Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 9 2013

Η αποχώρηση Γερμανών και ο μύθος του "φιλέτου"

Η αποχώρηση Γερμανών και ο μύθος του φιλέτου
H αποχώρηση της ισπανικών συμφερόντων, αλλά γερμανικής Hochtief από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας (πώληση του 26,6% των μετοχών σε Καναδούς έναντι 1,1 δισ. ευρώ) δεν συνάδει με τη γενικότερη επικρατούσα αντίληψη που θέλει οι Γερμανοί «να καραδοκούν για να αποκτήσουν κοψοχρονιά τα ελληνικά φιλέτα».

Άλλωστε, αυτό είχε διαφανεί και πριν από αρκετούς μήνες όταν βουλευτής του γερμανικού κοινοβουλίου είχε ρωτηθεί για να επιβεβαιώσει το μαζικό επενδυτικό ενδιαφέρον των Γερμανών επιχειρηματιών για την Ελλάδα: «Για φέτος, το κυρίως ζήτημα είναι να επισκεφτούν περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες την Ελλάδα», είχε απαντήσει χαρακτηριστικά. Όσο για κάτι άλλα σχέδια επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μάλλον πάει να τα φάει και αυτά η μαρμάγκα…

Άλλωστε μέχρι τώρα, τα κρατικά λαχεία αγοράστηκαν από τον ΟΠΑΠ, το Ολυμπιακό Κέντρο Τύπου από τη Lamda Development του Ομίλου Λάτση, κάποιες μαρίνες από Τούρκους, ενώ στον ΟΠΑΠ επικράτησε το Emma Delta Fund με ελληνική συμμετοχή, "κάμποσους" Τσέχους και "ολίγη" από Lottomatica.

Στην ενέργεια τον πρώτο ρόλο φαίνεται να τον παίζουν οι Ρώσοι, στην ΕΥΑΘ οι Γάλλοι, ενώ στους τέσσερις υποψήφιους για την αξιοποίηση του Ελληνικού δεν υπάρχει κάποιος που να ομιλεί τη γερμανική… (Lamda Development, Κατάρ, London Regional Properties και ο ισραηλίτικος όμιλος Elbit).

Επιπλέον, η ίδια η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως (τουλάχιστον σε επιχειρηματικό-επενδυτικό επίπεδο) πολύ περισσότερη σημασία δίνει στα κατά καιρούς ταξίδια που γίνονται σε Κατάρ, Ισραήλ, Ρωσία και φυσικά στην Κίνα (βλέπε τρέχον ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού με κάμποσους υπουργούς και πενήντα επιχειρηματίες), παρά σε εκείνα που γίνονται σε χώρες του ισχυρού ευρωπαϊκού βορρά.

Μάλιστα, το κυριότερο γερμανικό όνομα που έχει ακουστεί είναι αυτό της Fraport για τα αεροδρόμια, η ιδιωτικοποίηση των οποίων δρομολογείται από το 2014 και μετά…
Βέβαια, ουκ ολίγες φορές έχει ακουστεί και ο πιθανός ρόλος που θα παίξει η γερμανική Deutsche Bank στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ωστόσο μέχρι σήμερα όλα αυτά περιορίζονται σε φήμες και σενάρια.

Να θυμίσουμε πως κάποιοι υποστήριζαν προ μηνών πως η Deutsche Bank θα αναλάμβανε τη σκληρή αναδοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και έτσι θα εξελισσόταν στον βασικότερο μέτοχο του ελληνικού χρηματοπιστωτικού ομίλου. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έγινε.

Κάποιοι άλλοι επίσης πιστεύουν πως η γερμανική τράπεζα θα ελέγξει μελλοντικά είτε ένα σχήμα όπως η Εθνική Τράπεζα, είτε τον όμιλο που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Eurobank με το «καλό» Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (αν φυσικά προκύψει κάτι τέτοιο). Κάποιοι άλλοι βέβαια, δυσπιστούν σε κάτι τέτοια σενάρια συμπληρώνοντας πως αν ήθελαν οι ξένοι να αποκτήσουν ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να το κάνουν από τώρα, στο πλαίσιο της επανακεφαλαιοποίησής τους.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν φυσικά πως δεν θα υπάρξει και κάποιο γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Αντίθετα, γίνεται φανερό πως ο μύθος των «ελληνικών φιλέτων» δεν ισχύει και πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να οργώσει τον πλανήτη απ' άκρου σ' άκρον, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που σχεδιάζει και να προσελκύσει νέες επενδύσεις στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v