ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Είναι μάλλον σπάνιο φαινόμενο να εμφανίζονται πέντε εταιρείες της πολύ μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μεταξύ αυτών κι όλες οι συστημικές τράπεζες, στις 10 μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο.
Συνέβη στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς με απανωτές δηλώσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη, και χθες ξανά από το Λονδίνο, έφυγε από το τραπέζι το ενδεχόμενο έκτακτων φορολογικών επιβαρύνσεων στον τραπεζικό αλλά και τον ενεργειακό τομέα.
Μέσα στο θετικό κλίμα που δημιούργησε και το Roadshow της Morgan Stanley στο εξωτερικό, οι τραπεζικές μετοχές έκαναν… πάρτι με κέρδη από 4,17% έως 5,6% η καθεμία. Από κοντά και η Metlen με 3,73%, ενώ η ΔΕΗ περιορίστηκε στο 2,79% και η ΜΟΗ στο 2,50%.
Όλα αυτά με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 2,21%.
Υ.Γ.: Οι κακές γλώσσες, πάντως, ερμηνεύουν τις δηλώσεις Μητσοτάκη, που ξέκοψαν τα περί έκτακτης φορολόγησης, ως «νίκη» των τεχνοκρατών της κυβέρνησης, Σκέρτσου και Πατέλη, απέναντι στην πτέρυγα της «λαϊκής δεξιάς» εντός Μαξίμου.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΙΙ: Έχοντας απελευθερωθεί από το άγχος της έκτακτης φορολογίας, οι ξένοι επενδυτές πέρασαν τους τραπεζίτες από κανονική… ανάκριση για δύο -αλληλοσυνδεόμενα- θέματα.
Το πρώτο είχε να κάνει με τις προοπτικές αύξησης των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων, την πιστωτική επέκτασή τους δηλαδή, που είναι και το core business κάθε πραγματικής τράπεζας.
Από εκεί (πρέπει να) προκύπτουν τα πιο σοβαρά έσοδα, που με τη σειρά τους επιτρέπουν το δεύτερο: ουσιαστική (και διατηρήσιμη) ανταμοιβή των μετόχων, ίσως το πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό σημείο για σοβαρούς επενδυτές.
Ακούμε ότι οι απαντήσεις ικανοποίησαν.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ-PAYOUTS/ΕΞΑΓΟΡΕΣ: Σε ό,τι αφορά τις ανταμοιβές μετόχων θα συμπληρώσουμε ότι η πιο συχνή ερώτηση στις παρουσιάσεις της πρώτης ημέρας αφορούσε στο πώς προτίθενται οι τράπεζες να χειριστούν τα κεφαλαιακά τους «πλεονάσματα».
Συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες ρωτήθηκαν για τη στρατηγική επέκτασης, μέσω μη οργανικών κινήσεων και την πολιτική ανταμοιβής μετόχων.
Στο σκέλος των payouts, οι διοικήσεις επανέλαβαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τις ανταμοιβές προς τους μετόχους, μετά τη δέσμευσή τους να επιταχύνουν την αποαναγνώριση DTC.
Ως προς τις εξαγορές, η Eurobank επανέλαβε ότι εξετάζει κινήσεις ενδυνάμωσης στο Wealth Management, ενώ οι διοικήσεις Alpha και Εθνικής τόνισαν ότι θα εξετάσουν ευκαιρίες εξαγορών, αλλά με υπομονή.
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ: Μια ακόμα από τις βασικές ερωτήσεις των επενδυτών στο Roadshow αφορούσε την εικόνα στη στεγαστική πίστη, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται «κολλημένη».
Όπως ακούει η στήλη, η εικόνα αποδόθηκε από τους τραπεζίτες στο πρόβλημα προσφοράς στέγης. Στην Αττική, πολλά παλιά ακίνητα παραμένουν κλειστά, ενώ δεν υπάρχουν αρκετά νεόδμητα ώστε να καλυφθεί η ζήτηση.
