Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 20 2024

ΧΑ: Τα αίτια της πτώσης, η Ούρσουλα και το... ηλεκτροσόκ-Τι ψάχνει η State Grid στην Αθήνα-Τips για νέα χαμηλά και ΟΛΠ

ΧΑ: Τα αίτια της πτώσης, η Ούρσουλα και το... ηλεκτροσόκ-Τι ψάχνει η State Grid στην Αθήνα-Τips για νέα χαμηλά και ΟΛΠ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Οι αγορές αντιλήφθηκαν χθες ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία μάλλον δεν είναι αστεία υπόθεση, καθώς η Ρωσία παραμένει πυρηνική υπερδύναμη. Έτσι, οι πύραυλοι ATACMS χτύπησαν χρηματιστηριακά όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η εγχώρια αγορά δεν είχε δυνάμεις να βγάλει αντιστάσεις για μια σειρά από λόγους που είναι πια γνωστοί. Τους έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές. Πολλά χαρτιά μοιράστηκαν, ανάλογο νέο χρήμα δεν μπήκε, αποδόσεις από τα placement δεν βγήκαν, αυξήθηκε κάπως η πολιτική αβεβαιότητα και πάει λέγοντας.

Το κλίμα έχει χαλάσει. Φαίνεται από το ότι οι καλές ειδήσεις (όπως μια σειρά εκθέσεων για τις τράπεζες) δεν φέρνουν αποτέλεσμα, ενώ μια στραβή είδηση επιδρά αμέσως.

Στους χαμένους αυτής της συνεδρίασης, όμως, ξεχωρίζουν οι μεγάλοι της ηλεκτρικής ενέργειας. ΔEΗ και ΜΥΤΙΛ κινήθηκαν χθες στα όρια του -5%, πρωταγωνιστώντας στην πτώση. Κι αυτό, όπως θα δούμε παρακάτω, δεν είναι τυχαίο.

Πίσω από αυτή την εξέλιξη βρίσκεται το χεράκι της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κύριο (για να μην πούμε αποκλειστικό) μέλημα της οποίας είναι η αμέριστη στήριξη της Ουκρανίας.

 

ΟΥΡΣΟΥΛΑ: Η «σιδηρά κυρία» της Κομισιόν έχει καταφέρει η όλη «διαπραγμάτευση» της ελληνικής κυβέρνησης μαζί της, για το θέμα των υψηλών τιμών στο ρεύμα, να είναι για το αν θα μπαίνει με κάποιο τρόπο πρόσθετη επιβάρυνση στις ελληνικές εταιρείες ενέργειας... με ή χωρίς την άδειά της!

Όχι για το αν θα στηρίξει η ΕΕ την ελληνική οικονομία, που μαζί με κάποιες ακόμη χώρες της περιοχής υφίσταται σοβαρές επιπτώσεις (και ανισόρροπες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη) από τις αυξημένες ενεργειακές τιμές, που κατά μεγάλο μέρος προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ελαττώματα στην πανευρωπαϊκή διασύνδεση της αγοράς!

Τις επιπτώσεις της επιβολής έκτακτης φορολογίας τις είδαμε ήδη στη Motor Oil και στα ΕΛΠΕ, που οι μετοχές τους δεν έχουν δει άσπρη μέρα μετά την επιβολή της αιφνιδιαστικής φορολόγησης, τον περασμένο Ιούνιο.

Τώρα, οι κυβερνητικές προαναγγελίες, περί πιθανής επιβολής «πλαφόν» ή άλλου τύπου επιβάρυνσης, πλήττουν τις μετοχές της ηλεκτρικής ενέργειας, απειλώντας την αγορά με ηλεκτροσόκ.

Αυτό είναι και το οξύμωρο της υπόθεσης. Από τη μια, έχουμε την κυβέρνηση -και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη- να προσκαλεί τους επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, κι από την άλλη, να τους... διώχνει με έκτακτες αναδρομικές επιβαρύνσεις, που αλλοιώνουν τα τρέχοντα αποτελέσματα και δημιουργούν αβεβαιότητα για τα μελλοντικά!

 

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ: Σε σχέση με τα παραπάνω, σημειώστε ότι εκ μέρους της Ούρσουλας επισκέπτεται σήμερα το Βουκουρέστι και αύριο τη Σόφια κοινοτικό κλιμάκιο. Προτού δηλαδή συναντηθεί την Παρασκευή στην Αθήνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη.

