Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με discount τα ΣΜΕ του FT 20

Η σημαντική άνοδος που κατέγραψαν οι Αμερικανικές χρηματαγορές κατά την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδος άφησε τελικά αδιάφορη την Ελληνική αγορά η οποία κατέγραψε αδυναμία να διατηρήσει τα πρωινά κέρδη.

Σχόλιο της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδας
 

Η σημαντική άνοδος που κατέγραψαν οι Αμερικανικές χρηματαγορές κατά την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδος άφησε τελικά αδιάφορη την Ελληνική αγορά η οποία κατέγραψε αδυναμία να διατηρήσει τα πρωινά κέρδη κλείνοντας στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος πολύ κοντά στο χαμηλότερο ημερήσιο επίπεδο τιμών στις 3.327,91 μονάδες καταγράφοντας κατ’ αυτό τον τρόπο απώλειες της τάξης του 0.19%. Σε χαμηλά επίπεδα ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ο οποίος διαμορφώθηκε στα €137εκ.

Με θετικό πρόσημο κατάφερε να κλείσει το συμβόλαιο λήξης Σεπτεμβρίου στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTASE/ASE 20 με τις τελευταίες για την ημέρα συναλλαγές να πραγματοποιούνται στο επίπεδο των 1.825 μονάδων (+0.45%) την ώρα που η υποκείμενη αγορά είχε κλείσει νωρίτερα στις 1.819,38 μονάδες (-0.10%).

Ο όγκος των 5.367 συμβολαίων πιστοποιεί την ήπια εικόνα που κατεγράφη σχεδόν στο σύνολο της συνεδρίασης στην αγορά παραγώγων με το συμβόλαιο να διαπραγματεύεται κοντά στις δίκαιες τιμές με εξαίρεση το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών.

Σημαντική πίεση δέχθηκε ο τίτλος του ΟΤΕ με την πρώτη σειρά λήξης να κλείνει στο επίπεδο των €13.12, επίπεδο που αποτελεί νέο χαμηλό για το εν λόγω συμβόλαιο, καταγράφοντας ημερήσιες απώλειες υψηλότερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Εάν και σε γενικές γραμμές ο όγκος των επιμέρους μετοχικών συμβολαίων διαμορφώθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ο μεγαλύτερος πραγματοποιήθηκε στο συμβόλαιο της Alpha Bank με 872 συμβόλαια και κέρδη της τάξης του 2.75% στα €18.30. Σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα που ο τίτλος της 3Ε ήταν προσωρινά εκτός διαπραγμάτευσης εξαιτίας ονομαστικοποίησης των μετοχών της εταιρείας.

Άνοιγμα θέσεων είχαμε στο δικαίωμα πώλησης (put) λήξεως Σεπτεμβρίου με τιμή εξάσκησης τα €18.0 της Alpha Bank, αφού πραγματοποιήθηκε συναλλαγή 1.000 συμβολαίων χωρίς προηγουμένως να υπάρχουν ανοιχτές θέσεις.

-----------------

Συνεδρίαση που ξεκίνησε έντονα ανοδικά και έκλεισε σαφώς χαμηλότερα. Παρά την σχετική μεταβλητότητα, υπήρξε αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών, παρέμειναν οι υποτιμήσεις για τα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5367, τιμή εκκαθάρισης 1820,06) κινήθηκαν μεταξύ 1817 και 1855 μονάδων και της μεσαίας (συνολικά 5, τιμή εκκαθάρισης 3999,81), κινήθηκαν μεταξύ 4061 και 4089 μονάδων (λόγω εξαιρετικά χαμηλού όγκου συναλλαγών, η τιμή εκκαθάρισης, πιθανότατα υπολογίστηκε από την αμέσως προηγούμενη τιμή εκκαθάρισης και την ποσοστιαία μεταβολή του FTSEM στην υποκείμενη)

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5400 Πειραιώς, 30000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε MPB (191), ΟΤΕ (400), Εθνική (486), ΔΕΗ (133), MIG (498), Πειραιώς (175), Alpha Bank (872).

Τέλος ίσως αξίζουν υποσημείωσης, στην Alpha Bank, τα 1000 δικαιώματα πώλησης λήξεως Σεπτεμβρίου με τιμή εξάσκησης τα 18,00 ευρώ.


Θ. Σταυρόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v