ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Το μέλλον της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, τελεί υπό σκέψη εδώ και χρόνια. Πόσες και πόσες φορές δεν έχουν γίνει συζητήσεις για συνενώσεις με άλλα Χρηματιστήρια της περιοχής, ενώ κατά καιρούς έχει πέσει στο τραπέζι και η ιδέα για ενσωμάτωση της ελληνικής αγοράς στο Euronext.
Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι στη παρούσα φάση προτιμητέα θα ήταν μια λύση που να μην αποστερεί την Ελλάδα από την ύπαρξη εγχώριας αγοράς, χωρίς όμως να υπάρχει ενθουσιασμός για τα διάφορα μοντέλα περιφερειακής συνεργασίας.
Κατά τους έμπιστους αυτούς πληροφοριοδότες, μια πιθανή λύση που εξετάζεται αφορά στο «ελβετικό μοντέλο» (το Ελβετικό Χρηματιστήριο εξαγόρασε το Ισπανικό το Νοέμβριο του 2019 δημιουργώντας την τρίτη μεγαλύτερη υποδομή χρηματιστηριακών αγορών στην Ευρώπη) και στη χρήση πολύ σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και μέσων.
Δεν μπορέσαμε να μάθουμε λεπτομέρειες, ωστόσο οι ίδιες πηγές επισήμαναν με νόημα ότι ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά αυτό το μοντέλο, βρίσκεται σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ. Πρόκειται για τον Ελβετό Thomas Zeeb (φωτ.), ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, με εξαιρετικά ενδιαφέρον βιογραφικό, από το οποίο και το σχετικό απόσπασμα: «Από το 2008 έως τον Ιανουάριο του 2023 εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στην SIX Group στην Ελβετία και διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου. Την περίοδο 2021-2023 ήταν υπεύθυνος για τον τομέα διαπραγμάτευσης στην Ελβετία και την Ισπανία όπου ίδρυσε και ξεκίνησε την λειτουργία του SIX Digital Exchange (SDX)»
Διόλου τυχαίο, λένε οι πληροφοριοδότες μας.
ΤΧΣ: Το ποσό των 7,7 εκατ. ευρώ εισέπραξε στις 6 Δεκεμβρίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις εισηγμένες στο Χ.Α εταιρείες ειδικού σκοπού, που κατέχουν ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes).
Στις 6 Δεκεμβρίου εισέπραξε 4,9 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κεφαλαίου της Phoenix Vega Mezz Plc. Την ίδια ημέρα πήρε και 2,8 εκατ. ευρώ από επιστροφή κεφαλαίου της Sunrise Mezz Plc.
ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΕΚΑΜ: Εξαιρετικός αποδεικνύεται στις μπίζνες ο πρώην ποδοσφαιριστής. Η εταιρεία holding που ελέγχει υπερδιπλασίασε τα έσοδά της, χάρις σε σειρά από συμφωνίες αδειοδότησης και συνεργασίες με την Sands, τη Maserati, την Panini, την Guild eSports και άλλες.
Τα έσοδα της DRJB Holdings αυξήθηκαν στα 72,6 εκατομμύρια στερλίνες έναντι 34,3 εκατ. το 2021.
Ο πρώην σούπερ σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Ρεάλ Μαδρίτης, 48 ετών, ελέγχει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που εκτείνεται από τα esports μέχρι τα μέσα ενημέρωσης και την Inter Miami CF, την ποδοσφαιρική ομάδα του MLS που συνίδρυσε το 2018.
Η σύζυγος, ωστόσο, μάλλον δεν έχει το χάρισμα. Στοιχεία που αφορούν την φίρμα Victoria Beckham, έδειξαν ξανά ζημίες, 3,1 εκατ., αν και μειωμένες από τα 5,9 εκατ. στερλίνες του 2021. Η ορκωτός λογιστής ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί πρόσθετη υποστήριξη για να συνεχίσει να λειτουργεί. Ετσι, οι μέτοχοι της Victoria Beckham Holdings Limited παρείχαν πρόσθετα δάνεια 6,9 εκατομμυρίων λιρών το 2023.
Μεταξύ αυτών ο Ντέιβιντ Μπέκαμ που έβαλε το χέρι στην τσέπη για την καλή του!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Μια είδηση που πέρασε τα ψιλά, μέρες που είναι, έχει ιδιαίτερη σημασία. Η FIFA ανέστειλε ξαφνικά τους κανονισμούς που είχε ανακοινώσει αναφορικά με τους ατζέντηδες και μάλιστα παραμονή της έναρξης της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.
Οι αλλαγές που είχαν τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο περιλαμβάνουν μια γραπτή εξέταση για όσους επιθυμούν να εργαστούν ως «αδειοδοτημένοι πράκτορες», μια αλλαγή στον τρόπο πληρωμής των εκπροσώπων των παικτών και - το πιο αμφιλεγόμενο - όριο στις αμοιβές που μπορούν να χρεώσουν.
Οι ατζέντηδες στράφηκαν στη Δικαιοσύνη μιλώντας για μείωση εσόδων περίπου 50%. Μια υπόθεση που εκδικάστηκε στη Γερμανία οδήγησε σε προσωρινή διαταγή κατά των κανόνων, αναγκάζοντας τη FIFA, παρότι έκανε έφεση, να «αναδιπλωθεί».
Οι πράκτορες είχαν προειδοποιήσει ότι η προώθηση των νέων κανόνων θα οδηγούσε σε μια χαοτική μεταγραφική περίοδο Ιανουαρίου καθώς σε κάποιες χώρες θα ίσχυαν οι νέοι κανόνες και σε άλλες όχι.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα από τη FIFA δείχνουν ότι οι αμοιβές των ατζέντηδων αυξήθηκαν κατά 43% φτάνοντας το ρεκόρ των 888 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μόνο το ένα τρίτο από τα 9.207 άτομα που συμμετείχαν στις εξετάσεις που επέβαλε η FIFA κατάφερε να τις περάσει με επιτυχία.
Σημειώστε ότι οι ατζέντηδες συνήθως να κερδίζουν αμοιβές ίσες το 10% του μισθού ενός παίκτη και οι νέοι κανόνες εισάγουν όριο 6%.
Οπως και να χει πρόκειται για δεύτερη ήττα της FIFA, μετά τη γνωστή απόφαση για την ευρωπαϊκή Super League.