ΣΥΡΙΖΑ: Αν κάτι επιβεβαιώθηκε από τη Ζωρζέττα Λάλη είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είχε βολιδοσκοπήσει τους επιλαχόντες του ψηφοδελτίου Επικρατείας εάν προτίθενται να παραιτηθούν για να ανακηρυχθεί ο ίδιος βουλευτής. Δηλαδή, «δεν υπήρχε ο σχεδιασμός από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όπως του αποδίδεται».
Ο ισχυρισμός ανήκει σε συνεργάτες του και εξηγούν: η ίδια η κα Λάλη γνωστοποίησε ότι ο κ. Κασσελάκης επικοινώνησε μαζί της τηλεφωνικά στις 7 Μαρτίου για να τη ρωτήσει εάν σκέφτεται να παραλάβει την έδρα του Επικρατείας, μόνο όταν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου -και νυν βουλευτής- Όθων Ηλιόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι σκέφτεται να παραιτηθεί λόγω φόρτου εργασίας (σ.σ. είναι καθηγητής Ογκολογίας στο Χάρβαρντ και «τρέχει» πολύ σημαντικές έρευνες).
Που σημαίνει, όπως λένε, πως εάν ο κ. Κασσελάκης σχεδίαζε μια τέτοια εξέλιξη, θα είχε φροντίσει να μάθει εάν όλοι οι επιλαχόντες πριν από τη δική του, ένατη θέση, είναι πρόθυμοι να μην παραλάβουν την έδρα.
Ως γνωστόν, η κα Λάλη απάντησε πως θα την παραλάβει… για να τιμήσει τον Αλέξη Τσίπρα που την ενέταξε στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που η ίδια… παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος τον Οκτώβριο, μία ημέρα πριν την αποχώρηση της «Ομπρέλας».
Αν συμβεί αυτό, συνεπώς, η κερδισμένη θα είναι… η Νέα Αριστερά, αφού θεωρείται βέβαιο ότι η κα Λάλη θα ενταχθεί στην ομάδα όσων αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Γκρινιάζουν, μαθαίνουμε, βουλευτές της ΝΔ γιατί μέλη της κυβέρνησης -κυρίως υφυπουργοί και δη εξωκοινοβουλευτικοί- απέχουν από τον δημόσιο διάλογο και δεν υπερασπίζονται το κυβερνητικό έργο.
«Δεν γίνεται στα δύσκολα να βγαίνουμε συνεχώς συγκεκριμένοι βουλευτές μπροστά και κάποιοι άλλοι να επιλέγουν να μείνουν στο απυρόβλητο», τονίζει χαρακτηριστικά μέλος της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών συμμετέχουν συγκεκριμένα, μετρημένα στα δάχτυλα πρόσωπα, με στόχο να προβάλλουν τα κυβερνητικά επιχειρήματα στην κοινωνία.
Εξού και η δυσαρέσκειά τους για αρκετούς άλλους πολιτικούς συνοδοιπόρους που, καλυμμένοι από τη δικαιολογία ενός συγκεκριμένου ρόλου που τους έχει ανατεθεί, λάμπουν δια της… απουσίας τους όσον αφορά τα λοιπά κυβερνητικά πεπραγμένα!
CENERGY: Κοντά στα υψηλά έτους της βρίσκεται η μετοχή, έχοντας αναρριχηθεί από τα 3,85 στα 7,2 ευρώ σε διάστημα 12μήνου. Ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, με δεδομένο ότι η κεφαλαιοποίησή της σχεδόν αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ, τοποθετώντας την στη 19η θέση του ΧΑ με κλείσιμο της Παρασκευής.
Προφανώς παίζει ρόλο ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με P/Ε 2024 στο 12-12 και P/E 2025 κοντά στο 10, σύμφωνα με τον μέσο όρο προβλέψεων των αναλυτών στη βάση της Factset.
Oι πληροφορίες της στήλης λένε ότι υπάρχει έντονο «φλερτ» για την εταιρεία, από 3-4 «γαμπρούς», με προτάσεις που είτε αφορούν την απόκτηση σημαντικού ποσοστού είτε και τη διενέργεια Joint Ventures.
Η ίδια η εταιρεία εξετάζει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής επίγειων καλωδίων στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε πρόσφατα η διοίκησή της, καθώς η ισχυρή ζήτηση εκεί βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τη διαθέσιμη προσφορά.
VIOHALCO: Έντονη ικανοποίηση προκάλεσαν τα περσινά οικονομικά αποτελέσματα των θυγατρικών Cenergy και Noval (αναμένεται νέα βελτίωσή τους φέτος σε λειτουργικό επίπεδο), οπότε ας πάμε στις λίγες επιμέρους δραστηριότητες του ομίλου Viohalco που το 2023 «έγραψαν ζημιά».
Ειδικότερα, ενώ η ElvalHalcor σημείωσε ενοποιημένα καθαρά κέρδη 28,5 εκατ. ευρώ (θα ήταν πολύ μεγαλύτερα, αν δεν υπήρχε το μη λειτουργικό έξοδο προερχόμενο από την πορεία των τιμών των μετάλλων), η θυγατρική της στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Bridgnorth, υποχρεώθηκε σε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα. Στόχος πάντως είναι να επιστρέψει φέτος σε κέρδη, μέσα από την υλοποίηση προγράμματος αναδιάρθρωσης, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τον εμπλουτισμό των προϊόντων της.
