Ξάφνιασε και τους αισιόδοξους η χθεσινή δήλωση (Bloomberg) της Κριστίν Λαγκάρντ πως «... προς το παρόν, δεν βλέπει ύφεση στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «... δεν είναι το βασικό σενάριο...».
Θέση που από μερίδα αναλυτών ερμηνεύθηκε ως απάντηση στα ερωτήματα για το πότε η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, εάν θα ληφθεί/ανακοινωθεί κάτι σχετικό στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου (και θα αφορά 25 μ.β.) ή θα μετατεθεί για αρχές φθινοπώρου (στις 8 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη), με γνώμονα προηγούμενη δήλωσή της πως τέλος τρίτου τριμήνου τα αρνητικά επιτόκια (σήμερα στις μείον 50 μ.β.) θα είναι μηδενικά (;).
Η χθεσινή τοποθέτηση της προέδρου της ΕΚΤ εδράζεται στο τρίπτυχο «υψηλές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών-υποχώρηση ανεργίας- προσδοκίες για δυνατή τουριστική περίοδο». Ικανά να αντισταθμίσουν τις αναταράξεις που πυροδοτούν πληθωριστικές πιέσεις, ενεργειακό, πόλεμος στην Ουκρανία κ.λπ.; Θα φανεί στη συνέχεια, εάν ναι και σε ποιο βαθμό.
Εχει λόγους όμως η Γαλλίδα να εμφανίζεται αισιόδοξη, καθώς το επιτοκιακό συνδυαστικά με το συναλλαγματικό συμβάλλει στην ανάκτηση μέρους της χαμένης ανταγωνιστικότητας (κυρίως) των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ειδικότερα των γερμανικών και γαλλικών.
Θα επιβεβαιωθεί αυτή τη φορά η επικεφαλής της ΕΚΤ, με τα οφέλη αρκετά και για την ελληνική οικονομία, ή θα διαψευσθεί όπως με τη βιαστική εκτίμησή της για παροδικό πληθωρισμό;