Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Από τις 790,12 το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με αιχμή ΟΤΕ, Mytilineos, Alpha Bank, Εθνική και ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, το... φλερτ με τα χαμηλά της ζώνης του 770-778 συνεχίζεται. Οι 808 είναι η κοντινότερη αντίσταση σε περίπτωση αντίδρασης.

Αύριο η Eurostat ανακοινώνει τα (προκαταρκτικά) στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου, με όλες τις ενδείξεις δυσοίωνες, επιβεβαιώνοντας τόσο τη χρονική διάρκεια όσο και την επιμονή διατήρησης σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αναπόφευκτα θα ενισχυθεί κατά πολύ το ενδεχόμενο η ΕΚΤ στις επόμενες δύο (και τελευταίες για το 2022) συνεδριάσεις να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις, από 75 μ.β. κάθε φορά. Στις 27/10 και τις 15/12 οι ημερομηνίες-ορόσημο για τη Φρανκφούρτη.

Σε αυτή τη συγκυρία, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά το 5%, η Αθήνα είναι σε πολύ πιο βολική θέση απ' ό,τι η Ρώμη, με την Ελενα Λάσκαρη να αναλύει/εξηγεί ακριβώς το γιατί.

Εως το 4,949% ενισχύθηκε χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, ωθούμενη από συνολικότερη άνοδο όλων των ευρωπαϊκών (κρατικών) ομολόγων.

Προφανώς αρνητική εξέλιξη/επιβαρυντική (κυρίως) για επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά με ηπιότερη πίεση για τον δημόσιο/κρατικό τομέα, καθώς αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Ιταλία.

Με περιορισμένο πρόγραμμα αποπληρωμών για το 2022, με μείωση στα 8-9 δισ. των υποχρεώσεων για το 2023 (μετά την εξόφληση του ΔΝΤ, την αποπληρωμή των ομολόγων του πρώτου μνημονίου κ.λπ.), με έγκαιρη αντασφάλιση από τον ΟΔΔΗΧ (του κινδύνου αύξησης των επιτοκίων), με ταμειακά διαθέσιμα στα περίπου 39 δισ. η Αθήνα είναι σε σαφώς καλύτερη θέση απ' ό,τι η Ρώμη. Οσον αφορά το κρατικό χρέος, επιπλέον μειονέκτημα για τη γείτονα η διάχυση των υποχρεώσεών του όχι σε επίσημους φορείς αλλά στις αγορές. Και υποχρέωση αναχρηματοδότησης σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Σε νέα περιδίνηση οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις τρεις κυρίες να συμβάλλουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Η επικράτηση της Giorgia Meloni -και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. με το θηριώδες (κρατικό) χρέος-, οι πρώτες αποφάσεις/ενέργειες της Elizabeth Truss -με το μαζικό ξεπούλημα σε ομόλογα και στερλίνα- και οι νέες προειδοποιήσεις της Christine Lagarde -πως τα επιτόκια θα αυξάνονται για αρκετές συνεδριάσεις- συνθέτουν το σκηνικό που επηρεάζει αγορές, οικονομία, αναπόφευκτα την κοινωνία.

Τεχνικά το επίπεδο του 800 δεν είναι απλή υπόθεση, μιας και θυμίζουμε το προηγούμενο χαμηλό του 778 που σημειώθηκε το καλοκαίρι. Πλέον το 845 έχει γίνει σημαντική αντίσταση.

Ο τραπεζικός κλάδος -σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης- μπορεί να είχε τις σημαντικότερες απώλειες στο τελείωμα της εβδομάδας, από την άλλη όμως έχει σημαντική απόσταση από τα χαμηλά του καλοκαιριού στις 443 μονάδες, κάνοντας προσπάθεια να κάνει βάση πάνω από τις 500 μονάδες.

«Κλειδί» ο τραπεζικός -ο τελευταίος κλάδος που ακολούθησε στη διόρθωση της αγοράς-, με στηρίξεις στις 523 και 513 μονάδες. Αντίσταση οι 545 μονάδες.

v