ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Επειδή όλα (πρέπει να) έχουν τα όριά τους, δεν μπορούμε να μην το σχολιάσουμε. Το protagon.gr έχει αρκετούς ενδιαφέροντες και επώνυμους αρθρογράφους, τους οποίους ενίοτε διαβάζουμε. Δεν μας άρεσε ωστόσο όταν αποκαλύφθηκε ότι έχει και αρκετούς… ψευδεπώνυμους, που παρίσταναν τους επώνυμους, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες ανθρώπινων προσώπων.
Πολύ περισσότερο, όμως, δεν μας άρεσε που ένας από αυτούς, ο «Δημήτρης Ευθυμάκης», έγραψε προχθές άρθρο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, με υπαινιγμούς και κεκαλυμμένες απειλές.
Αφού βεβαίως τον πέρασε πρώτα… γενεές δεκατέσσερις επειδή επιμένει στο θέμα των υποκλοπών και ψάχνει να βρει για ποιο λόγο τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, παρότι αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο, για έναν δημοκρατικό πολίτη. Ακόμη περισσότερο ίσως, όταν είναι εν ενεργεία ευρωβουλευτής και αρχηγός σημαντικού κοινοβουλευτικού κόμματος.
Κι αφού βεβαίως επιχειρηματολόγησε ο αρθρογράφος υπέρ τυχόν άρνησης της ΑΔΑΕ να τον ενημερώσει για τους λόγους παρακολούθησής του, παρά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ (σ.σ. κάτι που πολύ δύσκολα θα συμβεί, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα, η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί εντολή προς τη διοίκηση).
Σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα που «κοσμεί» το εν λόγω άρθρο, αποδιδόμενο (από τον ανώνυμο αρθρογράφο) σε κάποιους «καχύποπτους πολιτικούς παρατηρητές», το οποίο μάλιστα απόσπασμα απομονώθηκε στη σελίδα του site, πάνω από το κείμενο και ακριβώς κάτω από τον τίτλο, για ευνόητους λόγους. Τα bold δικά μας:
«Αν υποθέσουμε ότι θα κληθεί επίσημα να του πουν τους λόγους της παρακολούθησής του, θα τους αποκαλύψει μετά στον κόσμο; Έχει δεσμευτεί ότι θα το κάνει, αλλά είναι σίγουρος ότι το θέλει;
Ξέρει δηλαδή τι θα ακούσει και δεν τον νοιάζει να μαθευτεί ή δεν ξέρει αλλά το ρισκάρει; Και δεν φοβάται μήπως στη συνέχεια ανοίξει μεγάλη δημόσια συζήτηση για το αν οι λόγοι αυτοί ευσταθούσαν ή όχι;».
Για να καταλήξει, μετά από αυτή την -όχι και τόσο- κεκαλυμμένη απειλή/προειδοποίηση: «Γι' αυτό και συμβουλεύουν να μη στοιχηματίζουμε ούτε ένα πεντάευρο ότι ο κ. Ανδρουλάκης θέλει πραγματικά να λήξει αυτός ο κυκεώνας. Αντιθέτως, λένε, μάλλον τον βολεύει μια χαρά η διαιώνισή του»…
Όλα αυτά, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν λάθος!
ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα προσκόμματα που βάζει η καθυστέρηση της Δικαιοσύνης στις επιχειρήσεις έδωσε ο επικεφαλής του ΣΕΒ, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.
Μιλώντας με το «καπέλο» του προέδρου της Titan, είπε πως:
α) Επένδυση που μειώνει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα ενός εργοστασίου καθυστερεί πολλά χρόνια γιατί υπάρχουν προσφυγές στα δικαστήρια χωρίς κόστος και εκκρεμεί η εκδίκαση τουλάχιστον πέντε χρόνια στο ΣτΕ. Η επένδυση μάλλον δεν θα γίνει ποτέ.
β) Αμφισβήτηση εμπράγματων δικαιωμάτων σε ιδιωτική έκταση εκκρεμεί από το 2004 έως ότου εκδικαστεί αμετάκλητα. Η επένδυση αυτή μάλλον δεν θα γίνει ποτέ.
γ) Υπόθεση για σοβαρό κακούργημα οικονομικής φύσης δεν έχει δικαστεί ούτε σε πρώτο βαθμό από τη διάπραξή του το 2009.
Μιλούν από μόνα τους…
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Επιφυλάσσεται για κάθε της δικαίωμα, όπως λέει και το σχετικό άσμα, μιας και το… απαιτεί η χρονική συγκυρία.
Ο λόγος για την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείσα για τη θέση που θα κρατήσει ως προς το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την ποσόστωση ελληνικής και ξένης μουσικής στα ξενοδοχεία, είπε πως θα τοποθετηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.
Τόνισε, βέβαια, πως η κυβερνητική πολιτική είναι ενιαία και ακολουθείται από όλα τα υπουργεία και όλους τους υπουργούς, εστιάζοντας παράλληλα στις επιφυλάξεις που έχει εγείρει το υπουργείο Τουρισμού σχετικά με το εν λόγω νομοσχέδιο.
Πάντως, αν τα χθεσινά νεύρα της υπουργού είχαν να κάνουν με αυτή ακριβώς την… ποσόστωση ή με κάτι άλλο, κανείς δεν ξέρει!
KPMG: Ενα καλό «σκανδαλάκι» αλιεύσαμε στον διεθνή τύπο. Εκατοντάδες στελέχη της φίρμας στην Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων συνεργατών και διευθυντικών στελεχών, έκλεψαν στις επαγγελματικές εξετάσεις. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η εταιρεία παραπλάνησε τους ερευνητές αναφορικά με την ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά!
