Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 2 2012

Αγορά ακινήτων: Φόβος και τρόμος για συγχωνεύσεις

Αγορά ακινήτων: Φόβος και τρόμος για συγχωνεύσεις
Πρόσθετο πονοκέφαλο για την αγορά ακινήτων αποτελούν οι υλοποιούμενες συγχωνεύσεις μεταξύ επιχειρήσεων, που αναμένεται να ενταθούν μέσα στο 2012.

Για παράδειγμα, παράγοντες της αγοράς του real estate εκτιμούν πως στην περίπτωση της συγχώνευσης της Alpha Bank και της Eurobank θα υπάρξουν -αργά ή γρήγορα- κινήσεις εξορθολογισμού του κοινού δικτύου καταστημάτων, με το κλείσιμο σημείων πώλησης σε περιπτώσεις «κραχτών» επικαλύψεων.

«Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμώ πως είτε θα επιλεγεί να κλείσει το χειρότερο εκ των δύο σημείο πώλησης, είτε η διοίκηση της τράπεζας θα απευθυνθεί στους ενοικιαστές για μείωση ενοικίου και θα διατηρήσει την παρουσία της εκεί όπου η έκπτωση θα είναι μεγαλύτερη», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας.

Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει στην αγορά και στην περίπτωση συγχώνευσης του μεγέθους Vodafone - Wind αλλά και άλλων συμφωνιών που αναμένεται να οδηγήσουν σε απελευθέρωση ακινήτων τα οποία σήμερα μισθώνονται από επιχειρήσεις.

Πέρα, όμως, από τη γενικότερα πτωτική τάση που αναμένεται να επικρατήσει στις τιμές και στα ενοίκια των εμπορικών ακινήτων και των γραφείων το 2012, όλα δείχνουν πως αυτήν τη χρονιά θα συνεχιστεί η τάση της αγοράς προς όφελος των εμπορικών κέντρων και σε βάρος των καταστημάτων «δρόμου».

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και από την πορεία της αγοράς την εορταστική περίοδο, όπου στα γνωστά εμπορικά κέντρα παρατηρήθηκε αύξηση επισκεψιμότητας και τζίρος που λίγο-πολύ συγκρίνεται με τον αντίστοιχο περυσινό, όταν το σύνολο της αγοράς εμφάνισε διψήφια πτώση!

Πέραν αυτού, βλέπουμε τα ποσοστά πληρότητας των περισσότερων εμπορικών κέντρων να διατηρούνται (έστω και με μειωμένα μισθώματα) άνω του 90% και γενικότερα να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για τοποθέτηση νέων επιχειρήσεων, την ώρα όπου το ποσοστό των άδειων καταστημάτων είναι υπερδιπλάσιο εκτός των εμπορικών κέντρων.

Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: γνωστές εμπορικές αλυσίδες κλείνουν ήδη υπάρχοντα καταστήματά τους και τα μεταφέρουν -με σαφώς χαμηλότερο ενοίκιο, χωρίς τις επιπτώσεις από πορείες, απεργίες κ.λπ.- σε εμπορικά κέντρα. Όλα αυτά, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως και τα εμπορικά κέντρα δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις της φετινής χρονιάς.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη αγορά του real estate νιώθουν πολύ πιο έντονη την πίεση των τραπεζών, οι οποίες ζητούν άνοδο των επιτοκίων, σε μια περίοδο πτώσης των ενοικίων και απίθανων φορολογικών επιδρομών. Μόνο το πρόσφατο τέλος των ακινήτων («χαράτσι») επιβαρύνει τις εισηγμένες του κλάδου με ποσό που κυμαίνεται από 250.000 έως και πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Δεν είναι, βέβαια, λίγες οι περιπτώσεις όπου οι εταιρείες αντιπροτείνουν στις τράπεζες «τα κλειδιά του ακινήτου» και στο σημείο αυτό διεξάγεται κάθε φορά σκληρή διαπραγμάτευση.

Η επιδείνωση, πάντως, του γενικότερου περιβάλλοντος έχει ωθήσει κάποιες τράπεζες να διαδίδουν στην αγορά (άτυπα) πως θα μπορούσαν σε περίπτωση εξόφλησης του δανείου ενός ακινήτου να δεχτούν «κούρεμα» της τάξεως του 10%-25%, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως το «κούρεμα» θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 35% έως 45%...


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v