ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Η Ελλάδα συνεχίζει να συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους της ΕΕ ως προς την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, διαπιστώνει η κεντρική τράπεζα, προσθέτει όμως κι ένα μεγάλο «αλλά».
Η Ελλάδα έχει λάβει 41% των διαθέσιμων πόρων (15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 7,3 δισ. ευρώ σε δάνεια) και είναι από τις λίγες χώρες που έχουν εισπράξει τρεις δόσεις, επισημαίνει.
Ωστόσο, «οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις παρουσιάζουν καθυστερήσεις, αντανακλώντας περιορισμούς των φορέων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ως προς τη διοικητική διεκπεραίωση και την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων. Παράλληλα, παρότι το ποσό των δανείων για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις αυξήθηκε σημαντικά, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις παραμένουν σχετικά χαμηλές».
Με απλά λόγια, «λεφτά υπάρχουν» αλλά προsώρας στα… χαρτιά.
ΧΡΕΟΣ: Η επόμενη δεκαετία αποτελεί «μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για την ταχεία αποκλιμάκωση του ελληνικού δημόσιου χρέους», επισημαίνει η ΤτΕ. Προϋποθέσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας είναι η διαφύλαξη της δημοσιονομικής αξιοπιστίας και η αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.
Η ικανοποίηση αυτών των προϋποθέσεων θα διασφαλίσει όχι μόνο τη διατήρηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και την περαιτέρω βαθμιαία βελτίωση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας, εκτιμά στην έκθεσή της.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Θετικά αποτιμά το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση με «τεκμήρια» των ελεύθερων επαγγελματιών η κεντρική τράπεζα.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών απαιτεί και την παροχή ικανών κινήτρων προς τους καταναλωτές για μη απόκρυψη των συναλλαγών.
Και δεν σταματά εδώ. Ζητά (για άλλη μια φορά) επαναξιολόγηση των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών προκειμένου να διαπιστωθεί η αναγκαιότητά τους στην τρέχουσα συγκυρία.
ΤΙΜΕΣ: Σε ιστορικά υψηλά έφτασαν τη διετία 2021-2022 τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, διαπίστωσε η ΤτΕ, γεγονός που εξηγεί τις καταγγελίες για «πληθωρισμό απληστίας».
Μια παρηγοριά αποτελεί το ότι η κεντρική τράπεζα, παρατηρώντας τα στοιχεία των τελευταίων τριμήνων, διαπιστώνει υποχώρηση των περιθωρίων κέρδους σε χαμηλότερα επίπεδα.
Έχουν παίξει ρόλο τα μέτρα της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα; Μάλλον όχι, γιατί η ΤτΕ αποδίδει την εξέλιξη αυτή «στην αύξηση του ρυθμού μεταβολής των αμοιβών ανά μισθωτό από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και τη σταδιακή εξομάλυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών στην οικονομία κυρίως ως αποτέλεσμα της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής και της εξασθένησης της υπερβάλλουσας ζήτησης».
Τι συνιστούν όλα όσα διαβάσατε παραπάνω; Τρία καρφιά (Ταμείο Ανάκαμψης, φορολογία, τιμές) και ένα ηχηρό μήνυμα (χρέος).
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τα πυρά σύσσωμης της Αντιπολίτευσης προκάλεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να αθροίσει… μήλα με πατάτες, προκειμένου να μετατρέψει σε όφελος 3,5 δισ. ευρώ τη ζημιά, ύψους τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ, από τις ανακεφαλαιοποιήσεις και διασώσεις τραπεζών.
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής, στηλίτευσαν την προσθήκη του οφέλους από το PSI στο… τεφτέρι του ιδιότυπου συμψηφισμού, με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Πάρη Κουκουλόπουλο, να επισημαίνει ότι η τοποθέτηση της κυβέρνησης προσφέρει «πάτημα» στους υπόλοιπους ομολογιούχους, οι οποίοι «κουρεύτηκαν», να ζητήσουν συμψηφισμό ανάλογο αυτού που, κατά την κυβέρνηση, πήραν οι τράπεζες.
Βενιζέλειο κάρφωμα…
Αντίστοιχες αντιδράσεις προκάλεσε και ο συμψηφισμός εσόδων από τόκους ELA (ΤτΕ) καθώς και εσόδων από κουπόνια και αποπληρωμές Cocos (ΤΧΣ), με τον Νίκο Καραθανασόπουλο του ΚΚΕ να σημειώνει ότι με αντίστοιχη λογική θα έπρεπε στον λογαριασμό των 50 δισ. ευρώ, που ξόδεψε το Δημόσιο για ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και κάλυψη funding gap, να συμπεριληφθούν και οι τόκοι που καταβάλαμε για τον παραπάνω δανεισμό στους θεσμούς.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΙΙ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε την κριτική του στο timing των διαθέσεων μετοχών Εθνικής, Alpha και Eurobank από το ΤΧΣ και στα τυχόν διαφυγόντα έσοδα από την «πρεμούρα» της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις τράπεζες.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Παππάς, αντέκρουσε τα επιχειρήματα κυβέρνησης και ΤΧΣ ότι το timing της διάθεσης μετοχών ήταν εύλογο, λόγω της αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών από πιθανή έναρξη, εντός της φετινής χρονιάς, κύκλου αποκλιμάκωσης επιτοκίων.
Και το έκανε επικαλούμενος απλά τις εκθέσεις σειράς ξένων οίκων, οι οποίες δίνουν τιμές-στόχους για τις παραπάνω τράπεζες πολύ υψηλότερες (30% ως 50%) από τις τρέχουσες.
