Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ιστορική η αλλαγή για την ΤΙΤΑΝ, καθώς η παράδοση της ηγεσίας από τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο στον Marcel Constantin Cobuz συνιστά τη για πρώτη φορά -στην 120ετή πορεία της τσιμεντοβιομηχανίας- ανάληψή της από μη Έλληνα και μάλιστα πέραν των δύο οικογενειών Παπαλεξόπουλου-Κανελλόπουλου, που παραδοσιακά είναι ταυτισμένες με την εισηγμένη.

Προφανές πως μία τόσο ουσιαστική και σημειολογικά αλλαγή αποτελεί μέρος ευρύτερου, μακροχρόνιου σχεδιασμού, στο πλαίσιο του οποίου καταλυτική ήταν η μεταφορά της έδρας και η αλλαγή της χρηματιστηριακής αγοράς όπου διαπραγματεύονται οι μετοχές της διεθνοποιημένης TITAN Cement International.

Ισχυρή ανοδική διόρθωση από τα χαμηλά των 5,15 ευρώ με ένα 3άρι σερί έως τα 5,735 ενδοσυνεδριακά χθες και τελική τιμή στα 5,625 ευρώ.

Με συναλλαγές που ξεπέρασαν το 1 εκατ. τμχ. και αγορές ιδίων 290 χιλ. τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις.

Αγοραστικό σήμα σε intraday, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη και ενόψει της τακτικής γενικής συνέλευσης μετόχων την προσεχή Τετάρτη 29 Ιουνίου.

Το 23% της ελάχιστης ανοδικής διόρθωσης ορίζεται στα 6,02 ευρώ -τιμή που αντιστοιχεί στον (ωριαίο) ΚΜΟ 200.

Μετά τη χθεσινή υπεραπόδοση, η αποτίμηση της Επιχείρησης -στα 2,15 δισ.- (ξανα)περνά αυτήν της Mytilineos (2,08) και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (2,06).

Ηταν στραβό το κλήμα για τους long -μετά την ενίσχυση του ενδεχομένου αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά 75 μονάδες- καθώς η Fed αναγκάζεται να ακολουθήσει επιθετικότερη πολιτική για να διαχειριστεί το χειρότερο πρόβλημα πληθωρισμού εδώ και σαράντα χρόνια (*).

Ηρθε και το εκλογικό αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία για να επιτείνει τον βαθμό αβεβαιότητας σε μία ιστορική (μεταπολεμικά) συγκυρία για τη Γηραιά Ήπειρο.

Στις αγορές ενισχύεται η εκτίμηση όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα διαχείρισης της κατάστασης με συμβατικούς τρόπους, δεδομένου ότι ο υψηλός πληθωρισμός, για μακρύ χρονικό διάστημα, έχει δραματική επίπτωση σε οικονομία/κοινωνία.

«Καταρράκτης» πωλήσεων σε μετοχές και ομόλογα διεθνώς, με τα futures του S&P 500 νωρίτερα να παραπέμπουν σε ισχνή αντίδραση, από τις 3.691 (0,54%). Στα 3,25% το 10ετές των ΗΠΑ, στο 1,680% της Γερμανίας, με της Ιταλίας στο 3,786% και στο 4,268% της Ελλάδας.

Αυτά στα μέτωπα μετοχών/ομολόγων, γιατί σ' ένα άλλο -τρίτο-, το συναλλαγματικό, φαίνεται πως θα κινηθούν εξισορροπητικά Ρώμη και Φρανκφούρτη. Στο 1,0502 η σχέση ευρώ/δολαρίου, με το φθηνό ευρώ να στηρίζει μεν τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών χωρών/οικονομιών και να διευκολύνει -τουριστικά- τον Νότο, πλην όμως επιβαρύνει τις εισαγωγές ενέργειας και πρώτων υλών, συντηρώντας την ακρίβεια.

H ανάκτηση μέρους από το χαμένο έδαφος των τελευταίων συνεδριάσεων (ξανα)φέρνει τους long κόντρα
στους short.

Στις 838,94 μον. ο ΓΔ, με τους μεν να επιδιώκουν την προσέγγιση (και υπέρβαση) των 853 και τους δε τη διόρθωση χαμηλότερα των 820 μονάδων.

Για τον δεικτοβαρή ΔΤΡ (στις 546,38), τα σημεία αναφοράς είναι οι 560 και 530 μονάδες αντίστοιχα,
ενώ για τον FTSE25 (στις 2.028,26) οι 2.047 και 1.990 μονάδες.

«Κλειδί» ο S&P500 (3.789,98), με ελάχιστη προϋπόθεση την υπέρβαση των 3.810 μονάδων.

Στήριξη στις 3.742 μονάδες, που σε περίπτωση πειστικής διάσπασης ενεργοποιεί τον μηχανισμό των short με στόχο τις 3.500 μονάδες.

v