Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 30 2011

Τα «Golden Boys» και το κυπριακό παρασκήνιο!

Τα «Golden Boys» και το κυπριακό παρασκήνιο!
Ήταν το βράδυ της Δευτέρας στη Λευκωσία, όταν στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου έλαβε χώρα η εκδήλωση του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), με ομιλητές τον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας κ. Νίκο Χριστοδουλάκη και τον σημερινό Κύπριο υπουργό Οικονομικών κ. Χαρίλαο Σταυράκη.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο ομιλίες ήταν ενδιαφέρουσες, η «είδηση» βγήκε μετά το τέλος τους, όταν ο κ. Σταυράκης, απαντώντας σε ερώτηση του εκδότη του κυπριακού περιοδικού EUROΚΕΡΔΟΣ:

Α. Συντάχθηκε σε σημαντικό βαθμό με το περιεχόμενο των εκθέσεων των διεθνών οίκων Moody’s και Standard & Poor’s (οι οποίες είχαν υποβαθμίσει τις κυπριακές τράπεζες και είχαν συναντήσει την έντονη αντίδραση των τραπεζιτών), που αναφέρουν ότι το μεγάλο μέγεθος των κυπριακών τραπεζών αποτελεί κίνδυνο για τις ίδιες, αλλά και για τη χώρα! Επανέλαβε μάλιστα ότι «ο μόνος κίνδυνος της κυπριακής οικονομίας είναι το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού της συστήματος και η έκθεσή τους στην τραπεζική αγορά»...

Β. Τάχθηκε με σφοδρότητα εναντίον των υψηλόβαθμων στελεχών των τραπεζών, μιλώντας -μεταξύ άλλων- για «ασυμμετρία στους μισθούς, στα μπόνους και στα φιλοδωρήματα που παίρνουν οι τραπεζίτες, τα οποία είναι 20 και 30 φορές μεγαλύτερα από τον μέσο μισθό ενός Κυπρίου».


Τα παράδοξα και το... παρασκήνιο

Δηλώσεις εναντίον των τραπεζιτών από κυβερνητικά στελέχη έχουν βέβαια γίνει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά την τελευταία τριετία. Ωστόσο, όσο και αν μερικοί Κύπριοι επιχειρηματίες έχουν κάποια παράπονα από τη συμπεριφορά των τραπεζών, η αλήθεια είναι ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα κρατικό πρόγραμμα στήριξης, ενώ η πιστωτική επέκταση συνέχισε να είναι ανοδική και κατά το 2010.

Το πρώτο παράδοξο, ωστόσο, στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών είναι ότι, αντί να στηρίζει την εικόνα των τραπεζών σε περίοδο διεθνούς κρίσης, έρχεται να ταυτιστεί δημοσίως με τους «αντίπαλους» διεθνείς οίκους αξιολόγησης, οι εκθέσεις μάλιστα των οποίων αποτέλεσαν «κόκκινο πανί» για τους Κύπριους τραπεζίτες.

Και το δεύτερο παράδοξο είναι πως ο ίδιος ο κ. Σταυράκης, πριν αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, διετέλεσε επί μακρόν σε υψηλότατα τραπεζικά αξιώματα (ήταν το «Νο2 στην Τράπεζα Κύπρου), οπότε πολύ πιθανόν τα όσα εκτόξευσε εναντίον των τραπεζιτών για τις αποδοχές τους να αφορούν ως έναν βαθμό και τον ίδιο!

«Ουδέτεροι παρατηρητές» αναφέρουν πως οι δηλώσεις Σταυράκη, ακόμη και αν θεωρηθούν σωστές, «έγιναν σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο και σε λάθος ύφος»...

Επίσης, οι «κακές γλώσσες» υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα μιας παλιάς μεν, αλλά «γερής» προσωπικής κόντρας που είχε ο νυν υπουργός από την προηγούμενη θητεία του στον τραπεζικό κλάδο και ότι ο κ. Σταυράκης, αν και αναφέρθηκε συνολικά στον χώρο των τραπεζών, στην ουσία «στοχεύει» μόνο σε μία...

Οι τραπεζίτες όμως δεν είναι το μόνο μέτωπο που έχει ανοίξει ο κ. Σταυράκης, καθώς είναι γνωστή σε όλους η κακή σχέση που έχει και με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Αθανάσιο Ορφανίδη.

Μια σχέση υπουργού - κεντρικού τραπεζίτη που απασχολεί κάθε τόσο τον κυπριακό Τύπο με «μπηχτές», υπονοούμενα και παραπολιτικά σχόλια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v