Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 29 2011

Γερμανική συνωμοσία ή το φυσούν και δεν κρυώνει;

Γερμανική συνωμοσία ή το φυσούν και δεν κρυώνει;
Όταν το 2007 οι Γερμανοί της Deutsche Telekom είχαν αποκτήσει το πακέτο του ΟΤΕ (και το management) προς 26 ευρώ ανά μετοχή, πολλοί είχαν μιλήσει για σκάνδαλο…

Όταν στη συνέχεια η μετοχή κατρακυλούσε προς τα 10 ευρώ (πέρα από τις ενστάσεις για υποχρεωτική δημόσια πρόταση), πολλοί επενδυτές μιλούσαν για κίνηση σκοπιμότητας των Γερμανών.

Ήθελαν, λέει, οι Γερμανοί να πέσει πολύ χαμηλά η τιμή της μετοχής, προκειμένου να αγοράσουν το υπόλοιπο ποσοστό του ΟΤΕ (που κατείχε το ελληνικό κράτος) «μπιρ παρά» και μετά να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση, αποκτώντας το 100% του Οργανισμού για… ένα κομμάτι ψωμί.

Κοντά σ’ αυτά τα επίπεδα τιμών, βέβαια, ο τότε πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης είχε δηλώσει δημοσίως πως θεωρεί την τιμή της μετοχής ιδιαίτερα υποτιμημένη, αλλά δεν γνώριζε πότε αυτό θα αποτυπωνόταν στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Τελικά, το 10% του Οργανισμού πουλήθηκε τον φετινό Ιούλιο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών (391 εκατ. για το 10%) και από τότε μέχρι σήμερα η μετοχή του ΟΤΕ έχει απολέσει ακόμη 50% της αξίας της, καταγράφοντας το ένα χαμηλό δωδεκαμήνου μετά το άλλο!

Κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες ο τίτλος έχει χάσει 43,6% και κατά την τελευταία τριετία 75,7%...

Αξιοπρόσεκτο είναι επίσης το γεγονός πως η πτώση της μετοχής συνεχίστηκε ακόμη και μετά την ύπαρξη θετικών εξελίξεων για τον Οργανισμό. Όπως, για παράδειγμα, η χαλάρωση του ανταγωνισμού στη ζωτική αγορά της κινητής τηλεφωνίας, ή η συμφωνία διοίκησης και εργαζομένων για εξοικονόμηση κόστους μισθοδοσίας ύψους 160 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.

Όπως αξιοσημείωτο επίσης είναι και το ότι πτώση ανάλογη με τον τίτλο του ΟΤΕ παρουσιάζει και η πλειονότητα των μετοχών στο Χ.Α.

Κάποιοι εξακολουθούν ακόμη να μιλάνε για μια… τέλεια συνωμοσία των Γερμανών και για καραμπινάτη κίνηση υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος, που ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου. Μια άλλη όψη που φέρει τους Γερμανούς πολύ προβληματισμένους για την επένδυσή τους στην Ελλάδα.

Οι διεθνείς οίκοι, για παράδειγμα, θεωρούν μάλλον βαρίδι παρά δύναμη κρούσης τον ΟΤΕ για την Deutsche Telekom. Ενδεικτική είναι η έκθεση της Bank of America, που υποστηρίζει πως «οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα δημιουργούν προβληματισμό για το τι θα πράξει ο βασικός μέτοχος του ΟΤΕ σε περίπτωση όπου η χώρα οδηγηθεί σε χρεοκοπία».

Σύμφωνα με τον ίδιο οίκο, η Deutsche Telekom δεν θα εγκαταλείψει την ύψους 4 δισ. ευρώ επένδυσή της στον ΟΤΕ ακόμα και αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και θα λειτουργήσει σαν τελευταίο καταφύγιο ρευστότητας για τον Οργανισμό, ο οποίος πάντως δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα ρευστότητας πριν από το 2013, οπότε λήγει χρηματοδότηση αξίας 900 εκατ. ευρώ.

Ο σκεπτικισμός των Γερμανών επίσης εκδηλώθηκε και το φετινό καλοκαίρι, όταν ο οικονομικός διευθυντής του γερμανικού ομίλου είχε δηλώσει πως «ο όμιλος πρόκειται να διακριβώσει αν οι επενδύσεις του στην Ελλάδα άξιζαν τον κόπο».

Άλλωστε, οι Γερμανοί έχουν κάθε λόγο να είναι προβληματισμένοι για τη μέχρι σήμερα τουλάχιστον παρουσία τους στην Ελλάδα.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί έχουν καταβάλει γύρω στα 4 δισ. ευρώ, αποκτώντας το 40% μιας εταιρίας που σήμερα αποτιμάται ολόκληρη στο ταμπλό του Χ.Α. κάτω από το 1,5 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, διαπίστωσαν πως το νούμερο των 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο που είχαν προϋπολογίσει για τις συνέργειες οι οποίες θα προέκυπταν από το deal ήταν τραβηγμένο από τα μαλλιά.

Και τέλος, γιατί το εγχείρημα της ενίσχυσης ενός βραχίονα στη νοτιοανατολική Ευρώπη δεν φαίνεται πλέον να ενθουσιάζει πολλούς στις μέρες μας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v