντας πως τα τελευταία 3 χρόνια, όποτε εισέρχεται στην (ευρύτερη ) περιοχή των 900+ μονάδων, «βγάζει» διορθώσεις. Συνήθως λόγω μεγάλων αμκ, που καλώς ή κακώς φοβίζουν την επενδυτική κοινότητα.
(*) από πέρυσι τον Νοέμβριο, η αρμόδια Επιτροπή για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου/Κεφαλαιαγοράς είχε υποβάλει πλήρη, εμπεριστατωμένο φάκελο με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες είχαν επεξεργαστεί από μέλη της Επιτροπής Πισσαρίδη, την ΕΕΤ, την Ενωση Θεσμικών μέχρι τον ΣΜΕΧΑ, τους φορείς της επενδυτικής/χρηματιστηριακής μας κοινότητας. Στον Οκτώβριο μπαίνουμε από την Παρασκευή... κοντεύει να κλείσει χρόνος.