ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς φαίνεται να είναι πρώτος και με διαφορά στις διενεργούμενες δημοσκοπήσεις μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ που θα διεκδικήσουν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις Βρυξέλλες την επόμενη πενταετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε έρευνα που παρήγγειλε ένας εκ των υποψηφίων, ακολουθούν -σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους- οι απερχόμενοι ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζενμπεργκ και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς και ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης.
Αρκετά πιο χαμηλά φαίνεται να είναι το επόμενο γκρουπ υποψηφίων και συγκεκριμένα ο νυν ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, η παρουσιάστρια-δημοσιογράφος Ελεονώρα Μελέτη, ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας και ο δημοσιογράφος, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας. Κι εκεί οι διαφορές είναι μικρές και η σειρά -σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση- εύκολα αναστρέψιμη.
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2019 η ΝΔ, με το 33,1% που έλαβε, εξέλεξε 8 ευρωβουλευτές.
ΜΥΤΙΛ: Σας γράφαμε χθες ότι το «κοστούμι» του Χ.Α. οφθαλμοφανώς πέφτει πλέον λίγο… στενό για τις συναλλαγές της εταιρείας και η επιβεβαίωση ήρθε επισήμως μέσα σε λίγες ώρες.
Η χθεσινή ανακοίνωση για το dual listing μαθαίνουμε, όμως, ότι κίνησε το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών ΜΜΕ και στο Λονδίνο, καθώς ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προσκλήθηκε για συνέντευξη σήμερα από business ραδιοφωνική εκπομπή του BBC.
Μπορεί το Λονδίνο να είναι η καρδιά του ευρωπαϊκού χρηματιστηριακού χώρου, αλλά νέα listings από καλές μεγάλες εταιρείες θέλουν ακόμη και οι μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.
ΜΥΤΙΛ ΙΙ: Ωστόσο ο Μυτιληναίος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ελληνικό χρηματιστήριο και τους μετόχους του. Τουναντίον, λένε οι καλές πηγές μας, έχει στόχο να ενισχύσει την παρουσία του στο ταμπλό.
Πώς; Μέσω της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ, που ειδικεύεται στις κατασκευές και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σχεδιάζεται να εισαχθεί στο ΧΑ σε ένα ή το πολύ δύο χρόνια.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ-DDAs: Ένα πρόσθετο στοιχείο για την ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων τραπεζών παρείχε η ΤτΕ με τη χθεσινή έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου (Deferred Tax Credits-DTCs) ανέρχονταν στο τέλος του 2023 σε 12,9 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 44% των εποπτικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
Αυτά, όμως, είναι γνωστά. Έκπληξη συνιστά το γεγονός ότι στα εποπτικά κεφάλαια συμπεριλαμβάνονται και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Assets-DTAs), ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
TOTAL ENERGIES: Πριν δύο μήνες, ο γαλλικός όμιλος αποκάλυπτε πως εξετάζει την πώληση του 50% του χαρτοφυλακίου που διαθέτει σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στόχος να μπουν funds που θα μοιραστούν τους επενδυτικούς κινδύνους.
Να σημειωθεί πως η Total Energies προχώρησε στην απόκτηση του συνόλου της Total Eren στην Ελλάδα, διαθέτοντας έτσι μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ.
Όπως μαθαίνει η στήλη, στη χώρα μας θα μπορούσαμε να δούμε ακόμα μια περίπτωση αντίστοιχη της ENEL με τη Macquarie. Με άλλα λόγια, τη σύμπραξη κάποιου fund με την Total Energies και τη δημιουργία κοινής εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση, πηγές της αγοράς επισημαίνουν στη στήλη πως δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε νέο κύκλο εξαγορών. Σίγουρα, πάντως, οι εν δυνάμει επενδυτές θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις περικοπές που υφίστανται πλέον τα έργα, πριν πάρουν την απόφαση.
PRODEA-DIMAND: Στις 30 Ιανουαρίου οι δύο εταιρείες πώλησαν το 100% της Επενδυτικής Χανίων έναντι τιμήματος 6,78 εκατ. ευρώ. Η Dimand, ως κάτοχος του 60%, εισέπραξε 4 εκατ. ευρώ και η Prodea για το 40%, 2,7 εκατ. ευρώ.