Ετσι, οι τιμές καλπάζουν…
ALPHA: Στην περίπτωσή της είχαμε και μια διαφοροποίηση: Οι ξένοι ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τη στρατηγική σχέση με τη UniCredit, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι πέρα από το μετοχικό ποσοστό που πήρε ο ιταλικός κολοσσός στην Alpha Bank, η συνεργασία ανοίγει νέες διόδους στην ελληνική τράπεζα σε δύο θέματα: στη συνδυαστική χρηματοδότηση μεγάλων projects, χωρίς να υπερβαίνονται τα όρια συγκέντρωσης κινδύνου, καθώς και στη συμμετοχή της σε δραστηριότητες εξωτερικού στις οποίες σε άλλη περίπτωση δεν θα είχε πρόσβαση.
Η μετοχή της Alpha Βank αναρριχήθηκε στο 1,539 ευρώ, με τα κέρδη να φτάνουν το 4,94% και το κλείσιμο μια ανάσα από το υψηλό ημέρας. Οι συναλλαγές 18,2 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο 14,5% του τζίρου.
Ο τίτλος προερχόταν από έξι πτωτικές συνεδριάσεις. Το υψηλό της χρονιάς στο 1,783 ευρώ από τις 6 Μαρτίου, με την απόσταση να φτάνει το 13,5%.
EUROBANK: Απόλυτος πρωταγωνιστής η μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση. Έκλεισε με τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ όλων των τίτλων του FTSE 25, απορροφώντας παράλληλα πάνω από το 19% του συνόλου των συναλλαγών.
Το χθεσινό κλείσιμο στα 2,11 ευρώ (+5,6%) κάλυψε με το παραπάνω τις απώλειες από τις τρεις συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί. Πλέον τη χωρίζει απόσταση 5,71% από το υψηλό της φετινής χρονιάς, τα 2,24 ευρώ από τις 22 Ιουλίου.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Τρίτη υψηλότερη απόδοση στον τραπεζικό κλάδο για τη μετοχή, με κλείσιμο στα 3,63 ευρώ (+4,76%) και συναλλαγές στα 16,88 εκατ. ή το 13,4% του συνόλου του τζίρου της χθεσινής συνεδρίασης.
Ο τίτλος απέχει πλέον 9,25% από τα 4 ευρώ, τιμή στην οποία έγινε το placement, καθώς και σχεδόν 14% από το υψηλό του 2024, τα 4,21 ευρώ από τις αρχές Μαρτίου.
ΕΘΝΙΚΗ: Αφού πέρασε τη δική της… κόλαση (κλείσιμο Παρασκευής στα 6,666 ευρώ), ανέβηκε στα 6,944 ευρώ, με τα κέρδη να διαμορφώνονται στο 4,17%. Ο τζίρος στα 16,9 εκατ. ευρώ (13,5% του συνόλου).
Η μετοχή απέχει 8% από την τιμή του placement και 18% από το υψηλό του Μαΐου.
ΕΘΝΙΚΗ-ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς εξήγησε για ποιο λόγο η Εθνική θα κινηθεί με υπομονή και επιμονή.
Σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας, τα επόμενα χρόνια θα προκύψουν ευκαιρίες στην Ευρώπη και βεβαίως στα Βαλκάνια, από την πίεση που θα έχουν τραπεζικοί όμιλοι να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις ψηφιοποίησης υπηρεσιών και εργασιών.
ΕΤΕ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Τέλος, ο Παύλος Μυλωνάς σε ερώτηση για την Εθνική Ασφαλιστική, σημείωσε ότι αν βγει προς πώληση από τη CVC, η τράπεζα θα ενδιαφερθεί επί της αρχής, αξιολογώντας τα δεδομένα.
Η Εθνική Ασφαλιστική ήταν και παραμένει «δύσκολο ζώο».
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μέσα στο εορταστικό κλίμα του Roadshow, όμως, ήρθε αργά το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας να ρίξει... μπαλωθιά, μέσω του φόρουμ που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.
Τι είπε ο υπουργός; Ότι ετοιμάζεται κυβερνητική παρέμβαση για τις τραπεζικές προμήθειες και ότι «σύντομα θα έρθουν πρωτοβουλίες για το τραπεζικό σύστημα».
Υ.Γ. Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου για τις δηλώσεις Χατζηδάκη δεν υπάρχει αναφορά σε παρέμβαση στις προμήθειες. Παριστάμενοι δημοσιογράφοι, ωστόσο, βεβαιώνουν ότι το είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Πάμε για νέο κύκλο σεναρίων τώρα!
ΓΑΛΛΙΑ: Προειδοποιήσαμε από χθες ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο κρίσης και, απ' ό,τι φαίνεται, το κακό σενάριο επιβεβαιώνεται.
