Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 18 2011

Dionic: Καλπάζει το… άλογο του Μενιδίου!

Dionic: Καλπάζει το… άλογο του Μενιδίου!
Πρόκειται για την -αναμφίβολα- πλέον επιτυχημένη μετοχική πορεία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας την τελευταία πενταετία και μάλιστα βασισμένη σε κέρδη που σημειώθηκαν το 2011!

Η Dionic (με έδρα το Μενίδι) τρέχει σαν... άλογο στο ταμπλό του Χ.Α., έχοντας κερδίσει γύρω στο 96% το τελευταίο εξάμηνο, γύρω στο 286% το τελευταίο δωδεκάμηνο και κάτι παραπάνω από 50% την τελευταία πενταετία.

Να θυμίσουμε ότι μετοχές όπως η Jumbo και το Πλαίσιο -από τις πλέον επιτυχημένες- έχουν χάσει σημαντικά ποσοστά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Το αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι το φετινό ράλι της Dionic δεν βασίστηκε σε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, αλλά αντίθετα συνοδεύτηκε από πωλήσεις ιδίων μετοχών που είχαν αγοραστεί από την εταιρία στο παρελθόν. Έτσι, από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, πουλήθηκαν 1.420.000 ίδιοι τίτλοι από 1 ευρώ και πάνω το τεμάχιο, όταν το μέσο κόστος κτήσης ήταν γύρω στα 55 λεπτά του ευρώ!

Δηλαδή, όχι μόνο αντλήθηκε 1,57 εκατ. ευρώ, αλλά επιπλέον δημιουργήθηκε «κέρδος» που θα ενισχύσει απευθείας τα ίδια κεφάλαια, χωρίς προηγουμένως να περάσει από την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως.

Να σημειωθούν, επίσης, δύο ακόμη στοιχεία:

- Στο χαρτοφυλάκιο της Dionic απομένουν άλλες 962.587 μετοχές ή 3,3% της εταιρίας.

- Κάποια αγοραστική παρέμβαση έγινε πρόσφατα (στα υψηλά της μετοχής) και από την οικογένεια του διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης κ. Θωμά Ρούμπα.

Το βασικό ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: Δικαιολογείται η εκτίναξη της τιμής της μετοχής και μάλιστα σε μια τόσο δυσμενή περίοδο για το Χ.Α.; Από πλευράς οικονομικών δεδομένων, ο εισηγμένος όμιλος στο α΄ φετινό εξάμηνο κατάφερε να βελτιώσει τη λειτουργική του επίδοση (EBIT από 1,3 εκατ. σε 1,47 εκατ. ευρώ), αλλά το τελικό αποτέλεσμά του ήταν ζημιογόνο (-416.000 έναντι +119.000 ευρώ) κυρίως εξαιτίας των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων. Ο όμιλος, επίσης, στις 30/6/2011 είχε καθαρό δανεισμό (τράπεζες συν ομολογιακά μείον ταμείο) το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 34 εκατ. ευρώ.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, άλλωστε, της Dionic (γύρω στα 42,6 εκατ. ευρώ) την κατατάσσει στο πρώτο μισό των εισηγμένων επιχειρήσεων του χρηματιστηρίου με αποτίμηση υψηλότερη από αρκετές άλλες γνωστές εταιρίες που επιτυγχάνουν κέρδη κάποιων εκατομμυρίων ευρώ (π.χ. Inform Π. Λύκος, Αφοί Καράτζη, Πλαστικά Θράκης κ.ά.).

Από τη μία πλευρά, λοιπόν, τα 42,6 εκατ. ευρώ αποτίμηση για μια εισηγμένη που δεν κερδίζει και στις μέρες μας είναι φορτωμένη με σημαντικό δανεισμό δείχνουν μια υπερτιμημένη κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο όμιλος Dionic επιχειρεί σημαντική στροφή στο αντικείμενο των εργασιών του.

Οι γνωστές εισαγωγικές του δραστηριότητες περιορίζονται και τώρα μεγάλο ποσοστό των εισαγόμενων προϊόντων του επανεξάγεται σε άλλες αγορές. Επίσης, ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στον τομέα των υπηρεσιών και της τεχνολογίας, τόσο στο εσωτερικό όσο -κυρίως- και στο εξωτερικό.

Και τέλος έχουμε τις νέες δραστηριότητες, όπως αυτή στο κομμάτι της ενέργειας (τόσο στο εμπορικό όσο και στις ΑΠΕ) ή αυτή των τυχερών παιχνιδιών (πρόθεση για δραστηριοποίηση στα VLTs και στο on line στοίχημα). Πρόκειται για σημαντικές δουλειές, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αφήσουν μεγάλα κέρδη και ίσως να ζητούσαν πρόσθετα κεφάλαια σε βάθος χρόνου. Και μέσα σε όλα αυτά, η συνεργασία στο κομμάτι του στοιχήματος (και όχι μόνο) με τον όμιλο Βαρδινογιάννη ίσως έχει εκτιμηθεί δεόντως από την αγορά...

Και πέραν αυτών, ενδιαφέρον έχει ποιοι είναι εκείνοι που αγοράζουν τα πακέτα των ιδίων μετοχών, όπως επίσης ότι έχουν γίνει κινήσεις για να ξεμπλοκαριστούν από τράπεζα μετοχές της εταιρίας για να πουληθούν κι αυτές. Επίσης, ποιοι θα είναι οι νέοι μέτοχοι που θα καλύψουν το δρομολογούμενο μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο;

Οψόμεθα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v