ΡΑΜΜΟΣ: Μαρτυριάρης ή προάγγελος ο Θεόδωρος Μαργαρίτης; Ο λόγος για τον επικεφαλής της «Ανανεωτικής Αριστεράς», που μετέχει στο ΠΑΣΟΚ από τότε που έσπασε στα δύο η ΔΗΜΑΡ (σ.σ. το άλλο μισό πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ διά του Θανάση Θεοχαρόπουλου).
Προ ημερών έριξε την ιδέα να προταθεί από τον προοδευτικό χώρο ο Χρήστος Ράμμος (φωτ.) για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος, δηλαδή, της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) που έδρεψε -δικαίως- καρπούς τήρησης της νομιμότητας με αφορμή την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε μέσω πηγών, χαρακτηρίζοντας «πρόωρη» τη συζήτηση -αν και λέγεται ότι θα προτιμούσε μια υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Κι εκεί που η συζήτηση φάνηκε να σταματάει, ήρθε χθες ο Αλέξης Χαρίτσης της ΝΕ.ΑΡ. να προτείνει, με τη σειρά του, τον κ. Ράμμο για την Ηρώδου Αττικού.
Δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Μαργαρίτη και «Νεοαριστερών» υπάρχουν, οπότε η κοινή πρόταση δεν θεωρείται σύμπτωση. Δεδομένων των εντάσεων (για να το πούμε ευγενικά) που εκδηλώθηκαν μεταξύ Μαξίμου και κ. Ράμμου λόγω των υποκλοπών, η εν λόγω πρόταση μοιάζει να γίνεται για να… γίνει. Και να καταγραφεί ως αφορμή να έρθουν πιο κοντά οι αριστεροί ανανεωτές, σε όποιο κόμμα κι αν βρέθηκαν κατά καιρούς…
ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Από την Κουμουνδούρου, πάντως, τηρείται σιγή ιχθύος για το θέμα, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν ακόμα συγκροτηθεί τα όργανα μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Κοινώς, σπεύδουν βραδέως μέχρι να γίνουν (αν…) οι συνεννοήσεις.
«Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω θεσμικά και να μη βάλω καθόλου στην απάντηση οποιοδήποτε φίλτρο της άποψής μου για τον κ. Ράμμο, γιατί αυτό θα δημιουργήσει μια άλλη συζήτηση, δευτερογενή, που μπορεί να είναι λανθασμένη», ήταν η φράση του κ. Φάμελλου χθες στο Φόρουμ του Ο.Τ., που έμοιαζε με… σλάλομ για να μην απαντήσει.
ΚΚΕ: Ως προς τη στάση του κόμματος, την απάντηση έδωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο εκπρόσωπός του, Νίκος Καραθανασόπουλος: «Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση για ΠτΔ, διότι θεωρεί τον θεσμό αντιλαϊκό».
Με την έννοια ότι «πρόκειται για κρατικό θεσμό που, ανεξάρτητα από προσωπικές προθέσεις, λειτουργεί επικυρωτικά στην αντιλαϊκή πολιτική», όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Με ένα «όχι» ξεμπερδεύει ο Περισσός από περιττά διλήμματα…
ΤΣΙΠΡΑΣ: «Έχουμε ήδη πολλά κόμματα, βλέπετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τριχοτομηθεί», απάντησε (γελώντας) ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση, κατά τη συζήτηση στο Φόρουμ του Ο.Τ., εάν «βλέπει» πολλά κόμματα αντιπολίτευσης στο μέλλον.
Στην έτερη ερώτηση, πώς βλέπει τον εαυτό του στο πολιτικό σύστημα όπως διαμορφώνεται, τρεις λέξεις έκαναν τη διαφορά: «Δεν είμαι δυστυχής που δεν βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή τούτη την ώρα».
Το πιάσατε το υπονοούμενο, ε;
Άλλωστε, στη συνέχεια πρόσθεσε πως, «εάν θέλουμε προοδευτική διακυβέρνηση, πρέπει να μας προβληματίσει αυτός ο κατακερματισμός» του σημερινού προοδευτικού χώρου.
Πάντως, δεν έδειξε να θεωρεί πρόωρη την ενασχόληση με το πρόσωπο που θα προταθεί για την Ηρώδου Αττικού. Κάθε άλλο, αφού κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να παρέμβει στη συζήτηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τελικά αυτό το θέμα θα βγάλει εκπλήξεις, όχι κατ’ ανάγκη για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά για τις συγκλίσεις που θα γίνουν στις διάσπαρτες δυνάμεις της κεντροαριστεράς…
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μετά το γαϊτανάκι της φημολογίας που διοργάνωσαν διάφορες κυβερνητικές πηγές, επόμενο ήταν μόλις ακυρώθηκαν τα σενάρια περί έκτακτης φορολογικής επιβάρυνσης, δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, να πέσει στο… ψητό η αντιπολίτευση.
Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της αρρυθμίας που πλήττει το επιτελικό κράτος και τείνει να πάρει χαρακτηριστικά μονιμότητας.
