Κάθετα αρνητική σε σκέψεις για αύξηση των επιτοκίων μέχρι και το 2023 ήταν η Christine Lagarde,
στην προχθεσινή ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ δίνει λόγο μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι η μόνιμη/σταθερή απάντηση της Γαλλίδας, οσάκις της ασκούνται πιέσεις για αλλαγή μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, που ακολουθεί η Φρανκφούρτη.
Μάλιστα η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας ήταν αρκούντως ξεκάθαρη, πως το πραγματικό κόστος χρήματος θα μειωθεί περαιτέρω τη 2ετία 2022-2023. Πρακτικά, ακόμη και αν ανεβαίνει ο πληθωρισμός (κόστους), τα επιτόκια θα παραμένουν χαμηλά, προφανώς ευνοώντας (κυρίως) τις αγορές ομολόγων των χωρών του Νότου, της χώρας μας συμπεριλαμβανόμενης. Ευνοϊκός συνδυασμός για την Αθήνα, καθώς και φθηνό χρήμα θα συνεχίσει να αντλεί από τις αγορές (κρατικά, εταιρικά ομόλογα) και το χρέος θα μειώνεται (λόγω πληθωρισμού).
Σε αυτή τη συγκυρία, οι αποδόσεις των ελληνικών 5ετούς και 10ετούς διάρκειας -χαμηλότερες των αντίστοιχων ιταλικών- διευκολύνουν τον χειρισμό της Αθήνας, εάν το κρίνει χρήσιμο να ξαναβγεί στις αγορές με ακόμη μία έκδοση μέσα στο 2021. Ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκαν, πρόσφατα, ξένοι επενδυτικοί οίκοι.
Ευνοϊκή η συγκυρία για την Αθήνα, με Ντράγκι στη Ρώμη (να διεκδικεί ενεργότερο ρόλο μετά την αποχώρηση Μέρκελ), Βερολίνο σε κυβερνητική περιδίνηση και Παρίσι να έχει τη συναίνεση της Ουάσιγκτον να αναλάβει τα «στρατιωτικά» της Ε.Ε. -ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου, που μας αφορά- και με Λαγκάρντ στη Φρανκφούρτη.