Ημέρα, εβδομάδα, μήνας ΔΕΗ. Μονοπωλεί (και πώς να μην...) το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων
επενδυτών η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αυτού του μεγάλου και τόσο νευραλγικής σημασίας ομίλου της χώρας.
Στο χρονοδιάγραμμα της αμκ, που αναρτήθηκε χθες, αναφέρονται λεπτομερώς όλα τα στάδια της σχετικής διαδικασίας, με πρώτο σημείο αναφοράς τη συνεδρίαση της μεταπροσεχούς Τρίτης 16 Νοεμβρίου.
Σε αυτό θα σταθούμε, ως προς τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας, κυρίως τεχνικού χαρακτήρα,
συνεκτιμώντας το χθεσινό «κλείσιμο» στα 9,245 (-1,39%).
Με συναλλαγές 393.000 τμχ., σε εύρος 9,155-9,40 ευρώ.
Στο διάγραμμα (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη) είναι εμφανής η στήριξη στα 9,05 ευρώ, όπως και οι αντιστάσεις που μας ενδιαφέρουν. Στα 9,50 και 9,70 ευρώ, τιμές που πιθανόν να «δοκιμαστούν» στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την είσοδο των νέων μετοχών.
Αυτό το «μαξιλάρι» θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να διευκολύνει όσους επιχειρήσουν να προσεγγίσουν βραχυπρόθεσμα τη μετοχή, προσβλέποντας στο ισχυρό ενδεχόμενο ένταξης της ΔEΗ στον δείκτη MSCI Greece (τη μεθεπόμενη Πέμπτη).
Αλλά και μεσοπρόθεσμα, με τον όμιλο να αποτιμάται στα 2,14 δισ., λίγοι είναι αυτοί που δεν βλέπουν περιθώριο σημαντικής μεγέθυνσης σε ορίζοντα 3-6 μηνών.
Θυμίζοντας πως άνοιξη του 2019 η ΔΕH είχε φθάσει να αποτιμάται κάτι λιγότερο των 400 εκατ.
Και παραθέτοντας ένα συγκριτικό στοιχείο, την αποτίμηση της Energias de Portugal (EDPFY), που σύμφωνα με τη χθεσινή τιμή της μετοχής έχει χρηματιστηριακή αξία 22,95 δισ.
Προφανώς και δεν εννοώ πως η ΔΕH θα φθάσει αυτά τα μεγέθη (αν και έχει τεράστιο ενδιαφέρον η μετεξέλιξη της... ΔΕH της Πορτογαλίας στο conglomerate group του σήμερα, σε διάστημα 5ετίας), αλλά προφανώς η «νέα-μετά ΔEΗ» δεν μπορεί να αξίζει τα σημερινά 2,14 δισ.
Συνακόλουθα ο ευρύτερος ενεργειακός κλάδος.