Αποτέλεσμα, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να επιβάλουν στο ολλανδικό τμήμα της KPMG πρόστιμο 25 εκατομμυρίων δολαρίων.
Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των σκανδάλων που πλήττουν τις λεγόμενες «Big Four». Η εξαπάτηση στις εσωτερικές εξετάσεις μοιάζει να είναι διαρκές πρόβλημα και στις τέσσερις λογιστικές εταιρείες.
Η ανάρμοστη συμπεριφορά στην KPMG Ολλανδίας, για παράδειγμα, συνεχίστηκε για χρόνια μετά την επιβολή προστίμου το 2019. Τα τμήματα της KPMG στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κολομβία έχουν επίσης τιμωρηθεί.
Η EY πλήρωσε πρόστιμο 100 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022 για εξαπάτηση. Πρόστιμο κόπηκε και για το τμήμα της Deloitte στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.
FAIRFAX: Μπόλικο ελληνικό χρώμα θα έχει η φετινή γενική συνέλευση των μετόχων της Fairfax, καθώς θα παραβρεθούν εκπρόσωποι των διοικήσεων Eurobank, Grivalia και Μυτιληναίος.
ΒΑΦΕΙΑΣ: Με μεγάλο reverse split επιδιώκει η εισηγμένη στον Nasdaq C3IS του Χάρη Βαφειά να αποφύγει τον σκόπελο της διαγραφής από τον δείκτη, λόγω της τιμής της μετοχής.
Υπενθυμίζεται ότι το κάτω όριο για να μπορεί μια μετοχή να διαπραγματεύεται στον Nasdaq είναι το 1 δολάριο. Οι εταιρείες με μετοχές που κινούνται κάτω από το εν λόγω ορόσημο λαμβάνουν επίσημη προειδοποίηση από την αμερικανική αγορά, προτού «οδεύσουν» σε οριστική διαγραφή. Καλούνται δε να ανακτήσουν το 1 δολάριο και να διατηρηθούν πάνω από αυτό για 10 συνεχόμενες συνεδριάσεις.
Η μετοχή της C3iS διαπραγματεύεται περί τα 4 σεντς, έχοντας τη «δαμόκλειο σπάθη» της διαγραφής και έχοντας λάβει ήδη σχετική προειδοποίηση για κινήσεις έως τα μέσα Αυγούστου.
Εχθές ανακοίνωσε ότι προχωρά σε reverse split με μια νέα μετοχή για κάθε 100 παλαιές, μια κίνηση που θα οδηγήσει τον τίτλο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, περί τα 4 δολάρια.
Υποθέτουμε ότι αρκεί για να αποφύγει το… μοιραίο.
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Τρέχει η επένδυση αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, αν κρίνουμε από τον ρυθμό με τον οποίο προχωρά η θυγατρική της εισηγμένης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Αντλησιοταμίευση) σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Τους τελευταίους 4 μήνες διενήργησε τρεις ΑΜΚ και μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας 25 εκατ. ευρώ.
ΦΟΥΡΛΗΣ: Ως απότοκο της συγκυρίας για τον ευρύτερο κλάδο του real estate εκτιμά η διοίκηση του ομίλου το βαθύ discount με το οποίο διαπραγματεύεται η Trade Estates.
«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι» δήλωσε ευθαρσώς ο πρόεδρος τους ομίλου και της εταιρείας, Β. Φoυρλής, απευθυνόμενος στους αναλυτές, ωστόσο έσπευσε να σημειώσει πως προσβλέπει σε αλλαγή της συμπεριφοράς της μετοχής, εφόσον «επικοινωνηθούν καλύτερα» τα δεδομένα της.
Ο ίδιος υποστήριξε πως εφόσον υπολογιστεί η μερισματική απόδοση (πάνω από 6% για φέτος) και επιβεβαιωθεί η διπλή διανομή μερίσματος σε κάθε χρήση, αλλά και «μετρηθεί» η φύση της δραστηριότητας της Trade Estates (στοχευμένες επενδύσεις σε Logistics και retail parks) καθώς και το ότι μεγάλο μέρος του δανεισμού της (net debt 197 εκατ. ευρώ) είναι σε σταθερό επιτόκιο, τότε οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν την επενδυτική ευκαιρία.
Ο ίδιος, δε, εμφανίστηκε αρκετά σίγουρος ότι στο β’ εξάμηνο του 2024 θα επιτευχθεί και η αποεπένδυση του ομίλου και η μείωση του ποσοστού του κάτω από 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ.
ΦΟΥΡΛΗΣ ΙΙ: Δυσαρεστημένη ωστόσο είναι η διοίκηση και από την πορεία της μετοχής του μητρικού ομίλου.
Αν και υπεραποδίδει στους κλάδους εμπορίου που δραστηριοποιείται και βελτιώνει διαρκώς αποτελεσματικότητα, κερδοφορία και ταμειακές ροές, αυτό δεν αποτυπώνεται στο ταμπλό…
Και πάλι ο Βασίλης Φoυρλής παραδέχθηκε ότι η συμπόρευση με την ΑΕΕΑΠ (πέρα από τα χίλια κακά που πέρασε το εγχώριο λιανεμπόριο, από την κρίση έως την πανδημία) έχουν μπερδέψει τους επενδυτές.
Για αυτό εξάλλου επιλέχθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2023 με proforma στοιχεία, που απεικονίζουν ορθότερα τα μεγέθη της λιανικής.