Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Η αύξηση των επιτοκίων -κατά 50 ή και 75 μ.β.- αύριο από την ΕΚΤ προφανώς και επηρεάζει το κόστος χρηματοδότησης των εισηγμένων. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, έχουν ληφθεί πρόνοιες ώστε να μην επιβαρυνθούν γραμμικά κερδοφορία και ρευστότητα των εταιρειών.

Το 2021 ήταν χρονιά, σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής, που το καθαρό χρέος αυξήθηκε κατά 4,7% στα 23,9 δισ. Ωστόσο, η επιβάρυνση αυτή είχε αναπτυξιακό χαρακτήρα: αύξηση στον τζίρο, στα λειτουργικά και στα καθαρά κέρδη.

Στα χαμηλά των 3,05 ευρώ μετά από νέες πωλήσεις/διόρθωση η μετοχή της ΕΧΑΕ.

Συνολικά 17,79% χαμηλότερα από την αρχή του έτους, απώλειες υπερδιπλάσιες της αγοράς.

Στα μόλις 184,1 εκατ. συρρικνώνεται η αποτίμηση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (του -υποτίθεται- «καθρέφτη» της εγχώριας επιχειρηματικότητας...) που παράγουν κέρδη-διανέμουν μέρισμα, αν και φορείς και παράγοντες της αγοράς θεωρούν ασύμφορη/ακριβή την «τιμολόγηση» των παρεχόμενων υπηρεσιών όπως και το κόστος παραμονής μίας εισηγμένης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ουδεμία πρωτοβουλία έχει αναληφθεί (εξ όσων γνωρίζω, καθώς η ενημέρωση του CEO του Ομίλου ούτε καν με το... σταγονόμετρο/ενδεικτικό πως 7 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Γιάννος Κοντόπουλος δεν έχει συναντηθεί -καν- με τους διαπιστευμένους συντάκτες...).

Με πλεονέκτημα οι πωλητές, μετά την ακύρωση -σε μόλις μία εβδομάδα- των κερδών τριών εβδομάδων του Αυγούστου. Στις 2.029,21 ο FTSE 25, με διακριτό σήμα εξόδου, μάλιστα μετά την αλλαγή τάσης για τον δεικτοβαρή τίτλο του ΟΤΕ. Στις 2.017 και 1.985 μονάδες τα σημεία στήριξης, για τους long ζητούμενη η υπέρβαση των 2.063 μονάδων (ως ελάχιστη προϋπόθεση) ανάσχεσης της short τάσης.

Στις 541,12 ο ΔΤΡ, με τις 510 μονάδες σημαντική στήριξη. Ενδιαφέρον το ότι ο τραπεζικός κλάδος (δεικτοβαρής) ακολουθώντας αντίστροφη πορεία δείχνει να μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Τα ομόλογα «άναψαν κόκκινο», σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με το 10ετές ελληνικό στο 4,172% νωρίτερα. Επιβάρυνση της εικόνας, που σε αυτή τη φάση αποδίδεται κυρίως στην κρατούσα εκτίμηση πως η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο κατά 75 μ.β. αντί για 50 μ.β. που -μέχρι τελευταία- υπολόγιζαν οι αναλυτές.

Κλίμα που αναπόφευκτα μεταφέρεται από το δημόσιο στο ιδιωτικό χρέος, με τη στήλη να εστιάζει -από νωρίς χθες- στην αυξημένη κινητικότητα στη συγκεκριμένη αγορά. Χρηματιστές την απέδωσαν (εν μέρει) και σε «κλείδωμα» θέσεων σε εταιρικά κοντινών λήξεων. Θα φανεί και σήμερα, ωστόσο πρόκειται για κάτι καινούργιο -τόσο μαζικά και πιεστικά- και εύλογα προκαλεί προβληματισμό.

Νέο άλμα για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ιστορικά ποσοστά για Γερμανία (8,8%), Ιταλία (9%) και αλλού,
εξέλιξη που ενισχύει την πλευρά των οίκων, που εκτιμούν ως πιθανότερη μία αύξηση 75 μ.β. από την ΕΚΤ (την προσεχή Πέμπτη) αντί για 50 μ.β. που ήταν και το επικρατέστερο -μέχρι τελευταία- ενδεχόμενο.

Στην πλευρά αυτή προσχωρεί και η Goldman Sachs, ακολουθώντας τη λογική βόρειων τραπεζών (λ.χ. των Φινλανδών της Nordea, των Δανών της Danske, προφανώς της Deutsche Bank κ.λπ.). Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι πως ο αμερικανικός οίκος την ίδια ώρα βγαίνει υποστηρικτικός προς το εγχώριο συστημικό banking, αναβαθμίζει τιμές-στόχους, σύμφωνα με όσα σημείωνε χθες ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

v