«Καταρράκτης» πωλήσεων σε μετοχές και ομόλογα διεθνώς, με τα futures του S&P 500 νωρίτερα να παραπέμπουν σε ισχνή αντίδραση, από τις 3.691 (0,54%). Στα 3,25% το 10ετές των ΗΠΑ, στο 1,680% της Γερμανίας, με της Ιταλίας στο 3,786% και στο 4,268% της Ελλάδας.
Αυτά στα μέτωπα μετοχών/ομολόγων, γιατί σ' ένα άλλο -τρίτο-, το συναλλαγματικό, φαίνεται πως θα κινηθούν εξισορροπητικά Ρώμη και Φρανκφούρτη. Στο 1,0502 η σχέση ευρώ/δολαρίου, με το φθηνό ευρώ να στηρίζει μεν τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών χωρών/οικονομιών και να διευκολύνει -τουριστικά- τον Νότο, πλην όμως επιβαρύνει τις εισαγωγές ενέργειας και πρώτων υλών, συντηρώντας την ακρίβεια.
Τον πληθωρισμό κόστους, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, που σημειωτέον σύμβουλός του προέτρεπε την Κριστίν Λαγκάρντ να μην εστιάσει τόσο στο επιτοκιακό όσο στο νομισματικό (Bloomberg, 15/6). Θα διευκόλυνε αυτή την προσέγγιση μία άνοδος στο 1,10 καθώς -κατά Ντράγκι, πάντα- είναι ίσως ο μόνος ουσιαστικός τρόπος άμβλυνσης των πληθωριστικών πιέσεων (κόστους). Χωρίς να «τιναχτεί» στον αέρα η κοινωνική συνοχή των χωρών της Ευρώπης, να μη διαρραγεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ των μελών της Ε.Ε
Παρεμπιπτόντως στα «υψηλά» του το ρωσικό ρούβλι, πάνω από 100 δισ. τα έσοδα από πωλήσεις ορυκτών καυσίμων της Μόσχας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.