Η Επενδυτική Χανίων έχει στην κατοχή της οικόπεδα στην πόλη των Χανίων, έκτασης 11,4 στρεμμάτων. Dimand και Prodea αγόρασαν την εταιρεία από την Alpha Bank, προκειμένου να αναπτύξουν συγκρότημα με ξενοδοχείο, κατοικίες ή/και χρήσεις εμπορίου.
Τελικά, τον Δεκέμβριο του 2022 εγκατέλειψαν το σχέδιο και ένα χρόνο αργότερα πούλησαν την εταιρεία με πολύ μικρό κέρδος.
AVAX: Ισχυρά μεγέθη και φέτος περιμένει για την εισηγμένη η Optima Bank, αναμένοντας επιτάχυνση στον ρυθμό αύξησης των εσόδων με εχέγγυο και το ισχυρό ανεκτέλεστο της κατασκευαστικής.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα έσοδα της εταιρείας το 2023 αυξήθηκαν 11% σε ετήσια βάση, στα 447,6 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να κινούνται στα 58,45 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη που θα ανακοινώσει η κατασκευαστική εκτιμώνται στα 9,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε ετήσια βάση, καθώς τα αποτελέσματα 2022 είχαν ενισχυθεί εκτάκτως κατά 11,6 εκατ. ευρώ, κυρίως από την πώληση του μεριδίου της στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
Στο μέτωπο του μερίσματος, η Optima σημειώνει ότι μετά το «γενναιόδωρο» 0,07 ευρώ ανά μετοχή το 2022, αναμένεται η διανομή 0,03 ευρώ ανά μετοχή για το 2023, με τη μερισματική απόδοση να κινείται πέριξ του 2%.
ΧΑΚ: Προς το τέλος του έτους φαίνεται να οδεύει η αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο και ετοιμάζεται να εισέλθει προς ψήφιση στη Βουλή. Η ΕΧΑΕ, από την πλευρά της, παρακολουθεί την κατάσταση και ενδέχεται να δείξει ενδιαφέρον.
Η μέση αξία των συναλλαγών στο ΧΑΚ κυμαίνεται γύρω στις 600 χιλιάδες ευρώ ενώ γίνονται κάποιες προσπάθειες ενίσχυσης του τζίρου μέσα και από την αγορά ομολόγων.
Για παράδειγμα, ξεκίνησε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Ελβετίας SIX για δυνατότητα διαπραγμάτευσης στο ΧΑΚ κρατικών κυπριακών ομολόγων που είχαν εισαχθεί κατά το παρελθόν στο εξωτερικό (Χρηματιστήριο του Λονδίνου).
UTILITIES: Στη θεωρία, οι συγκεκριμένες μετοχές απευθύνονται στους συντηρητικούς επενδυτές που αποσκοπούν κυρίως σε μια καλή μερισματική απόδοση κάθε χρόνο: Στα «χρυσά μερίσματα», όπως τα αποκαλούσαν κάποιοι.
Στο Χρηματιστήριο, ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα, ΟΛΘ, ΟΛΠ και ΟΤΕ οδηγούν σε μερισματικές αποδόσεις που πλησιάζουν ή και υπερβαίνουν το πολύ ικανοποιητικό 5%. Τα δύο λιμάνια επενδύουν μεγάλα ποσά και υπόσχονται σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε βάθος χρόνου, ενώ για πολλούς αναλυτές τα κέρδη του ΟΤΕ μπορούν να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα στο μέλλον.
Η αξιοσημείωτη μερισματική απόδοση της ΔΕΗ (υψηλότερη σε σχέση με τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων) φαίνεται να είναι μόνο η αρχή, επειδή μόλις φέτος η εισηγμένη επέστρεψε στην πολιτική των χρηματικών διανομών και διότι η κερδοφορία του 2024 αναμένεται υψηλότερη από την περυσινή.
Όσο για τα «νερά», οι δύο εταιρείες «πλήρωσαν» τον μετοχικό έλεγχό τους από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και την αδυναμία να περάσουν στα τιμολόγια το αυξημένο κόστος τους.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι τα εισηγμένα utilities, παρά τις ικανοποιητικές τους μερισματικές αποδόσεις, δεν λειτουργούν όπως οι «αγελάδες μετρητών», μοιράζοντας σχεδόν όλη την κερδοφορία τους.
Αντίθετα, όπως προκύπτει και από την τελευταία στήλη του παρατιθέμενου πίνακα, η ΔΕΗ θα μοιράσει μόλις το 22,3% των περυσινών της κερδών. Οι ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ κάτι παραπάνω από το 50%.