Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ημέρα Fitch η σημερινή, για οικονομικό επιτελείο, τραπεζίτες και αγορά. Αναμφίβολα η όποια ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης θα επηρεάσει τη στάση -κυρίως- των βραχυπρόθεσμων παικτών. Πρακτικά αυτών που ήρθαν για να «τρέξουν» μέσω ενός υποτιμημένου κλάδου (τον τραπεζικό) ένα «ρηχό» χρηματιστήριο.

Τα αποτελέσματα θεαματικά, ένα σημαντικό μέρος αυτών των θέσεων κατοχυρώνεται από τη χθεσινή συνεδρίαση. Τακτική που θα συνεχιστεί και σήμερα -με αφορμή τη μεταβλητότητα της Νέας Υόρκης-, το πιθανότερο και τη Δευτέρα, ανάλογα και με τη στάση του οίκου Fitch.

Ωστόσο οι εισροές των τελευταίων συνεδριάσεων ξεπερνούν κατά πολύ ανάλογες επιθετικών/βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, που σημαίνει ότι σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων ήρθε για να μείνει. Σε επενδυτικό ορίζοντα.

Με άλμα στις 950,38 μονάδες, που αποτελούν νέο υψηλό 7ετίας, ο Γενικός Δείκτης. Με αρκετές ενδείξεις, που για μερίδα ανθρώπων της αγοράς ενδέχεται να οδηγεί σε αλλαγή τάσης.

Μπορούμε να αρχίσουμε να αναφερόμαστε σε αλλαγή πίστας; Για να δούμε όσα ενδιαφέροντα μετρά και αναλύει ο συν-υπογείτης Νίκος/extradeN.

Κατ' αρχάς στις πρώτες 3 συνεδριάσεις της εβδομάδας έχουν διακινηθεί μετοχές αξίας 336 εκατ. έναντι 184 εκατ. της προηγούμενης (4 συνεδριάσεις), με ταυτόχρονα αξιοσημείωτη άνοδο.

Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν θετικά νέα, που όμως δεν αποτυπώθηκαν στο ταμπλό. Ανάπτυξη 2021 αισθητά μεγαλύτερη του αναμενόμενου, εξάμηνα και εννεάμηνα της πλειονότητας των εισηγμένων καλύτερα του προηγούμενου έτους, άνοδος των ξένων χρηματιστηρίων, καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων πορεία του τουρισμού κ.α., κι όμως τίποτα από αυτά δεν συγκίνησε το Χρηματιστήριο. Αδιαφορία, που όπως θυμίζει ο extradeN, μεταφράστηκε σε 10μηνη διακύμανση μεταξύ 830 και 930 μονάδων.

Σε υψηλά 2ετίας ο Γενικός Δείκτης (*), με οδηγό -σε αυτή τη φάση- τον τραπεζικό κλάδο. Τα των τραπεζών τα είδαμε χθες σε «μέτρηση» του Ηλία Ζαχαράκη. Σε τεχνική προσέγγιση του ιδίου, μία ματιά σε ΓΔ και 25άρη θα μας είναι χρήσιμη για σήμερα-Παρασκευή.

Στις 934,61 ο ΓΔ και -πλέον- οι 913 είναι η κοντινή επιθετική στήριξη με ενδιάμεση τις 927 (μέχρι προχθές αντίσταση).

Στις 2.261,34 ο FTSE25, με αντίστοιχα σημεία αναφοράς τις 2.206 και 2.233 μονάδες. Ανάλογα έχουν ανέβει και τα stops, στα υπόψη.

(*) απαραίτητο να θυμίζουμε -σταθερά- πως τα υψηλά 2ετίας του ΓΔ ελάχιστα ως ουδόλως αποτυπώνουν υψηλά 10-12ετίας ή ακόμη και ιστορικά υψηλά αρκετών εισηγμένων, πολύ πριν δοθεί η ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο. Συνεκτιμώντας ότι οι τελευταίες ΑΜΚ και των 4 συστημικών είχαν πραγματοποιηθεί σε επίπεδα 1.000 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Με ανοδική διόρθωση εύρους 7,72%, ο τραπεζικός είναι ο κλάδος που κάνει τη διαφορά στις πρώτες 5 συνεδριάσεις του 2022. Με ένα ξεκίνημα εντελώς διαφορετικό από του 2021, με σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις και τους ξένους να έχουν αρχίσει να διακρίνουν την πορεία επαναφοράς προς την επενδυσιμότητα.

Σημαντικές συναλλαγές τις τελευταίες ημέρες, με εμφανή την ενεργοποίηση «ισχυρών χεριών» και με οίκους όπως οι JP Morgan, BofA, HSBC, Wood να αναθεωρούν τη στάση τους.

Τεχνικά, όπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης, όσο ο ΔΤΡ διαμορφώνεται πάνω από τις 607, η τάση είναι long. Οι 629 μονάδες είναι μία αντίσταση που θέλει προσοχή τόσο από τους αγοραστές όσο από τους πωλητές.

Προβάδισμα για τους long, στις πρώτες 4 συνεδριάσεις του 2022, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει έναντι των blue chips, της αγοράς.

Ανοδική διόρθωση βραχυπρόθεσμης διάρκειας ή προοίμιο διαμόρφωσης προϋποθέσεων για αλλαγή τάσης, πιθανόν να αποσαφηνισθεί αυτή την εβδομάδα.

Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός των ΗΠΑ, την Παρασκευή αξιολογεί την ελληνική οικονομία ο οίκος Fitch.

Οδηγός η Wall Street και δείκτης-σηματωρός ο S&P500. Στις 4.677,03 την Παρασκευή, από τις 4.680 (0,28%) νωρίτερα τα futures του «δείκτη των δεικτών».

v