Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 19 2011

XA: Λίγο ενέργεια, λίγο εξαγωγές &… κρατικόχαρτα!

XA: Λίγο ενέργεια, λίγο εξαγωγές &… κρατικόχαρτα!
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα ελληνικού χρηματιστηριακού οίκου (Marfin Analysis) στην πρόσφατη ανάλυσή του για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Ο χρηματιστηριακός οίκος, αφού αναφέρεται στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων των υπό εκτέλεση αυτοχρηματοδοτούμενων συμβάσεων και αφού εξηγεί γιατί μέχρι νεωτέρας δεν τις συμπεριλαμβάνει στην αποτίμηση της μετοχής, καταλήγει στο εξής πολύ ενδιαφέρον:

«Με εξαίρεση τις δραστηριότητες του ομίλου στην ενέργεια, όλες οι άλλες δραστηριότητες, και ονομαστικά οι κατασκευές, οι αυτοχρηματοδοτούμενες συμβάσεις και το real state, δεν φαίνεται να προσελκύουν καθόλου τους επενδυτές»…

Και παρά την ακραία αυτή παραδοχή, ο συγκεκριμένος οίκος βλέπει με θετικό μάτι τον όμιλο και προτείνει «συσσώρευση» (accumulate) στον συγκεκριμένο τίτλο.

Η περίπτωση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, βέβαια, είναι ένα μόνο από τα τόσα και τόσα παραδείγματα χαρακτηριστικής ανεπάρκειας που παρουσιάζουν καθημερινά τόσο η εγχώρια οικονομία όσο και το ταμπλό της Σοφοκλέους.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ηλεκτρονικής, όπου η αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της (μέγα ζητούμενο στις μέρες μας), με παράλληλη άντληση νέων δανείων και αύξηση κεφαλαίου με μετρητά, πέρασε περίπου «χωρίς σχόλια» από το ταμπλό…

Γιατί μπορεί μεν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις να παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη ποσοστιαία άνοδος του τίτλου στο ταμπλό, πλην όμως ο όγκος των συναλλαγών ήταν τόσο χαμηλός ώστε η βασική παρατήρηση να είναι η έλλειψη «βάθους» της αγοράς και όχι τα όποια κέρδη σημείωσε η μετοχή.

Τρίτο χαρακτηριστικό παράδειγμα που παρουσιάζει ανάγλυφα τα σοβαρά προβλήματα της χρηματιστηριακής αγοράς είναι η συμπεριφορά των μετοχών έπειτα από ένα reverse split.

Ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να μην έχουμε καμία μεταβολή τιμής εξαιτίας του γεγονότος αυτού, έχει φανεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η πτώση που ακολουθεί στο ταμπλό είναι πολύ μεγάλη και πως, απλώς, ήταν η πολύ χαμηλή τιμή του τίτλου πριν από το reverse split που εμπόδιζε τις αποτιμήσεις να μειωθούν ακόμη περισσότερο…

Και αν για τους περισσότερους κλάδους και τις περισσότερες δραστηριότητες η αγορά δεν συγκινείται, μήπως υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που κάπως εξακολουθούν να… προσελκύουν το ενδιαφέρον;

Ρίχνοντας μια ματιά στον πίνακα τιμών, θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει, παραφράζοντας το παλιό τραγούδι: «Λίγο ενέργεια, λίγο εξαγωγές και κρατικόχαρτα»…

Πώς μεταφράζεται αυτό στη γλώσσα των αριθμών;

Για παράδειγμα, στα εξαγωγικά χαρτιά έχουμε το τελευταίο εξάμηνο (όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 8%) το +15,4% της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, το +18,7% του Μυτιληναίου, την άνοδο της Μέτκα αν συνυπολογίσει κάποιος το αποκοπέν μέρισμα, τα κέρδη που έχει καταγράψει στο ίδιο διάστημα η Frigoglass κ.ά.

Από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, ή που επεκτείνονται στην ενέργεια, είχαμε το +6,27% της Τέρνα Ενεργειακή, το +25% της Επίλεκτος, τη θετική απόδοση της Ικτίνος και της Quest Holdings κ.ά.

Όσο για τα λεγόμενα κρατικόχαρτα, είχαμε το +5% του ΟΠΑΠ (πέρα από την αποκοπή του μερίσματος), το +17% της ΕΥΑΘ, το +11% της ΕΥΔΑΠ, το +27% του ΟΛΘ, το +23% του ΟΛΠ κ.ά.

Υ.Γ.: Να μην ξεχάσουμε και τα διυλιστήρια, όπου, με πτωτικό Γενικό Δείκτη, είδαμε το τελευταίο εξάμηνο τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil να προσφέρουν θετικότατες αποδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v