ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Συμφωνία των Πρεσπών «έστειλε» προχθές τον Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η συγκυρία είναι τέτοια, που ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός θα κληθεί να χειριστεί την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, που εξελίχθηκε σε μεγάλο αγκάθι μετά την καταδίκη σε διετή φυλάκιση (χωρίς αναστολή, δε) του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.
Ο Μάκης Βορίδης έδωσε το στίγμα, δηλώνοντας ήδη ότι η Ελλάδα θα «παγώσει» την ενταξιακή διαδικασία για την Αλβανία και θα προβάλει βέτο.
Για την εκλογή του κ. Τσίπρα στη σημαντική αυτή θέση λέγεται ότι συνέβαλαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Παπανδρέου, παρεμβαίνοντας στους «διαδρόμους» του Στρασβούργου.
Ως προς τον δεύτερο, καμία απορία, αφού συμφωνούν σε πολλά (όπως στα γενικά της προοδευτικής συνεργασίας…), αλλά για την κ. Μπακογιάννη πολλοί «γαλάζιοι» εξεπλάγησαν πολύ.
«Κυρίως λόγω Πρεσπών», λένε...
ENTERSOFT: Ανακοινώθηκε χθες η απόκτηση του 13,59% των μετοχών της Entersoft από την Olympia Group που ανήκει στο σχήμα των αγοραστών.
Πάντως, το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα οι μέτοχοι μειοψηφίας δεν έχουν επίσημη πληροφόρηση για πολύ ουσιαστικά ζητήματα προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους, αποτελεί ζήτημα. Μιλάμε για την ουσιαστική πλευρά του θέματος και όχι τη νομική.
Για παράδειγμα, δεν είναι γνωστό το αν το σχήμα των αγοραστών θέλει να βγάλει εκτός χρηματιστηρίου την Entersoft (προφανώς, με την προϋπόθεση ότι θα ανεβάσει το ποσοστό της πάνω από το 90%) ή όχι. Από την απάντηση στο ερώτημα αυτό, θα μπορούσε να κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αν κάποιοι μέτοχοι μειοψηφίας θα αποφάσιζαν να αποδεχτούν τη δημόσια πρόταση ή να την απορρίψουν.
Αν, για παράδειγμα, δηλωμένος στόχος των αγοραστών είναι η έξοδος από το ΧΑ, τότε κάποιοι μέτοχοι μειοψηφίας θα μπορούσαν ίσως να ποντάρουν στο σενάριο μιας νέας δημόσιας πρότασης με ανεβασμένο τίμημα. Λέμε, αν…
Επίσης, καλό θα ήταν να απαντηθεί από τώρα το αν σε βάθος χρόνου το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα προτίθεται να συγχωνεύσει την Entersoft με τη SoftOne. Και αυτή η απάντηση θα μπορούσε να παίξει ρόλο στις αποφάσεις των μετοχών μειοψηφίας.
Και επειδή αυτά δεν έχουν απαντηθεί, οι μέτοχοι μειοψηφίας καλούνται να αποφασίσουν εν μέσω υποθέσεων και πολλών φημολογιών που κυκλοφορούν στη χρηματιστηριακή πιάτσα.
ELVALHALCOR: Δεν είδαν με… καλό μάτι τα αποτελέσματα 2023 της εισηγμένης οι επενδυτές, όπως φάνηκε και από το… μακροβούτι της μετοχής (πτώση 5,8%, στα 2,1 ευρώ, με αυξημένο τζίρο).
Μέτρησαν, λένε πηγές της αγοράς, τόσο οι ζημιές που εμφάνισε η εταιρεία το Q4 όσο και το μειωμένο μέρισμα που ανακοίνωσε, ύψους 0,04 ευρώ ανά μετοχή (από 0,06 ευρώ για τη χρήση 2022), με τη μερισματική απόδοση να εκτιμάται στο 1,8%.