Παρότι η αντίδραση των αγορών ήταν χθες περιορισμένη, καθώς έχει ήδη γίνει μερική προεξόφληση (το spread μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας στα 10ετή ομόλογα κοντεύει να φτάσει στο 1%), εάν πέσει η κυβέρνηση, που είναι πλέον και το βασικό σενάριο, ίσως να έχουμε μεγάλα... νταβαντούρια.
Λύση για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος χωρίς νέο προϋπολογισμό θα βρεθεί, αλλά οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης και το -σοβαρό- ενδεχόμενο να αναγκαστεί από τις περιστάσεις σε παραίτηση ο Μακρόν θα δημιουργήσουν σοβαρή αναταραχή.
Γιατί να παραιτηθεί ο Μακρόν; Διότι είναι πλέον ορατό και στους... τυφλούς ότι, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι, έκανε αυτό που δεν έκανε το 2015 ο... Τσίπρας. Έπαιξε τη χώρα στα ζάρια.
Πρώτα συμμάχησε με την Αριστερά, μόλις πήρε αυτό που ήθελε την κορόιδεψε κι έβαλε κυβέρνηση που δεν στέκεται χωρίς την ανοχή της ακροδεξιάς.
Τώρα όμως είναι «payback time». Ουδείς μπορεί να τον υποχρεώσει να παραιτηθεί, όπως έδειξε όμως και η έξοδος του Τζο Μπάιντεν από τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, υπάρχει ένα σημείο μετά από το οποίο η αποχώρηση γίνεται μονόδρομος.
ΜΠΑΪΝΤΕΝ: Μια και τον θυμηθήκαμε, να σημειώσουμε ότι η προχθεσινή του απόφαση να δώσει χάρη στον... γιο του (ενώ επί μήνες δήλωνε πως δεν θα το κάνει) αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τους Δημοκρατικούς εντός Αμερικής και βούτυρο στο ψωμί του Τραμπ και του κάθε Τραμπ σε άλλες χώρες.
Διότι όταν η συστημική ελίτ συμπεριφέρεται μ' αυτό τον τρόπο, επιβεβαιώνει όσα της σέρνουν οι αντισυστημικές δυνάμεις.
Υποκρισία, διαφθορά και ανισότητα έναντι του νόμου.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Σε μια χώρα που ενδιαφέρει και τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα, τα κόμματα της ακροδεξιάς κυριολεκτικά «θέριεψαν» στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, παρότι το πιθανότερο είναι ότι κυβέρνηση θα σχηματίσουν τα υπόλοιπα κόμματα, σε συνεργασία.
Τα τρία κόμματα που θα μπορούσαμε εύκολα να χαρακτηρίσουμε εθνικιστικά και «υπερδεξιά» αθροίζουν περίπου... 32%, με το πρώτο μεταξύ τους να κατατάσσεται δεύτερο σε συνολική εκλογική απήχηση, με ποσοστό κοντά στο 18%, σε απόσταση τεσσάρων μονάδων από τους πρώτους σοσιαλδημοκράτες.
Εάν μάλιστα συναθροίσουμε και το κόμμα της μεγάλης ουγγρικής μειονότητας, που έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον Όρμπαν, το ποσοστό τους φτάνει αθροιστικά κοντά στο… 40%.
Πριν από τέσσερα χρόνια, μόνο ένα ακροδεξιό κόμμα είχε περάσει στη Βουλή με ποσοστό της τάξης του... 9%, ενώ το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας είχε λάβει κάτι λιγότερο από 6%. Η διαφορά σε μια τετραετία είναι τεράστια!
Όλα αυτά λίγες μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή, με ορισμένα γκάλοπ να δίνουν πλέον ως φαβορί τον υπερεθνικιστή Καλίν Γκεοργκέσκου, τον αποκαλούμενο και ως «Μεσσία του TikTok», που νίκησε στον α' γύρο, ερχόμενος από το… πουθενά.
Αντίπαλός του η φιλελεύθερη Έλενα Λασκόνι, το κόμμα της οποίας έλαβε στις βουλευτικές εκλογές 12%.
Οι υποψήφιοι των κυβερνητικών κομμάτων δεν κατάφεραν να περάσουν στον β' γύρο!