Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 24 2012

Ενεργειακά σφηνάκια για Τέρνα και ΔΕΗ

Ενεργειακά σφηνάκια για Τέρνα και ΔΕΗ
ΤΕΡΝΑ:  Με δύο εταιρείες του ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί στην προμήθεια φυσικού αερίου. Ήδη τον περασμένο Μάρτιο με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, εξασφάλισε 20ετή άδεια προμήθειας φυσικού αερίου.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, η άλλη θυγατρική του ομίλου ΗΡΩΝ, η οποία ελέγχει μαζί με τη γαλλική GdFSuez τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κατέθεσε και αυτή αίτηση στη ΡΑΕ για λήψη αντίστοιχης άδειας.

Όπως γίνεται φανερό, οι ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά του LNG δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο, ιδίως όταν, έστω και συγκυριακά, προσφέρει περιθώρια για να καλυφθούν οι «τρύπες» που αφήνει το σημερινό σύστημα με το οποίο πληρώνονται οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί.

Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι η μεγάλη μονάδα συνδυασμένου κύκλου της ΗΡΩΝ, που από το τέλος Απριλίου βρισκόταν εκτός λειτουργίας λόγω εκτεταμένης βλάβης, στις 9 Σεπτεμβρίου επανήλθε στην εμπορική παραγωγή, μετά την αποκατάσταση του προβλήματος. Μάλιστα η επισκευή της μονάδας ολοκληρώθηκε σε χρόνο μικρότερο των 5 μηνών που είχε προσδιοριστεί αρχικά.

ΔΕΗ: Ακόμη μα φορά η ΔΕΗ απέτυχε να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία σε γειτονική χώρα. Μόλις προχθές, η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το διαγωνισμό κατασκευής των υδροηλεκτρικών σταθμών Cebren και Galiste, στον οποίο η ΔΕΗ είχε προκριθεί με μοναδικό «αντίπαλο» την κινεζική CWE&CTGPC.

Σύμφωνα με την αναφορά της επικεφαλής του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής πρεσβείας των Σκοπίων, οι προτάσεις των δύο εταιρειών συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, όπου ορισμένοι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ελληνικής προσφοράς. Ωστόσο επικράτησε η άποψη ότι και οι δύο προσφορές θα έπρεπε να απορριφθούν.

Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, στην Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, επικρατεί μάλλον η άποψη ότι η κρατική εταιρεία της χώρας ΕLEM, η οποία σχεδιάζεται να ιδιωτικοποιηθεί, θα μπορούσε στο μέλλον να χρηματοδοτήσει παρόμοιες επενδύσεις.

Να θυμίσουμε απλώς ότι και πριν μερικά χρόνια η ΔΕΗ ήταν ο πλειοδότης σε διαγωνισμό για πώλησης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Νεγκότινο, ο οποίος επίσης ακυρώθηκε από την τότε κυβέρνηση, ακριβώς για να μην περιέλθει στη ΔΕΗ. Το ίδιο είχε γίνει και πριν πέντε χρόνια στη Βουλγαρία με τους λιγνιτικούς σταθμούς του Μπόμποφ Ντολ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v