RΟΤΑΤΙΟΝ: Μη βιάζεστε να κρίνετε, είχε πει το φθινόπωρο ο πρωθυπουργός, ωστόσο τώρα πια έχουν περάσει έξι μήνες και έχει αρχίσει η κριτική, για τα αποτελέσματα του συστήματος rotation που ο ίδιος εφάρμοσε.
Να μην κρύψουμε ότι, προσώρας, τόσο εντός του κυβερνώντος κόμματος, όσο και εκτός, ιδίως στην αγορά, το ρητό «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις» (προσαρμοσμένο σε συγκεκριμένα πρόσωπα και τομείς) εξακολουθεί να έχει τους περισσότερους οπαδούς.
Το παραδέχονται αυτό ακόμη και φανατικοί, κατά τα λοιπά, οπαδοί του πρωθυπουργού. Απλώς οι τελευταίοι δίνουν ακόμη περιθώρια «προσαρμογής και μάθησης» σε κάποιους από το υπουργικό σχήμα. Όχι όμως σε όλους. Υπό αυτή την έννοια, η τάση που έχει διαμορφώσει ο πρωθυπουργός, να αποφεύγει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τυγχάνει επίσης κριτικής.
Η γενική αίσθηση είναι ότι για χάρη του rotation, υπουργοί που τα πήγαιναν πολύ καλά στο πόστο τους (με κορυφαίο παράδειγμα τον Κυριάκο Πιερρακάκη), πήγαν σε άλλη θέση, με αποτέλεσμα στα συγκεκριμένα υπουργεία να σημειώνονται καθυστερήσεις, δυσλειτουργίες και αλλαγές «κουλτούρας και προσώπων». Χωρίς, από την άλλη πλευρά, να σημειώνεται -τουλάχιστον προς το παρόν- σημαντική αναβάθμιση των υπουργείων στα οποία κατέληξαν οι περισσότεροι «επιτυχημένοι».
Η κριτική είναι ακόμη πιο έντονη στα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία (δεν θα μπούμε σε ονόματα γιατί θα στεναχωρήσουμε… πολύ κόσμο), καθώς για την αγορά ισχύει και το ρητό «ο χρόνος είναι χρήμα», ενώ γενικώς προτιμώνται πρόσωπα που είναι «ρονταρισμένα» στις απαιτήσεις της θέσης, ακόμη κι αν δεν θεωρούνται ιδανικά. Τουλάχιστον σε δύο υπουργεία του τομέα, η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχεδόν «εκρηκτική».
ΥΓ: Δεν βοηθάει την κατάσταση το γεγονός ότι ορισμένοι υπουργοί δεν αισθάνονται καθόλου ευτυχείς στα υπουργεία που έχουν βρεθεί, ούτε με τους συναδέλφους τους, αναπληρωτές και υφυπουργούς.
EXPATRIATES: Πολλή δουλειά χρειάζεται ακόμα η Ελλάδα αν θέλει να πλασαριστεί στις χώρες που προσελκύουν εκπατρισμένους εργαζόμενους και ψηφιακούς νομάδες.
Με βάση την τελευταία έρευνα της Mercer που εξετάζει την ποιότητα ζωής σε πόλεις ανά τον κόσμο, η Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 94η σε σύνολο 241 επιλογών.
Για την κατάταξη των πόλεων, η έρευνα μετρά παράγοντες όπως το σύστημα υγείας, η εκπαίδευση, οι υποδομές και το κοινωνικό περιβάλλον. Με αυτά τα κριτήρια στις πρώτες επιλογές κατατάσσονται Βιέννη, Ζυρίχη, Οκλαντ (Νέα Ζηλανδία), Κοπεγχάγη, Γενεύη και Φρανκφούρτη.
Στα εντυπωσιακά της έρευνας, οι χαμηλές θέσεις που καταλαμβάνουν πόλεις των ΗΠΑ. Στην καλύτερη βρίσκεται το Σαν Φρανσίσκο (37) και ακολουθεί η Νέα Υόρκη (40).
LAMDA MALLS: Εγκρίθηκε χθες από το ΔΣ της Lamda Development, υπό τον Οδυσσέα Αθανασίου, περαιτέρω μερική αλλαγή χρήσης κεφαλαίων, που αντλήθηκαν από την ΑΜΚ του 2019 (καθαρά έσοδα 640 εκατ. ευρώ). Με βάση την απόφαση του Δ.Σ., διευρύνεται η δυνατότητα χρήσης ποσού 100 εκατ. ευρώ από τα καθαρά έσοδα της αύξησης κεφαλαίου και για τις εξής περιπτώσεις: εξυπηρέτηση ή/και αποπληρωμή τραπεζικού και ενδοομιλικού δανεισμού (μελλοντικού ή υφιστάμενου), έξοδα εγγυητικών επιστολών κ.ά.
Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσει η αναχρηματοδότηση (σ.σ. μαζί με χορήγηση πρόσθετου δανεισμού) των δανείων του νέου υπο-ομίλου Lamda Malls καθώς αποτελούσε προαπαιτούμενο από πλευράς πιστωτριών τραπεζών.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο, το Δ.Σ. της Lamda αποφάσισε την αλλαγή χρήσης για το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, μεταφέροντας ρευστότητα από το project του Ελληνικού σε αυτό των υπό κατασκευή Malls στο Ελληνικό.
Η μεταφορά κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου η Lamda να καλύψει το αυξημένο ποσό ίδιας συμμετοχής καθώς η άνοδος του κόστους κατασκευής «ψήλωσε» το μέγεθος της επένδυσης.
ΕΣΤΙΑΣΗ: Η The Food Lab ιδρύθηκε το 2021, δραστηριοποιείται στην τροφοδοσία, σίτιση επιχειρήσεων, εστιατορίων, χώρων εστίασης, νοσοκομείων και σχολικών, στρατιωτικών και συναφών ιδρυμάτων. O όγκος παραγωγής της φτάνει τα 25.000 γεύματα την ημέρα.
Το ενδιαφέρον με τη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία πολύ λίγα είναι γνωστά, έχει να κάνει με την εξέλιξη των εργασιών της. Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν πέρυσι 149,56% στα 3,365 εκατ. ευρώ, τα μικτά αποτελέσματα ενισχύθηκαν κατά 150,08% στα 418.531 ευρώ και τα EBITDA σημείωσαν άνοδο 412,06% στα 157.418 ευρώ.
PQH-ALPHABET: Συνεδρίασε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της PQH με αντικείμενο την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο AlphaBet.
ALPHA BANK: Στην απόκτηση 4.118794 μετοχών της προχώρησε το διάστημα 13 με 20 Δεκεμβρίου η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών μέσω του προγράμματος επαναγοράς. Η μέση τιμή κτήσης ανήλθε σε 1,54 ευρώ και το συνολικό κόστος σε 6,37 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι έχει εγκριθεί από τη γενική συνέλευση πρόγραμμα επαναγοράς ως 35 εκατ. μετοχών, σε εύρος τιμής από 0,29 ως 3 ευρώ. Το κόστος απόκτησης, όμως, κατά τους πρώτους 12 μήνες δεν θα υπερβεί τα 9 εκατ. ευρώ.
Το προσεγγίζει…