ΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΛΕΤΑ: Σε μια κατάμεστη αίθουσα έγινε χθες το βράδυ, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, η συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και συντάκτη της γνωστής πλέον έκθεσης για την ενίσχυση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.
Αμφότεροι εμφανίστηκαν έντονα «φεντεραλιστές», με τον Ιταλό να λέει ότι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης πέτυχε ως προς το δεύτερο συστατικό, το ενιαίο νόμισμα, δεν έχει πετύχει όμως στο οικονομικό σκέλος. Διότι εξακολουθεί να απαρτίζεται από 27 διαφορετικές αγορές σε θέματα όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και ο χρηματοοικονομικός τομέας.
Συμφώνησαν επίσης ότι θα χρειαστεί κοινός δανεισμός, όπως συνέβη επί Covid, ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει τις τεράστιες επενδύσεις που έχει ανάγκη στην πράσινη μετάβαση, την καινοτομία και την Άμυνα. Ο κ. Λέτα μάλιστα χρησιμοποίησε και τον όρο «ένωση αποταμιεύσεων και επενδύσεων», για να σηματοδοτήσει τον στόχο που πρέπει να τεθεί.
Κρατήσαμε μία ακόμη παρατήρηση του κ. Λέτα, διότι έχει ιδιαίτερη σημασία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, είπε, ίσως αποδειχθεί απρόσμενος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, καθώς έχει περιορίσει τις δυνατότητες της κυβέρνησης να προσφέρει κρατική βοήθεια στον εγχώριο επιχειρηματικό τομέα.
ΔΥΟ ΦΥΛΑ: Απρόσμενο ίσως ήταν το αίτημα της συντονίστριας δημοσιογράφου Κατερίνας Παναγοπούλου, προς τον Κυριάκο, να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του προέδρου Τραμπ, ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα.
«Συμφωνώ» απάντησε απερίφραστα ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η προσωπική του άποψη και ότι κατά τη γνώμη του οι υπερβολές του αμερικανικού «wokism» έχουν στρέψει το εκκρεμές προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Παρατήρησε επίσης ότι στην Ευρώπη «δεν έχουν σημειωθεί αντίστοιχες υπερβολές». Οπότε συμπεραίνουμε ότι μάλλον δεν παρακολούθησε το καλοκαίρι την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας στο Παρίσι.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ο πρωθυπουργός συνέχισε και χθες τη μεταστροφή του στα θέματα ενέργειας/πράσινης μετάβασης. Παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη μάλλον το παράκανε, θεωρώντας ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα ακολουθούσε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο φυσικό αέριο και στις έρευνες στις ελληνικές θάλασσες (που για χρόνια, όπως όλοι ξέρουμε, είχαν παγώσει).
Όπως είπε, το φυσικό αέριο θα είναι απαραίτητο για δεκαετίες, για αυτό και καλοδεχόμαστε πλέον δύο μεγάλες εταιρείες (σ.σ. την Exxon και τη Chevron) που ενδιαφέρονται για κοιτάσματα στον ελληνικό χώρο.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι έτσι θα ανεξαρτητοποιηθούμε (αν όλα πάνε καλά) από το ρωσικό αέριο.
Εδώ μάλλον κολλάει το «στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα». Ή τουλάχιστον έτσι το σχολίασε παράγοντας από τον χώρο των υδρογονανθράκων, όταν του μεταφέραμε αυτές τις δηλώσεις.
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πολλά έχει κάνει κατά καιρούς, στα πόστα από τα οποία πέρασε, ο υπουργός Υγείας, ωστόσο η στήλη δεν τον θυμάται να αναλαμβάνει ρόλο «κλειδαρά» ούτε να μοιράζει καφέδες. Και, φυσικά, ούτε να μαζεύει τις συνταγές των ασθενών ώστε να τρέξει η διαδικασία εκτέλεσής τους.
Χρειάστηκε κι αυτό, καθώς είναι σαφές ότι τόσο στο ΕΣΥ όσο και στον ΕΟΠΥΥ υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Τελευταίο παράδειγμα ήταν το κλειστό φαρμακείο του Οργανισμού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας χθες, εξαιτίας της ασθένειας των τριών φαρμακοποιών, ουδείς εκ των οποίων ενημέρωσε για την αδυναμία να προσέλθει στην εργασία του.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι τα μέτρα που προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης, με στόχο να διευκολύνει τους ασθενείς που χρειάζονται φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και να μειώσει τις ουρές.
Βασικός άξονας, η διάθεσή τους και από άλλα κανάλια διανομής.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και τα όσα ακολούθησαν δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστα από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Γιάννη Παράσχη, ο οποίος είχε διάθεση αναστοχασμού κατά την κοπή της πίτας της εταιρείας, συζητώντας με δημοσιογράφους.
«Μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου κάνει κανείς σκέψεις για το πού βρίσκεται η Ευρώπη και πώς θα είμαστε σε κάποια χρόνια. Σίγουρα είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο», τόνισε ο CEO του ΔΑΑ, επισημαίνοντας πως μετά την πανδημία, η Νότια Ευρώπη (παρά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής) πάει καλά, γιατί ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει.
Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας», κατέληξε, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω σε… θέματα δουλειάς.
FLEXOPACK: Αίσθηση έχει κάνει από τη συνεδρίαση της Δευτέρας η εντολή πώλησης 100.000 τεμαχίων στα 7,80 ευρώ για την εισηγμένη, η οποία επανεμφανίστηκε και χθες στο ταμπλό.
Η λήξη των συναλλαγών της Δευτέρας βρήκε τα 99.810 τεμάχια να παραμένουν «κρεμασμένα» προς πώληση, ενώ ο συνολικός όγκος περιορίστηκε στα 372 τεμ. Χθες διακινήθηκαν συνολικά 550 τεμάχια, από τα οποία τα 510 άλλαξαν χέρια στα 7,80 ευρώ και τα 40 στα 7,75 ευρώ.
Η μετοχή έκλεισε αμετάβλητη στα 7,80 ευρώ, με ανεκτέλεστο προς πώληση 99.360 τεμ. Από την αρχή του χρόνου ο τίτλος έχει διακινήσει συνολικά 5.815 τεμάχια, με υψηλότερο κλείσιμο τα 8,10 ευρώ (7/1) και χαμηλότερο τα 7,80 ευρώ (20 και 21/1).
ΑΒΑΞ: Στο 23,6% έφτασαν τα κέρδη της φετινής χρονιάς για τη μετοχή, μετά το χθεσινό +5,25% που την ανέβασε στο 1,88 ευρώ. Ετσι, ο τίτλος λανσάρεται στις πρώτες θέσεις απόδοσης στις έως τώρα συνεδριάσεις του 2025.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές η Optima έβαλε τον πήχη για τη μετοχή στα 3,03 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση «αγορά».
ΤΙΤΑΝ: Έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή και σε κάθε μία εξ αυτών κατέγραφε και νέο ρεκόρ.
Η χθεσινή κίνηση ήρθε στο τέλος της συνεδρίασης. Ο τίτλος αναρριχήθηκε στα 44,5 ευρώ (+3,37%), κλείνοντας στο υψηλό ημέρας.
Όπως έγραψε πρόσφατα το Euro2day.gr, για τη μετοχή υπάρχουν έξι θετικές συστάσεις, αλλά η μέση τιμή στόχος είναι τα 44,7 ευρώ, δηλαδή μια ανάσα από τα τρέχοντα.
Μένει να φανεί αν οι αναλυτές θα «διαψευστούν» ευχάριστα.
AEGEAN: Επτά πτωτικές στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις μέτρησε η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας, πριν από τη χθεσινή βίαια ανοδική αντίδραση.
Ο τίτλος έκλεισε στα 10,66 ευρώ, με τα κέρδη να φτάνουν το 5,75% και τις συναλλαγές κοντά σε 400.000 τεμάχια, επίδοση που είχε περισσότερο από έναν χρόνο να καταγραφεί.
Η μετοχή από τα υψηλά του 2024 στα 13,35 ευρώ (τέλη Μαΐου) έχει ακολουθήσει πλαγιοκαθοδική πορεία και, παρά τη χθεσινή αντίδραση, εξακολουθεί να βρίσκεται στο -20%.
Την κίνηση, έως έναν βαθμό, ακολούθησε και η έτερη εταιρεία του Ευτύχη Βασιλάκη, η Autohellas, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο προχώρησε σε σημαντικές αγορές μετοχών Aegean.
Το κλείσιμο βρήκε τον τίτλο στα 11,2 ευρώ (+3,32%), επίπεδο που συνιστά υψηλό ημέρας.
ΟΛΠ: Νέα άνοδος για τη μετοχή χθες Τρίτη, με σωρευτικά κέρδη στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις που υπερβαίνουν το 5%.
Κάτι η διαφαινόμενη αποκατάσταση των εμπορικών ροών μέσω του Σουέζ, κάτι η μάχη για τον OΛΘ, αύξησαν το ενδιαφέρον -έστω αντανακλαστικά- και για τον Πειραιά.
Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή του OΛΘ «γράφει» ήδη άνοδο πάνω από 30% στις πρώτες συνεδριάσεις του έτους, εν μέσω των εξελίξεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η κεφαλαιοποίηση του ΟΛΘ αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Μετά και τη χθεσινή άνοδο, η κεφαλαιοποίηση του ΟΛΠ κινείται πέριξ των 750 εκατ. ευρώ.
ΟΜΙΛΟΣ AKTOR: Ολοκληρώθηκε χθες η διαπραγμάτευση του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου και έως την Παρασκευή τρέχει η προθεσμία για την άσκησή του.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος επιδιώκει να αντλήσει 200 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει το αναπτυξιακό σχέδιό του, ύψους 2 δισ. ευρώ.
Μέτοχοι που κατέχουν σχεδόν το 30% έχουν προ πολλού δεσμευτεί να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, ενώ η Winex (Εξάρχου, Μπάκος, Καϋμενάκης), που κατέχει το 39,2%, όχι μόνο θα ασκήσει τα δικαιώματα αλλά και θα εγγραφεί για τυχόν αδιάθετες μετοχές.