Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 8 2010

Η εξαγορά της BCI και η αντίθεση της αγοράς

Η εξαγορά της BCI και η αντίθεση της αγοράς
Σε…. άγνοια(!) απέδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός την αντίδραση που έχει εκδηλωθεί γύρω από το τίμημα εξαγοράς των αιολικών πάρκων της BCI, υπογραμμίζοντας ότι η «αγορά», αντιθέτως, αποδέχτηκε θετικά την παραπάνω κίνηση.

Κατά τον κ. Ζερβό, η «άγνοια» αποδίδεται τόσο σε μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ που έχουν μεν εμπειρία στον λιγνίτη αλλά δεν κατανοούν επενδύσεις σε ΑΠΕ (τους «έφαγαν» τα ορυχεία και η παλαιά τεχνολογία δηλαδή) όσο και σε πολιτικές εφημερίδες οι οποίες ανακίνησαν το θέμα, σε αντίθεση με τον οικονομικό Τύπο που έδειξε, λέει, να το «κατανοεί» καλύτερα (αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξαν αντιπολιτευτικά κίνητρα πέραν των αυτονόητων για την παραπάνω κριτική).

Έσπευσε δε να επικαλεστεί τις θετικές απόψεις για το εύλογο του τιμήματος της εξαγοράς των αιολικών της BCI, όπως τη σχετική γνώμη της ΕΛΕΑΤΕΝ και του Συνδέσμου Επενδυτών στις ΑΠΕ αλλά και σχετική έκθεση του οίκου Ernst&Young (για λογαριασμό της ΔΕΗ βεβαίως), που δικαιολογεί επίσης ως εύλογο το τίμημα.

Προσπερνώντας το γεγονός ότι σημαντικότατες αιτιάσεις διατυπώθηκαν και από τον οικονομικό Τύπο και εν πάση περιπτώσει από πολιτικά ουδέτερα ΜΜΕ, οφείλουμε να αντιπαρατάξουμε στα παραπάνω και τον πραγματικό αντίλογο σημαντικών παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι απλώς επέλεξαν να μην εμπλακούν δημόσια στο θέμα (αφού δεν τους αφορά άμεσα), πλην όμως… άποψη έχουν.

Λένε λοιπόν αυτοί οι παράγοντες ότι προφανώς ορισμένοι ιδιώτες επενδυτές θα επαινούσαν δημοσίως ένα υψηλό τίμημα παρά ένα εύλογο, καθώς αυτό δημιουργεί κλίμα… υπεραξίας και για άλλες ανάλογες επενδύσεις. Επίσης, υπενθυμίζουν σκωπτικά ότι καμιά φορά οι μελέτες που παραγγέλνει κανείς τείνουν να συμφωνούν με τις ειλημμένες αποφάσεις του!
 
Και συνεχίζουν off the record να θεωρούν ότι κάτι «δεν πάει καθόλου καλά» στην υπόθεση της BCI, παρά τις όποιες οικονομικοτεχνικές «εξηγήσεις» που παρασχέθηκαν.

ΔΕΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Διαφορετική άποψη από εκείνη του κ. Ζερβού διατηρεί επίσης η «αγορά» σε ό,τι αφορά και άλλα, ίσως σημαντικότερα θέματα, όπως η χρηματοδότηση υψηλών επενδύσεων που προγραμματίζει ο όμιλος ΔΕΗ σε ΑΠΕ και μη.

Μόνο το 2010 η ΔΕΗ προχωρά σε επενδύσεις 1,4 δισ. ευρώ, έχει στα σκαριά τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 (η οποία ακόμη και αν όλα πάνε καλά δεν θα λειτουργήσει πριν από το 2017) αλλά και σωρεία μικρών και μεγάλων επενδύσεων σε ΑΠΕ (εκ των οποίων κάποιες θα είναι μάλιστα ζημιογόνες, προκειμένου η ΔΕΗ να υπηρετήσει τον κοινωνικό της ρόλο).

Ο κ. Ζερβός μπροστά σ’ αυτόν τον όγκο επενδύσεων εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι για τις μεν ΑΠΕ υπάρχει το project financing (που απαιτεί τη συμμετοχή της ΔΕΗ με 25% μόνο), όπως και εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για θερμικές μονάδες.

Η αγορά όμως φαίνεται και πάλι να έχει άλλη άποψη. Που σε μία περίπτωση εκφράστηκε δημόσια.

Έμμεσο αντίλογο στα παραπάνω διατύπωσε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος λίγες ώρες αργότερα, ο οποίος αν μη τι άλλο ξέρει από χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις. Ανέφερε λοιπόν δημοσίως ότι η χρηματοδότηση λιγνιτικών έργων είναι «παγωμένη» πανευρωπαϊκά, ενώ ειδικότερα για τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5 εκτίμησε πως δύσκολα θα λάβει έγκριση δανεισμού το 2011, λόγω ρίσκου χώρας.

Για τις δε χρηματοδοτήσεις σε ΑΠΕ ανέφερε ότι και το project financing δείχνει να ατονεί, καθώς πλέον αναζητούνται πιο σίγουρες χρηματοδοτήσεις διεθνώς με τη συμμετοχή στρατηγικών συνεργατών.

Τώρα το ποιος έχει δίκιο, ο καθηγητής ή η αγορά, θα το δείξει ασφαλώς ο χρόνος…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v