Στα τηλεφωνήματα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν χθες μεταξύ των τριών μερών (οι τρεις κυβερνήσεις έχουν κινηθεί συντονισμένα έναντι των Βρυξελλών, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή), αναδείχθηκε, λέει, η ανάγκη να υπάρξει «αποφασιστική» στάση έναντι της Κομισιόν.

Επί της ουσίας, όμως, ουδείς προσδοκά ότι από τις τριήμερες συναντήσεις θα βγει «λευκός καπνός». Το κοινοτικό κλιμάκιο είναι χαμηλόβαθμο. Απλώς θα καταγράψει τα αιτήματα και θα τα μεταφέρει ως είθισται προς επεξεργασία στις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι άγνωστο πότε και τι θα απαντήσουν.

Στην κυβέρνηση, το κλίμα είναι ότι «δεν μπορεί κάθε τρεις και λίγο να τους λέμε και να τους ξαναλέμε για την ανάγκη λήψης μέτρων, που επί της ουσίας δεν είναι παρά μπαλώματα, χωρίς μια ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος από την Ευρώπη».

Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, μεταξύ άλλων έχουν αναδείξει με επιστολές, παρεμβάσεις και επιχειρηματολογία πολλές φορές από το καλοκαίρι τις στρεβλώσεις που προκαλεί ο αλγόριθμος του μοντέλου Flow Based Market Coupling (FBMC) που εφαρμόζεται μέχρι και τη Ρουμανία για την κατανομή της ενέργειας μέσω των διασυνοριακών διασυνδέσεων.

Αλλά μέχρι σήμερα, όπως παραδέχονται, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση

Μήπως να κάνουν κάτι περισσότερο;

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Κόσμος και ντουνιάς πέρασε χθες από το R&R Forum που διοργανώνει η Questex σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Μεταξύ των επενδυτών που έδωσαν το παρών, ακούμε (γιατί αν και ψάξαμε δεν καταφέραμε να τον εντοπίσουμε) ότι ήταν και ο Ιρλανδός επιχειρηματίας Πολ Κόλσον, ο οποίος έχει γίνει ευρέως γνωστός από το project που έχει δρομολογήσει στο Πόρτο Χέλι.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΙΙ: Στο Forum το παρών έδωσε και ο Nicholas Mellis, εκπροσωπώντας τη Highgate. Όπως υποστήριξε, η εταιρεία καλοβλέπει την Ελλάδα για επενδύσεις και στο πλαίσιο αυτό βολιδοσκοπεί την αγορά, εστιάζοντας κυρίως σε ξενοδοχεία 4 αστέρων.

Η Highgate μπορεί να μην είναι γνωστή σε εμάς, ωστόσο, πρόκειται για εταιρεία που έχει αναπτύξει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε Βόρεια Αμερική, Καραϊβική, Λατινική Αμερική και Ευρώπη. Περιλαμβάνει 500 ξενοδοχεία, δυναμικότητας άνω των 84.000 δωματίων και αξίας 15 δισ. δολαρίων.

Τα συνολικά έσοδά της διαμορφώνονται σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα 5 δισ. δολάρια.

 

STADE GRID: Στην Αθήνα για επαφές με την κυβέρνηση αλλά και τη ΡΑΕΕΥ βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη του κινεζικού ομίλου, με επικεφαλής το νούμερο 2, τον Executive Vice President Jin Wei.

Ο όμιλος της State Grid, που συμμετέχει με 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της στην Ελλάδα με την είσοδο και στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης». Είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τη διασύνδεση Κρήτη - Αττική, το 20% της οποίας απέκτησε πρόσφατα η State Grid, με τις τελικές υπογραφές να πέφτουν τις ημέρες αυτές κατά την παρουσία της κινεζικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα.

Εκτός από τις συναντήσεις με τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, η κινεζική πλευρά θα επισκεφτεί μεθαύριο Πέμπτη τη ΡΑΕΕΥ για να ενημερωθεί γύρω από το ρυθμιστικό σκέλος της διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου, καθώς και για τις εκκρεμότητες που ακόμη υπάρχουν, όπως η έγκριση του εσόδου του ΑΔΜΗΕ, και πώς αυτό θα κατανεμηθεί στα τέλη χρήσης δικτύπου που θα εισπράττει ο Διαχειριστής από τις αρχές του 2025.