Ζήτησε, δε, από το ΤΧΣ να καταθέσει όλες τις πράξεις που έχει κάνει ως σήμερα και τις οποίες υποχρεούται να έχει από σύμβουλο διεθνούς κύρους (σ.σ. εκθέσεις των δύο ανεξάρτητων εκτιμητών). Πράξεις που έπρεπε να ήταν στη διάθεση των βουλευτών κατά τη χθεσινή συζήτηση. Μάλιστα ο Νίκος Παππάς ζήτησε από τον Ηλία Ξηρουχάκη στο τέλος της συνεδρίασης αν δεν τις έχει μαζί του να τις καταθέσει στη Βουλή, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι θα ρωτήσει σχετικά το νομικό τμήμα...
Διευκρίνισε, πάντως, ότι η ηγεσία του ΤΧΣ δεν έχει, με βάση τα ως τώρα γνωστά στοιχεία, ευθύνη, καθώς εφάρμοσε το νόμο που ψήφισε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Οι ευθύνες για τυχόν διαφυγόντα έσοδα είναι καθαρά πολιτικές.
Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της Aegean.
ΤΧΣ: Μελέτη για την επίπτωση της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της ανακεφαλαιοποίησης/διάσωσης των τραπεζών στα δημόσια οικονομικά και την πορεία της οικονομίας προανήγγειλε ο CEO του ΤΧΣ Hλίας Ξηρουχάκης.
Θα είναι έτοιμη στα τέλη έτους. Κύκνειο άσμα, καθώς λογικά ως τότε θα έχει αποεπενδυθεί από τις τράπεζες και θα οδεύει προς το τέλος της ζωής του.
ΔΕH: Αποτελέσματα 2023 δημοσιεύει σήμερα η Επιχείρηση, με την Optima να προβλέπει ότι θα εμφανίσει κέρδη 408 εκατ. ευρώ.
Προϋπόθεση να ενσωματώνει τη ΔΕH Romania για ολόκληρη την οικονομική χρήση. Σ' αυτή την περίπτωση, τα λειτουργικά κέρδη αναμένεται να ανέλθουν στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αν συμπεριλάβει τα μεγέθη της ρουμανικής θυγατρικής για 2,5 μήνες (η εξαγορά ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο), τα EBITDA εκτιμώνται στο 1,25 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα της επιχείρησης αναμένονται στα 10,13 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 10% σε ετήσια βάση.
Όπως προβλέπει η χρηματιστηριακή, η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει και τη διανομή μερίσματος, μοιράζοντας στους μετόχους 0,2 ευρώ ανά μετοχή -με τη μερισματική απόδοση στο 1,8%.
Η Eurobank Equities από την πλευρά της αναμένει ότι το μέρισμα θα διαμορφωθεί στο 0,23 ευρώ (μερισματική απόδοση 2%). Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη 2023 αναμένονται στο 1,5 δισ. ευρώ.
Ενόψει των ανακοινώσεων, η μετοχή χθες πήρε ανάσα, κλείνοντας στα 11,89 ευρώ (+4,76%). Απέχει ακόμα 5% από το υψηλό του 2024 που πέτυχε στις 24 Ιανουαρίου.
FOURLIS: Αυξημένα μεγέθη για το 2023 αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η εισηγμένη, μετά το κλείσιμο της αγοράς.
Η Eurobank Equities προβλέπει ότι τα έσοδα θα ενισχυθούν κατά 7% στα 535 εκατ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη να εκτιμώνται στα 45,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα 16% σε ετήσια βάση.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Την αναμενόμενη πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ στη Motor Oil επιβεβαίωσε πρακτικά χθες η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αναφέροντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη due diligence από τη Motor Oil.
Το ενδιαφέρον έγκειται στην επισήμανση της ανακοίνωσης ότι το due diligence ξεκίνησε «χωρίς η ΕΛΛΑΚΤΩΡ να έχει γίνει αποδέκτης προσφοράς εξαγοράς της ΗΛΕΚΤΩΡ».
Ο Χαμαιλέων ακούει ότι δεν ανατέθηκε σε κάποιον τρίτο διερεύνηση ενδιαφέροντος για την ΗΛΕΚΤΩΡ. Το χειρίστηκαν εσωτερικά το θέμα.
Εν τω μεταξύ, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις εισέπραξε το ποσό που της αναλογούσε από την αποζημίωση της Ελληνικής Δημοκρατίας για το έργο της υποθαλάσσιας στη Θεσσαλονίκη.
ΜΥΤΙΛ: Σας ενημερώσαμε πριν το τέλος Μαρτίου ότι έρχονται «ειδήσεις» για τη μετοχή. Μία εξ αυτών ανακοινώθηκε ήδη προ ολίγων ημερών. Η κατασκευή ακόμη μιας μονάδας φυσικού αερίου CCGT στην Πολωνία, που θα επιφέρει έσοδα 250 εκατ. ευρώ. Είναι όμως τόσο μεγάλο το μέγεθος της εταιρείας πλέον, που τέτοιες ειδήσεις δεν «κουνάνε» πολύ τη μετοχή.
Τα πιο σημαντικά, πάντως, είναι μπροστά. Ο Απρίλιος αναμένεται «καυτός», λένε οι πληροφορίες μας. Κι όχι μόνο στο μέτωπο της ενέργειας. Σημειώστε από τώρα την 25η Απριλίου, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α' τριμήνου.