Τέτοιου είδους θέματα (που σίγουρα έχουν αυτό που λέμε λαϊκή απήχηση) τα ανοίγει μια σοβαρή κυβέρνηση μόνον όταν έχει αποφασίσει να προχωρήσει. Όχι για να… σκιάξει τους τραπεζίτες ή για να λύσει τα εσωτερικά της.
Διότι τώρα η αντιπολίτευση έχει κάθε δικαίωμα να πλειοδοτεί. Εύλογη πολιτικά η κίνηση του ΠΑΣΟΚ να θέσει επισήμως, με τροπολογία, θέμα επιβολής έκτακτης εισφοράς 5% στα κέρδη των τραπεζών πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.
Και αναμενόμενη η κίνηση του Κινήματος Δημοκρατίας του Κασσελάκη να κάνει ρελάνς, με μακροσκελές -και ολίγον τεχνικό- κείμενο στα social (πέρασε και από την Goldman Sachs άλλωστε), ζητώντας πρακτικά υψηλότερη επιβάρυνση.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «too little too late» την πρόταση Ανδρουλάκη για έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών που, επιπλέον, αφορά μόλις 160 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπερκέρδη είναι συνολικά 5 δισ. ευρώ.
«Η πρότασή μου είναι να αντληθούν 2 δισ. ευρώ και να μπουν σε ένα Ταμείο Εγγυοδοσίας, ώστε οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια σε όσους δεν έχουν σήμερα πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό», είπε.
Το «φάουλ» που έγινε από τους «κυβερνητικούς κύκλους» ήταν ξεκάθαρο. «Πέναλτι» δεν ξέρουμε αν θα ρίξει ο πρωθυπουργός.
Διότι τον πρωταγωνιστή της… φάσης τον ξέρει πολύ καλά.
ΜΕΓΑΛΟΥ: Σε πάνελ στο «Global Banking Summit», που διοργανώνουν οι Financial Times, θα συμμετέχει σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς.
Βασικό θέμα του συνεδρίου, που διεξάγεται στο Λονδίνο, είναι η επόμενη μέρα του τραπεζικού κλάδου, μετά από μια χρονιά εκλογών και σοβαρών γεωπολιτικών εξελίξεων.
Οι πύλες του συνεδρίου, στο οποίο μετέχουν επικεφαλής τραπεζικών ιδρυμάτων και όχι μόνο, άνοιξαν χθες και η εκδήλωση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.
ORILINA: Ακόμα ένα χαμηλό έτους σημειώθηκε για τη μετοχή της ΑΕΕΑΠ στη χθεσινή συνεδρίαση.
Με ελάχιστο τζίρο, μόλις 30 χιλιάδες ευρώ, η μετοχή υποχώρησε πάνω από 3% κλείνοντας στο 0,771 ευρώ, επίπεδο κοντά στο χαμηλό ημέρας.
Πάνω από 15% οι απώλειες το τελευταίο εξάμηνο.
JUMBO: Στο τέλος έκανε το ξεπέταγμα ο τίτλος, κλείνοντας στα 25,8 ευρώ (+3,2%), επίπεδο που συνιστά υψηλό ημέρας. Οι συναλλαγές πάνω από τα 5,4 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή είχε πλάγια κίνηση το τελευταίο διάστημα (κέρδη μόλις 2% τις τελευταίες μέρες) και μένει να φανεί αν η αντίδραση θα έχει συνέχεια. Οι αγορές ιδίων τίτλων πάντως συνεχίζονται, με την εταιρεία να έχει συγκεντρώσει το 0,3% του μετοχικού κεφαλαίου.
ΑΔΜΗΕ: Στο νήμα πέτυχε νέο υψηλό έτους η μετοχή, με το κλείσιμο στα 2,455 ευρώ και τα κέρδη στο 3,15%. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν το 1,9 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με τις θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, έκανε ανοδική κίνηση από τη ζώνη των 2,1 ευρώ έως τα 2,44 ευρώ (23 Οκτωβρίου).
Εκτοτε κινήθηκε σε στενό εύρος, οπότε η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.
ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Διατήρηση των πιέσεων στα περιθώρια κέρδους και το 2025 αναμένει η Eurobank Equities, κάτι που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 2 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη της εισηγμένης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, τα μεγέθη της εταιρείας προβλέπεται πως θα συνεχίσουν να ενισχύονται, καθώς κάνει λόγο για άνοδο κερδών EBIT κατά 5% το 2025 και κατά 11% το 2026, όταν και αναμένεται να περιοριστούν οι πιέσεις στα περιθώρια.
Σε όρους καθαρών κερδών, προβλέπει 11,9 εκατ. ευρώ στη φετινή χρήση, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν στα 13,1 εκατ. ευρώ το 2025 και στα 15,1 εκατ. ευρώ το 2026.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι λόγω και των επενδύσεων στην ανανέωση του στόλου, η εταιρεία θα διατηρήσει αρνητικές ταμειακές ροές και φέτος, περνώντας σε θετικό έδαφος το 2025-26, για να αυξηθούν περαιτέρω το 2027.
Οσον αφορά το μέρισμα, περιμένει ότι η εταιρεία θα διατηρήσει 0,12 ευρώ ανά μετοχή για τη φετινή χρήση, το οποίο θα ενισχυθεί στο 0,13 ευρώ του χρόνου και στο 0,15 ευρώ το 2026.