Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Με αφορμή τα όσα είπε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης -επικεφαλής της METRO- στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Τα σημαντικά για τον κλάδο, τα κόστη, τις δυσοίωνες προβλέψεις κ.λπ. τα αναφέρει αναλυτικά η Αλεξάνδρα Γκίτση. Θα περιοριστώ σε αυτά που μας αφορούν ως αγορά-επενδυτική κοινότητα και συγκεκριμένα στην κατηγορηματική δήλωσή του πως δεν ενδιαφέρεται (δεν συζητά καν) για το ενδεχόμενο εισαγωγής στο ΧΑ.

Το ότι το δηλώνει ο επικεφαλής μίας εταιρείας -που πραγματοποιεί κύκλο εργασιών 1,45 δισ.- προφανώς έχει τη σημασία του, λόγω τάξης μεγέθους. Διαχρονική η αποστροφή πολλών αξιόλογων επιχειρηματιών προς το ΧΑ, για το ποιος ευθύνεται έχουν... χυθεί τόνοι μελάνης, με το αποτέλεσμα γνωστό σε όλους μας.

Στις 873,37 με υψηλό ημέρας στις 876,82 μονάδες χθες ο Γενικός Δείκτης. Σημαντική -βραχυπρόθεσμη- η αντίσταση των 870 μον., με την υπέρβασή της -μετά από 15 συνεδριάσεις- να δίνει προβάδισμα στους long.

Σύμφωνα με την τεχνική προσέγγιση του Ηλία Ζαχαράκη, νέος στόχος είναι η κάλυψη της περιοχής των 888 μονάδων -καθώς συνιστά πτωτικό χάσμα-, σημαντική για τη διαμόρφωση του ΓΔ σε διάστημα μηνός.

Ενισχυτικό των αγοραστών το ότι η στήριξη έχει ανέβει λίγο, στις 860 (από τις 850-840 μονάδες).

Ενα ένα τα βήματα επαναφοράς, μετά την ισχυρή διόρθωση από 29/4 έως τα χαμηλά 12/5 και τον σχηματισμό «διπλού πυθμένα» στις 844,53 (12/5) και 838,37 (19/5).

Ξάφνιασε και τους αισιόδοξους η χθεσινή δήλωση (Bloomberg) της Κριστίν Λαγκάρντ πως «... προς το παρόν, δεν βλέπει ύφεση στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «... δεν είναι το βασικό σενάριο...».

Θέση που από μερίδα αναλυτών ερμηνεύθηκε ως απάντηση στα ερωτήματα για το πότε η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, εάν θα ληφθεί/ανακοινωθεί κάτι σχετικό στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου (και θα αφορά 25 μ.β.) ή θα μετατεθεί για αρχές φθινοπώρου (στις 8 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη), με γνώμονα προηγούμενη δήλωσή της πως τέλος τρίτου τριμήνου τα αρνητικά επιτόκια (σήμερα στις μείον 50 μ.β.) θα είναι μηδενικά (;).

Με τη Eurobank ξεκινά αύριο η διαδικασία ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου, για τον τραπεζικό κλάδο.

Ακολουθούν Alpha Bank (Πέμπτη), Εθνική (Παρασκευή), με εύλογο το ενδιαφέρον για το αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις (και πρόθεση των διοικήσεων) για προοπτική διανομής μερίσματος χρήσης 2022 (την άνοιξη 2023).

Δεδομένου ότι η Eurobank είναι πιο ώριμη από τις 4 συστημικές, με συχνές μάλιστα αναφορές του διευθύνοντος συμβούλου της, η αυριανή αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Δύσκολο το εγχείρημα, καθώς επιχειρείται σε μία περίοδο που το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μπορεί να έχει εξυγιανθεί αρκετά, βαρύνεται όμως με σημαντικά προβλήματα, όπως προειδοποίησε τελευταία και η Κομισιόν.

Σε μία ειδικών συνθηκών έκδοση προχωρά σήμερα ο ΟΔΔΗΧ.

Ο λόγος για την έκτακτη δημοπρασία επανέκδοσης ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (σταθερού επιτοκίου 3,90%-λήξη 30 Ιανουαρίου 2033), με σκοπό -όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός την Παρασκευή- την άντληση ρευστότητας 500 εκατ.

Διαδικασία που αφορά μόνο τους βασικούς διαπραγματευτές, με τον καθένα να υποβάλλει έως και 5 προσφορές.

Ποιο είναι το σκεπτικό ΟΔΔΗΧ, Υπ.Οικ., προφανώς η άντληση των 500 εκατ. (το... μαξιλάρι θα φτάσει τα 39,9 δισ.), η συμπλήρωση 5 δισ. (από το πρόγραμμα 2022, για άντληση 12 δισ.), η επικοινωνία με τους primary dealers με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς, η πρόταξη εναλλακτικών, ευέλικτων χειρισμών εν μέσω «καταιγίδων» στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

v