NAMMOS: Η κρίση με το ομώνυμο παράρτημα στις Κάννες, η επένδυση για το οποίο ήταν -λένε οι πληροφορίες- αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ, βρίσκει σε πολύ ευαίσθητη φάση τους πασίγνωστους στη χώρα μας επιχειρηματίες Ζαννή Φραντζέσκο (φωτ.) και Σάμι Ιμπραήμ, που συνεταιρίστηκαν προ ετών με τους Άραβες σεΐχηδες από το Άμπου Ντάμπι (Alpha Dhabi Holding).
Οι πληροφορίες μας λένε ότι μετά τη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών (στην οποία έπαιξαν ρόλο και τα μεγάλα πρόστιμα της ΑΑΔΕ, ύψους 3,1 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή), έχει υπογραφεί κάποιου είδους προσύμφωνο φιλικού… διαζυγίου. Ένα νέο deal βάσει του οποίου η εγχώρια πλευρά θα κρατήσει τις δραστηριότητες στη Μύκονο και ένα μερίδιο από τα royalties του ονόματος στις λοιπές διεθνείς δραστηριότητες.
Στο μεταξύ, όμως, φαίνεται πως η κατάσταση στις Κάννες κακοφόρμισε, ενώ στην αγορά πλανώνται πληροφορίες για γενικότερα προβλήματα ρευστότητας. Τα οποία, κρίνοντας από την οικονομική επιφάνεια των εμπλεκομένων, μάλλον έρχονται ως αποτέλεσμα της μεταξύ τους «δυσαρμονίας».
«Problems in Ρaradise», που λένε κι οι αγγλομαθείς…
AIRBNB: Κάθε άλλο παρά λήξαν φαίνεται πως είναι το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης για τους ξενοδόχους, παρά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου προ ημερών.
Το τελικό κείμενο, όπως έγραψε το Euro2day.gr, περιείχε δύο «εκπλήξεις» που μάλλον δεν άρεσαν: τη «διάσωση» περί των 20.000 ακινήτων, που με βάση το αρχικό κείμενο θα έμεναν εκτός αγοράς, και τη μετάθεση της εφαρμογής των μέτρων για τον Οκτώβριο, δηλαδή μετά τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν.
Η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής-Αγροσαρωνικού, παρότι αναγνωρίζει ότι έγινε ένα βήμα, έκανε σαφή τη θέση της με ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «απαιτούνται -και θα επιμείνουμε να διεκδικούμε- αυστηρότερα μέτρα στη βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία γιγαντώθηκε ασύμμετρα και ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια στην Αττική».
Περιγράφει, μάλιστα, το πλαίσιο των διεκδικήσεων: Περιορισμός των ημερών τουριστικής αξιοποίησης των ακινήτων του είδους, καθώς και μείωσή τους σε αριθμό ανά δημοτικό διαμέρισμα και ανά ΑΦΜ που δραστηριοποιείται στη βραχυχρόνια μίσθωση είναι στο πακέτο…
ΡΕΥΜΑ: Το μπαλάκι με τα κόστη από την ενέργεια που «χάνεται» στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, λόγω τεχνικών βλαβών και ρευματοκλοπών, και τα οποία καλούνται να επωμιστούν οι προμηθευτές, με κίνδυνο να τα μετακυλίσουν στους καταναλωτές, παραπέμπεται σε επόμενη συνάντηση στο ΥΠΕΝ.
Στη χθεσινή σύσκεψη του υπουργείου, για την οποία σας ενημέρωσε η στήλη, συμμετείχαν κοντά στα 30 άτομα από ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΕΕΥ, ΑΔΜΗΕ και προμηθευτές (ΕΣΠΕΝ), χωρίς όμως να βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου οι πάροχοι να επιβαρυνθούν κατά το λιγότερο δυνατό και να μην υπάρξουν αναδρομικές χρεώσεις στους καταναλωτές.
Αν κρίνει κανείς από την παρουσίαση που έκανε ο ΔΕΔΗΕ, οι προμηθευτές, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022, το τελευταίο που έχει εκκαθαριστεί (!), καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 106 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, οι πάροχοι θυμίζουν ότι θα πρέπει να προστεθούν και τα ποσά για όλο το 2021, αθροίζοντας συνολικά 200 εκατ. ευρώ.
Στην πράξη, πρόκειται για παιχνίδι του τύπου «ποιος θα πληρώσει τι», καθώς η εκκαθάριση με μεγάλη καθυστέρηση των ποσών από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει ως αποτέλεσμα ουδείς προμηθευτής να γνωρίζει σε ποιους τελικά αναλογούν. Αλλα μερίδια αγοράς είχαν οι εταιρείες το 2022, άλλα σήμερα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να ανακτηθούν ποσά από καταναλωτές που δεν είναι πλέον πελάτες τους.
Η διαπραγμάτευση, επομένως, μεταξύ παρόχων από τη μια και του ΔΕΔΔΗΕ από την άλλη, με το ΥΠΕΝ σε ρόλο διαιτητή, θα συνεχιστεί με τον κίνδυνο να επικρέμαται πάντα πάνω από τους καταναλωτές.
Η μοναδική ελπίδα να μην επιβαρυνθούν με «καπέλα» και με κόστη για τα οποία ουδεμία ευθύνη φέρουν είναι ο ανταγωνισμός. Εχει οξυνθεί τόσο πολύ στην αγορά του ρεύματος ώστε, αν κάποιος μεγάλος πάροχος απορροφήσει τα κόστη, δύσκολα οι άλλοι θα τολμήσουν να τα περάσουν στα τιμολόγιά τους…
FSRU ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Εκτός λειτουργίας βρίσκεται εδώ και τρεις μέρες το τερματικό του FSRU Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα να μη στέλνει φυσικό αέριο στο ελληνικό δίκτυο.
