Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Σε κοινό μέτωπο από τις «ΡΑΕ του Νότου» για την ενεργειακή κρίση αναφέρεται η Αθηνά Καλαϊτζόγλου.

Άκρως ενθαρρυντική ένδειξη -για τα καθ' ημάς-, παραπέμποντας στην ανάρτησή μας για «Το... ανέκδοτο με την ενέργεια» (στον Εκηβόλο της 27ης Οκτωβρίου), σημειώνοντας «... πώς να διαμορφώσουν και γιατί να συμφωνήσουν, όταν και μέσω του ενεργειακού, ο Βορράς -ειδικότερα το Βερολίνο- επιβάλλει μέσω μη συμφωνίας συνθήκες υπέρ του και σε βάρος του Νότου.

Σύμφωνα με το χθεσινό Δελτίο Τιμών, η μεγαβατώρα κόστιζε στον Γερμανό 20% έως 30% φθηνότερα σε σχέση με τον Ιταλό, Ισπανό, Ελληνα. Αλλωστε την ίδια πολιτική δεν ακολούθησαν σε θέματα που αφορούσαν λ.χ. το κόστος χρήματος, τα επιτόκια, κ.λπ.; Δεν πάει πολύς καιρός που ο Βορράς -ειδικότερα το Βερολίνο- ήταν κάθετα αντίθετος προς οποιαδήποτε πρακτική αμοιβαιοποίησης του χρέους. Αλήθεια, περιμέναμε κάτι καλύτερο από τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας;».

Νέο 3πλό υψηλό στη Wall Street, ημέρα ΔΕΗ η χθεσινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Κολλημένος με τις 900 μονάδες ο ΓΔ και λόγω της τραπεζοβαρούς στάθμισης της αγοράς. Στρέβλωση που θα πρέπει να διορθώσει ο νέος CEO της ΕΧΑΕ.

Στο δια ταύτα: με τον FTSE25 να διορθώνει στις 2.185,57 μονάδες, παραμένει η βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας, με σημείο αναφοράς τις 2.207 μονάδες, όπου διαμορφώνεται και το πρώτο -σημαντικό όμως- stop για short θέσεις.

Προσβλέποντας στο ενδεχόμενο η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔEΗ να «απελευθερώσει» κεφάλαια ικανά να οδηγήσουν τον δείκτη πέραν των 2.207, προς τον στόχο -των long- των 2.113 μονάδων.

Ημέρα, εβδομάδα, μήνας ΔΕΗ. Μονοπωλεί (και πώς να μην...) το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων
επενδυτών η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αυτού του μεγάλου και τόσο νευραλγικής σημασίας ομίλου της χώρας.

Στο χρονοδιάγραμμα της αμκ, που αναρτήθηκε χθες, αναφέρονται λεπτομερώς όλα τα στάδια της σχετικής διαδικασίας, με πρώτο σημείο αναφοράς τη συνεδρίαση της μεταπροσεχούς Τρίτης 16 Νοεμβρίου.

Σε αυτό θα σταθούμε, ως προς τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας, κυρίως τεχνικού χαρακτήρα,
συνεκτιμώντας το χθεσινό «κλείσιμο» στα 9,245 (-1,39%).

Mε δυναμική «ταύρου» στη Wall Street, ο S&P500 επανήλθε υψηλότερα των 4.600 μονάδων. Επιθετική η τάση, όσο ο δείκτης συντηρείται πάνω από τις 4.565 μονάδες, θυμίζοντας πως και οι 4.545 ως πρώην «υψηλό» λειτουργεί ως στήριξη. Επόμενη αντίσταση, ουσιαστικά, στις 4.695, με τα futures -πριν λίγο- να δείχνουν οριακά συν.

Στα καθ' ημάς, για τον ΓΔ σημεία αναφοράς μας -σε εβδομαδιαίο- είναι, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, οι 892-890 (στηρίξεις) και οι 901-905 (αντιστάσεις). Αντίστοιχα, για τον ΔΤΡ οι 572 και 592 μονάδες, ενώ για τον FTSE 25, οι 2.147 και 2.195, με αμέσως επόμενα σημεία στις 2.147 και 2.207 μονάδες.

Στις 906,57 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Πλέον, οι 901 μονάδες έχουν γίνει σημαντική κοντινή στήριξη.

Στις 913, σύμφωνα με τη «μέτρηση» του Ηλία Ζαχαράκη, το σημείο αναστροφής.

v