Σημειώνεται ότι όπως έγραψε το Euro2day.gr, η πτώση των καθαρών κερδών από τα 159,3 στα 28,5 εκατ. ευρώ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της περυσινής χρονιάς, καθώς λόγω των τιμών των μετάλλων και άλλων έκτακτων παραγόντων, η επίδοση του 2022 σε επίπεδο προ φόρων είχε ενισχυθεί κατά 55 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι επηρεάστηκε αρνητικά κατά 63 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή πάντως κατέγραψε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τη στήριξη να εντοπίζεται στη ζώνη 1,992 - 1,975 ευρώ, όπου συγκλίνουν οι δύο κυλιόμενοι μέσοι όροι 200 ημερών.
Μικρότερες απώλειες εμφάνισαν εχθές τόσο η συνδεδεμένη Cenergy (-0,92%) όσο και η «μαμά» Viohalco (-1,3% στα 5,96 ευρώ).
ΙΟΒΕ: Δεν «είδαν» στα πορτοφόλια τους οι καταναλωτές τη μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο, με τα οικονομικά τους να παραμένουν υπό μεγάλη πίεση.
Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», στο 65% του συνόλου, ενώ στο 14% από 8% ενισχύθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.
Εν ολίγοις, οι περισσότεροι καταναλωτές συνεχίζουν να περιμένουν νέα επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες, με περισσότερα από ένα στα δύο νοικοκυριά να βλέπει νέα άνοδο τιμών «με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό»!
ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΗΠΑ: Δεν έχει περάσει ένας χρόνος από την κρίση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και ένα νέο σύννεφο απειλεί να μετατραπεί σε... καταιγίδα.
H αποκλειστική είδηση της WSJ ότι η New York Community Bancorp επιχειρεί να αντλήσει κεφάλαια σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες σχετικά με την έκθεσή της στο εμπορικό real estate οδήγησε τη μετοχή σε βουτιά έως και 42% στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street.
Η τράπεζα βρίσκεται σε κρίση από τον Ιανουάριο, όταν αποκάλυψε προβλήματα στο χαρτοφυλάκιο εμπορικών στεγαστικών δανείων και ανακοίνωσε ζημίες για το τέταρτο τρίμηνο.
Τη χθεσινή βουτιά της μετοχής έσπευσε να σχολιάσει ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν στο Twitter, με το λακωνικό «more to follow».
Απομένει να δούμε αν αυτά που θα ακολουθήσουν θα περιοριστούν μόνο στη συγκεκριμένη τράπεζα ή θα επεκταθούν και σε άλλα σημεία του τραπεζικού συστήματος, με έκθεση στα εμπορικά ακίνητα.
Λίγο μετά το tweet του Ελ-Εριάν πάντως η τράπεζα ανακοίνωσε κεφαλαιακή ένεση 1 δισ. και «μεταγραφή» στο Δ.Σ. του πρώην ΥΠΟΙΚ του Τραμπ, Στιβ Μνούτσιν, γυρίζοντας από το -42% στο +30%....
ΚΡΙ ΚΡΙ - ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Υψηλό 12μήνου σημείωσαν στο ταμπλό του ΧΑ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης δύο μετοχές εταιρειών του ίδιου κλάδου (γαλακτοβιομηχανία), έστω και αν το αντικείμενο δραστηριότητάς τους δεν ταυτίζεται.
Η σερραϊκή ΚΡΙ ΚΡΙ αναμένεται να ανακοινώσει αλματώδη αύξηση κερδών για το 2023 και δεν είναι τυχαίο ότι σε έκθεσή της η Eurobank Equities έχει δώσει τιμή-στόχο τα 13,6 ευρώ.
Όσο για τη θρακιώτικη Εβροφάρμα, μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου (καθαρά κέρδη 1,416 εκατ. έναντι αντίστοιχης ζημίας 22 χιλ. ευρώ), η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τη δημοσίευση των περυσινών της επιδόσεων.
Πάντως, η βελτίωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Εβροφάρμα σε συνδυασμό με την κίνησή της να μειώσει κατά 6,289 εκατ. ευρώ το μετοχικό της κεφάλαιο (ψαλίδισμα ονομαστικής αξίας μετοχής από το 0,88 στο 0,42 ευρώ) προκειμένου να διαγράψει λογιστικά ισόποσες ζημίες παρελθουσών χρήσεων, φαίνεται πως ενεργοποίησε το ενδιαφέρον κάποιων «παικτών», προκειμένου να δουν πιο προσεκτικά τη μετοχή.