Σύμφωνα με πηγές της Gaztrade, που έχει την εκμετάλλευση του τερματικού, ένα τεχνικό πρόβλημα την υποχρέωσε να διακόψει την αεριοποίηση LNG και την αποστολή του στο ελληνικό δίκτυο, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει την τροφοδοσία.
«Το εξετάζουμε και μελετάμε το πλάνο επιδιόρθωσης», λένε πηγές της εταιρείας, εξηγώντας ότι η απουσία του FSRU από το σύστημα δεν διαταράσσει την λειτουργία της αγοράς.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Argus, που εξειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα, η αεριοποίηση LNG από τη μονάδα θα παραμείνει περιορισμένη για όλη την επόμενη εβδομάδα.
AVAX: Στα Ιλίσια πλησιάζει πλέον υπογείως ο μετροπόντικας της Γραμμής 4 του Μετρό, που «σκάβει» από Κατεχάκη προς Ευαγγελισμό. Ήδη έχει διανύσει 2,5 χλμ. (από τα 5 χλμ. της αποστολής του) και έχει περάσει τους σταθμούς Γουδί και Ζωγράφου.
Ο συγκεκριμένος TBM (aka μετροπόντικας) εκτιμάται από την κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Ghella SpA-Alstom, που είναι οι κατασκευαστές του έργου, πως θα συναντηθεί εγκαίρως με τον άλλον TBM που έχει ξεκινήσει από το Γαλάτσι, ώστε έως το τέλος του 2026 να έχει διανοιχθεί πλήρως η σήραγγα των 12,5 χλμ. της Γραμμής 4.
Ασφαλώς το έργο δεν θα τελειώσει τότε, καθώς θα πρέπει να «χτιστούν» οι σήραγγες και ακολούθως να κατασκευαστούν οι σταθμοί και τα φρέατα (διαδικασία ανάποδη απ’ όλα τα υπόλοιπα έργα μετρό που δημιουργήθηκαν στη χώρα), ώστε «συμβατικά» το έργο να τελειώσει το 2029.
Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει δοθεί ετήσια παράταση με απόφαση της Γ.Γ. Υποδομών, καθώς το έργο είχε εκτιμηθεί πως θα τελείωνε το 2028 και η κοινοπραξία είχε λάβει και πριμ έγκαιρης εκτέλεσης υποστηρίζοντας πως η όποια καθυστέρηση οφείλεται στη μη έγκαιρη παράδοση σταθμών (εργολαβία της ΕΡΕΤΒΟ).
Έκτοτε δεν έχει ζητήσει νέα παράταση και υποστηρίζει σθεναρά το χρονικό ορόσημο παράδοσης. Το έργο πάντως -πέρα από τα εργολαβικά- βαρύνεται από προσφυγές στο ΣτΕ για τους σταθμούς Εξαρχείων και Ευαγγελισμού.
ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Για δύο μήνες η μετοχή κινούνταν πλαγίως, λίγο κάτω από τα 11 ευρώ. Χθες η εικόνα άλλαξε, με τον τίτλο να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στα 11,42 ευρώ (+4,2%) και με συναλλαγές 1,7 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή έχει μπει στο στόχαστρο των αναλυτών το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα, η Eurobank Equities την ενέταξε στα πέντε top picks για τη φετινή χρονιά, δίνοντας τιμή-στόχο 15,1 ευρώ.
Η NBG Securities ξεκίνησε εκ νέου να καλύπτει τον τίτλο και, σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα, έβαλε τον πήχη στα 15,3 ευρώ. Η χρηματιστηριακή προβλέπει μέση ετήσια άνοδο των πωλήσεων έως το 2028 κατά 8,9%, με εκτίμηση για κέρδη προ φόρων και τόκων στα 60,8 εκατ. ευρώ το 2024 και στα 94,2 εκατ. ευρώ το 2028.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Euroxx έθεσε τιμή-στόχο τα 13,8 ευρώ, με σύσταση overweight.
AS COMPANY: Ένα βήμα παραπάνω έκανε χθες η μετοχή, κλείνοντας στα 3,34 ευρώ ή 1,21% υψηλότερα, επίπεδο που συνιστά νέο ρεκόρ. Η κίνηση έγινε με συναλλαγές πάνω από 108 χιλιάδων τεμαχίων.
Όπως είχε επισημάνει το Euro2day.gr, η πορεία της μετοχής τους τελευταίους μήνες αντικατοπτρίζει -πέρα από τα ανοδικά οικονομικά αποτελέσματα- και την αλλαγή πολιτικής της διοίκησης σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια απέναντι στους επενδυτές.
Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται σχεδιασμοί για παρουσιάσεις, αλλά και η δημοσιοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης.
LAVIPHARM: Με ισχυρή άνοδο της μετοχής και υψηλό τζίρο αντέδρασε η αγορά στην είδηση της στρατηγικής εμπορικής συμφωνίας με την πολυεθνική iNova.
Η νέα συμφωνία, που αφορά νέο αντισηπτικό που αναπτύχθηκε από ελληνικά χέρια, αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγή και τις εξαγωγές της εισηγμένης, προσφέροντας αξιοσημείωτα περιθώρια κέρδους, αλλά και ενισχύοντας το κύρος της φαρμακευτικής στις αγορές, όπως έγραψε το Euro2day.gr.
Ο τίτλος έκλεισε στα 0,838 ευρώ, με κέρδη 5,14% και συναλλαγές 791 χιλιάδων ευρώ.