Στον κλάδο του χάλυβα τώρα (ζημία προ φόρων 41 εκατ. ευρώ το 2023) συνεχείς είναι οι επενδύσεις που υλοποιούνται στις θυγατρικές του ομίλου, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Πέραν αυτού, το ευχάριστο της υπόθεσης είναι πως η εγχώρια ζήτηση αναμένεται αυξημένη κατά τα επόμενα χρόνια λόγω των πολλών κατασκευαστικών έργων που δρομολογούνται στην Ελλάδα. Τώρα, αν συνδράμουν η προβλεπόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και η άνοδος της τιμής του μετάλλου στις διεθνείς αγορές, τότε υπάρχουν περιθώρια για πολύ καλύτερες μελλοντικές επιδόσεις προς όφελος του εισηγμένου ομίλου.
Άλλωστε, η δραστηριότητα του χάλυβα διακρίνεται για τον κυκλικό της χαρακτήρα και τις συχνές σημαντικές διακυμάνσεις που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.
VIOHALCO ΙΙ: Τα παραπάνω σημειώνονται καθώς ο τίτλος είχε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, κλείνοντας την Παρασκευή στα 5,76 ευρώ με απώλειες 1,54%.
Η πτώση της μετοχής αγγίζει το 10% τον τελευταίο μήνα. «Μαξιλαράκι» η κοντινή στήριξη στα 5,60 ευρώ, από όπου περνάει ο εκθετικός κυλιόμενος μέσος όρος 200 ημερών.
AUTOHELLAS: Κοντά στα 500 εκατ. ευρώ έφτασε η αξία του στόλου της μητρικής Autohellas στο τέλος του 2023, ενώ σε επίπεδο ομίλου ανήλθε σε 631 εκατ. ευρώ.
Η παραπάνω αξία της εταιρείας του Ευτύχη Βασιλάκη αντιπροσωπεύει κόστος κτήσης, μείον συσσωρευμένες αποσβέσεις και προβλέψεις απομείωσης. Η αξία των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου, στο τέλος του 2023, ανήλθε σε 66,2 εκατ. ευρώ.
Τέλος, η Autohellas διαθέτει το 11,836% της Aegean, που αποτιμάται (σ.σ. κλείσιμο Παρασκευής) σε 135,1 εκατ. ευρώ καθώς και το 10,38% της Trade Estates με τρέχουσα αποτίμηση 21,1 εκατ. ευρώ (σ.σ. κλείσιμο 8/3).
Στο ταμπλό, η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται σε 654,5 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος έκλεισε την περσινή χρονιά με πωλήσεις 1 δισ. (+31% y-o-y), EBITDA 272 εκατ. (+20,2%) και κέρδη 85 εκατ. ευρώ (+3%). Το προσαρμοσμένο EBITDA (σ.σ. μετά την αφαίρεση αποσβέσεων στόλου ΙΧ) διαμορφώθηκε σε 153,3 εκατ. ευρώ.
AEGEAN: Για νέα χρονιά-ρεκόρ οδεύει η εισηγμένη, σημειώνει η Optima σε έκθεσή της. Η εταιρεία που ανακοινώνει αποτελέσματα την Τρίτη, αναμένεται να εμφανίσει άνοδο τζίρου 25,8% στο 1,68 δισ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 167,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57% σε ετήσια βάση.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι θα επανεκκινήσει τη διανομή μερισμάτων, μοιράζοντας στους μετόχους της 0,46 ευρώ ανά μετοχή, με τη μερισματική απόδοση να κινείται στο 3,6%.
Σημειώνεται ότι η Optima έχει στις κορυφαίες επιλογές της από το ταμπλό την Aegean, ενώ συστήνει «αγορά» με τιμή-στόχο στα 14,7 ευρώ (περί το 14,5% το upside).
ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Η στήλη εδώ και μέρες είχε επισημάνει την πολύ υψηλότερη κερδοφορία που θα κατέγραφαν το 2023 οι δύο εισηγμένες γαλακτοβιομηχανίες του ΧΑ (Ευρωφάρμα, Κρι Κρι), τονίζοντας πως η Εβροφάρμα προχώρησε πέρυσι στη διαγραφή του συνόλου του υπολοίπου των συσσωρευμένων ζημιών της, μέσα από μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της.
Η επακόλουθη είδηση ήρθε την Παρασκευή από το οικονομικό ημερολόγιο που ανακοίνωσε η θρακιώτικη εισηγμένη, το οποίο μιλά για επικείμενη διανομή μερίσματος μετά από πολλά πολλά χρόνια.
Έτσι, μετά τις συστημικές τράπεζες, τη ΔEΗ, την Αεροπορία Αιγαίου, τους Ευρωσυμβούλους, έρχεται και η Εβροφάρμα να προστεθεί στις εισηγμένες που θα στείλουν φέτος -μετά από καιρό- τους μετόχους τους στο ταμείο.
Πάντως, η μετοχή της Εβροφάρμα έχει κερδίσει κατά το τελευταίο 12μηνο κοντά στο 140%. Δεν το λες και λίγο.
ΕΛΙΝ: Ξεχώρισε η μετοχή στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με κέρδη 9,5% στα 2,75 ευρώ και αυξημένο τζίρο.
Ωστόσο η κίνηση του τίτλου έχει ξεκινήσει πιο αθόρυβα, από τις 26 Φεβρουαρίου και το χαμηλό των 2,3 ευρώ. Απόδοση σχεδόν 20% σε δέκα συνεδριάσεις, με το «χαρτί» να κινείται σε υψηλά επτά μηνών.
Να δούμε αν θα υπάρξει συνέχεια, δεδομένου ότι την Παρασκευή άλλαξαν χέρια σχεδόν 50.000 «κομμάτια…