Καλώς εχόντων πάντως των πραγμάτων, η ΡΑΑΕΥ πρόκειται σύντομα να εγκρίνει τόσο τα λειτουργικά έξοδα (OPEX), όσο και το σύνολο των 48 εκατ. ευρώ (CAPEX) που έχει καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ στον προηγούμενο φορέα υλοποίησης, τη Euroasia.

Το τι θα κάνει η κυπριακή πλευρά μένει να φανεί. Η εικόνα πάντως που μεταφέρεται είναι ότι το κλίμα μεταξύ της ελληνικής και της κινεζικής πλευράς είναι θετικό και έχει βελτιωθεί περαιτέρω τους τελευταίους μήνες μετά την τοποθέτηση του νέου Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου στον ΑΔΜΗΕ, Qu Qi.

 

ETE: Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Εθνική μείωσε το spread επί του δανείου της Ιονικής Ξενοδοχειακής (ΙΟΝΑ), ύψους ως 280 εκατ. ευρώ, σε 1,5% από 2% (σ.σ. βάση υπολογισμού το Euribor 6μήνου), για όσο διαρκεί η κατασκευαστική περίοδος. Με την έναρξη λειτουργίας της νέας ξενοδοχειακής μονάδας, το περιθώριο θα υποχωρήσει σε 1,2%.

Εγκρίθηκε, επίσης, η παράταση της διάρκειας κατά 6 μήνες. Πλέον, το δάνειο θα λήξει στις 3 Μαΐου του 2037.

Η Ιονική Ξενοδοχειακή έχει στην κυριότητά της το πρώην Χίλτον, το οποίο ανακατασκευάζεται, ώστε μέρος του να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο Conrad, ενώ προβλέπονται και 55 κατοικίες, οι οποίες έχουν προπωληθεί.

Οι 37 εξ αυτών, μέσης επιφάνειας περίπου 140 τ.μ. έκαστη, θα λειτουργήσουν υπό την επωνυμία «Waldorf Astoria Apartments» και οι υπόλοιπες, μέσης επιφάνειας περίπου 290 τ.μ. έκαστη, υπό την επωνυμία «Conrad Residences».

 

ΧΑΜΗΛΑ: Το κύμα πωλήσεων στη χθεσινή συνεδρίαση είχε ως αποτέλεσμα συνολικά 23 μετοχές να βρεθούν ενδοσυνεδριακά ή να ολοκληρώσουν τη συνεδρίαση σε χαμηλό έτους.

Από τις τάξεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης στην ομάδα αυτή βρέθηκε η Motor Oil όπως και τα ΕΛΠΕ, καθώς και η Metlen, όπως προαναφέρθηκε. Συνεχίστηκε το σερί των χαμηλών από το δίδυμο Aegean-Autohellas, όπως και από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 εβδομάδων έκλεισε επίσης η Viohalco, αλλά και η Elvalhalcor.

 

PERFORMANCE: Έντεκα πτωτικές στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις μετρά η μετοχή της εταιρείας πληροφορικής.

Χθες έπεσε πάνω από 8%, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί στα 5 ευρώ. Αξιοσημείωτο ότι οι συναλλαγές ήταν από τις υψηλότερες της φετινής χρονιάς καθώς άλλαξαν χέρια σχεδόν 100 χιλιάδες τεμάχια.

 

LAVIPHARM: Δεύτερη ημέρα με ισχυρές απώλειες για τον τίτλο που φλερτάρει εκ νέου με χαμηλή τιμή για το 2024 (0,726 ευρώ από τις 4 Νοεμβρίου).

Η μετοχή έκλεισε χθες στα 0,72 ευρώ ή 6,49% χαμηλότερα, με τις συναλλαγές στις 120 χιλιάδες ευρώ.

Αρνητική απόδοση στο εξάμηνο (-20%), αλλά με κέρδη 12% σε επίπεδο 12μηνου.

 

ΟΛΠ: Κόντρα στο κύμα η μετοχή του λιμανιού του Πειραιά. Όχι μόνο δεν υποχώρησε, χθες, αλλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 29,7 ευρώ (+2,59%). Προσέγγισε δηλαδή το υψηλό έτους των 30,5 ευρώ που είχε πετύχει προ ημερών στη σκιά των ισχυρών αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Αυτό είναι που λένε ασφαλές λιμάνι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v